Έτοιμη να καθαρίσει τις σκιές για τις πειθαρχικές η Προκοπίου-Πώς απαντά για Κατσουνωτό

Δεδομένου του μπλόκου της Γενικές Εισαγγελίας, στην ιδιωτική ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, η μόνη εκκρεμότητα των Αρχών, σε ότι αφορά τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, σε βάρος του οποίου διαπιστώθηκαν ποινικά αδικήματα, αλλά δεν διώχθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν, είναι η ενδεχόμενη πειθαρχική του δίωξη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομίας, δήλωσε πως το Νομικό Τμήμα, εξετάζει τον φάκελο και η διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος της, κάτι που επανέλαβε σήμερα και η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Ιανουαρίου, το μαρτυρικό υλικό βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας, ωστόσο σχεδόν τρεις μήνες μετά συνεχίζει να μελετάται, ενώ σε περίπτωση που προχωρήσει η πειθαρχική του δίωξη, σύμφωνα με τον Περί Αστυνομίας Νόμο, η κατάχρηση εξουσίας συνιστά διαφθορά και συνεπάγεται μεταξύ άλλων με απόλυση.

Επίσης νομικοί υποδεικνύουν ότι όταν εντοπιστούν ποινικά αδικήματα σε βάρος ενός μέλους, αυτόματα συνεπάγεται και πειθαρχικά.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψή της στο Κρατικό Αρχείο, η κα. Κουκκίδου, ερωτηθείσα για την πειθαρχική του Μιχάλη Κατσουνωτού, ανέφερε πως, «έχω ενημερωθεί από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ότι η έρευνα για το αν μπορεί κι αν πρέπει να γίνει πειθαρχική, προχωρεί. Από ότι αντιλαμβάνομαι είμαστε στο τέλος της διαδικασίας και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα έχουμε στα χέρια μας ως στοιχεία, για να μπορέσω να σας απαντήσω τι θα γίνει μετά».

«Αυτή τη στιγμή», επισήμανε, «δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω και όπως γνωρίζετε δεν μπορώ να επέμβω για να μάθω τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».

Σε ότι αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από τις πειθαρχικές διαδικασίες, που σε κάποιες περιπτώσεις, κρατούν για χρόνια, με την κοινή γνώμη να βλέπει αλλότρια κίνητρα πίσω από τις καθυστερήσεις, ανέφερε πως αν χρειάζονται αλλαγές και αναθεώρηση των διαδικασιών θα γίνουν, ενώ ερωτηθείσα εάν θα ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων υπουργών, ανέφερε πως ήδη έλαβε ενημέρωση για όλες τις εκκρεμούσες πειθαρχικές υποθέσεις.

Εξάλλου στη βάση και των οδηγιών και του ίδου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανονισμοί με δικαιοσύνη και πως κανείς δεν είναι πάνω από τον Νόμο, η κα. Προκοπίου, επανέλαβε αυτό που όπως είπε, ανέφερε και στον Αρχηγό Αστυνομίας κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή της στο σώμα. «Αντιληπτό αυτό που λέτε και θα επαναλάβω αυτό που δήλωσα με έμφαση και στην επίσκεψη μου στην Αστυνομία».

«Οι διαδικασίες», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνονται σε χρονικά διαστήματα που να μην αφήνουν σκιές στους πολίτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, το έχει πει και ο Πρόεδρος το έχω πει και εγώ στο αστυνομικό σώμα και είμαι σίγουρη ότι από τώρα και στο εξής εάν κι εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες στο να γίνονται με γοργούς ρυθμούς και να είναι αποτελεσματικές».

Ερωτηθείσα εάν πρόκειται να αλλάξουν αυτές οι διαδικασίες, η κα. Κουκκίδου ανέφερε πως, «έχουμε ενημερωθεί για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν. Έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση και αυτό που έχω πει και στον ίδιο τον Αρχηγό, είναι πως χρειάζεται αναθεώρηση θα την κάνουμε».

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη