Γ. Παναγιώτου: Πρόταση Κυβέρνησης για την ΑΤΑ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν

Η Κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση για την ΑΤΑ αφού προχωρήσει σε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ, ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση, αφού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύστερα από μια περίοδο αντιπαράθεσης, η οποία είχε καταλήξει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την επιθυμία και διάθεση που εκφράστηκε από όλες τις πλευρές για κατάληξη, μέσα στο επόμενο διάστημα, σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

«Είναι κατανοητό και σεβαστό ότι η κάθε πλευρά έχει τη δική της ανάγνωση, τη δική της ανάλυση και τις δικές τις θέσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς του έθεσε το πλαίσιο μέσα από την παράθεση της θέσης της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο θεσμός της ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί, το ποσοστό του 100% δεν μπορεί σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα να αποδοθεί και η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί.

«Αυτό θα επιδιώξουμε, αυτό θα προσπαθήσουμε και αυτό εγώ αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε μέσα στο επόμενο διάστημα», είπε. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν ότι θα αποφευχθούν στο επόμενο διάστημα δηλώσεις επί του ζητήματος αυτού, έτσι ώστε να προστατευτεί η μεταξύ τους συζήτηση.

Ο Υπουργός σημείωσε πως όταν υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο θα προχωρήσουν με τις ανάλογες ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι στις σκέψεις του να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η πρόθεσή του είναι μέσα από επαφές που θα πραγματοποιηθούν άμεσα με όλες τις οργανώσεις για να ακούσει σκέψεις και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων, η Κυβέρνηση να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όταν κριθεί ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν πλέον θα κατατεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά για να μπορούμε να συμφωνήσουμε χρειάζεται όλοι να κάνουν τις ανάλογες υποχωρήσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για κατάληξη σε μια πρόταση, ο Υπουργός σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τεθεί ποσοτικά, αλλά ποιοτικά και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκκρεμότητα δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τους εργαζόμενους οι οποίοι χρειάζεται να ξέρουν αν θα έχουν διαφορετική απόδοση μέσα από τον θεσμό από την υφιστάμενη, ούτε τις επιχειρήσεις, που πρέπει να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό σε σχέση με τα οικονομικά τους, ούτε την Κυβέρνηση που πρέπει να προγραμματίσει ανάλογα τα δημόσια οικονομικά.

Πρόσθεσε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι θα προσπαθήσουν για να καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα.

Ερωτηθείς για τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα Κυβέρνηση έχει αφιερώσει και χρόνο και εποικοδομητική διάθεση στην ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου.

«Οπότε ο διάλογος συνεχίζεται με όλες τις οργανώσεις και μέσα στο επόμενο διάστημα, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξαναπρογραμματιστούμε και θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί όπως βρεθήκαμε σήμερα για να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε στο τραπέζι κάποιο ποσοστό που να ικανοποιεί τόσο τις συνδικαλιστικές όσο και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι ούτε στις προηγούμενες συναντήσεις από πλευράς του αναφέρθηκε οτιδήποτε τέτοιο, ούτε στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκε οτιδήποτε από κανέναν.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζέστη και βροχές στο καιρικό μενού-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο ο Γιαννάκη για την απόρριψη του αιτήματος για αναστολή της δίκης
To τέλος ή σε νέα αχαρτογράφητά νερά η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση; Ενώπιον Ανωτάτου τα στρατόπεδα
Στην σέντρα με διαφορετικά... αγωνιστικά πλάνα ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης για την βία στα γήπεδα
Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Τον χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι επειδή του έκανε παρατήρηση πως κωλυσιεργούσε
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ