Από τις χώρες της ΕΕ με το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό η Κύπρος

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία σηκώνουν δυσανάλογο - σε σχέση με τον πληθυσμό τους - βάρος σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα BILD.

Όπως αναδεικνύεται από τον κατάλογο, η Ελλάδα δέχεται 6,81%, ενώ, σύμφωνα με τη «δίκαιη κατανομή» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αναλογεί 1,9%, ενώ η Κύπρος δέχεται 1,36% παρότι θα της αναλογούσε μόνο το 0,18%. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία δέχεται το 35,42% του συνόλου των αιτούντων, αν και της αναλογεί το 22,05%. Η Αυστρία αναλαμβάνει το 4,85%, ενώ θα έπρεπε να περιορίζεται στο 2,46%.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, η Ολλανδία, η οποία δέχεται το 0,64% ενώ θα της αναλογούσε το 1,64%, επιδιώκει την εφαρμογή κανόνα κατανομής με βάση όχι τον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά την οικονομική της δύναμη.

Ένα πάντως από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αφορά την Πολωνία, η οποία δέχεται το 0,86% του συνόλου των αιτήσεων, αν και θα έπρεπε - με το πληθυσμιακό κριτήριο - να δέχεται το 6,25%.

Η BILD φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισημαίνει ότι «τους πρώτους μήνες του 2023 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 177% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς νέων μεταναστών από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, με αύξηση 278%». Ο κ. Μηταράκης ζητά επίσης, αναφέρει η εφημερίδα, συνολική βοήθεια από την ΕΕ, ειδικά στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς στην Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί ακόμη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ μπορεί να δώσει απτά κίνητρα σε όλους στο Κυπριακό
Σ. Στεφάνου: Μεσόγειος και Μ. Ανατολή απαλλαγμένες από όπλα μαζικής καταστροφής
Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά
Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ένα χρόνο πριν τις εκλογές
Ανέλυσε το όραμα του για αξιοποίηση του ΦΑ ο Παπαναστασίου-Στην εξίσωση και η λύση του Κυπριακού
Για προώθηση έργων υποδομής συζήτησαν ο ΠτΔ και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου
Στην Κύπρο ο Σέρβος ΥΠΑΜ-Στόχος η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
Αλαλούμ με την ημέρα της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα
ΥΠΟΙΚ: Θα στηρίξει το νόμο της Βουλής για ΦΠΑ 5% ενώπιον της Κομισιόν
Ικανοποίηση Ιωάννου-«Σημαντικός για Κύπρο ο μηχανισμός αλληλεγγύης για μετανάστευση»