Χαιρετίζουν την απόφαση για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία οι «27»

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους 27 ηγέτες να έχουν υιοθετήσει συμπεράσματα για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, θέματα που αφορούν την ενιαία αγορά και θέματα οικονομίας καθώς και για τα θέματα μετανάστευσης. Το πρωί της Παρασκευής, οι ηγέτες θα συνέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση ξεχώρισε το γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και είχε κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή. 

Σε δήλωση της μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως τα κύρια τέσσερα θέματα και προκλήσεις που συζητήθηκαν ήταν η επίσπευση των προσπαθειών για μηδενικές εκπομπές, η στήριξη στην Ουκρανία,  η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η διαχείριση της μετανάστευσης.

Στα συμπεράσματα για την Ουκρανία οι ηγέτες χαιρετίζουν την πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία, καθώς και για συνεργασία στην αγορά πυρομαχικών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ (με τα κράτη μέλη να μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια αν θα στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία).

Οι 27 επαναλαμβάνουν επίσης τη στήριξη τους στη χώρα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. 

Καλωσορίζουν ακόμα τη στήριξη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ψήφισμα υπέρ της Ουκρανίας, και επαναλαμβάνουν την στήριξη της ΕΕ στη ειρηνευτική φόρμουλα του Πρόεδρου Ζελένσκι.

Επίσης τα συμπεράσματα καταγραφουν την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βλαντιμίρ Πουτιν για την παράνομη απέλαση παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Γαλλία-Προσπάθησε να σώσει τα σκυλιά του από το φλεγόμενο σπίτι και πέθανε
Τουλάχιστον 16 παιδιά τραυματίστηκαν από πτώση στο Οχυρό Γιβραλτάρ του Γουίνιπεγκ
Ανησυχία για το φαινόμενο «hot car deaths» στις ΗΠΑ-Μέσα σε τέσσερις μέρες τρία μωρά πέθαναν
Απόσυρση ΕΛΚ από διαβούλευση για αποκατάσταση φύσης-Aντιδρούν S&D και Πράσινοι
Φρίκη στη Βρετανία-Ακρωτηρίασαν 13 άτομα και αναρτούσαν τα βίντεο στο διαδίκτυο
Στα ακίνητα του Λονδίνου στρέφει την τουρκική ελίτ ο φόβος της οικονομίας
ΒΙΝΤΕΟ: Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής της NASA για τα UFO
Γερουσιαστής στην Ιταλία εκφώνησε ομιλία γραμμένη από τον αλγόριθμο GTP-4
Απομακρύνουν παιδιά από τη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, μετά τις επιθέσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Πρασίνισε το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας-Έπεσε χημική ουσία