Μενέντεζ: Δεν αξίζει τα F-16 η Τουρκία, είναι δύσκολος σύμμαχος

Παρά την αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συναινετική διάθεση που επιδεικνύει η Άγκυρα σε όλα τα πεδία μετά τους φονικούς σεισμούς, o Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Γερουσίας ΗΠΑ, παραμένει ανήσυχος για τη μεσοπρόθεσμη τουρκική στρατηγική και καλεί τον Λευκό Οίκο ν’ ανακρούσει πρύμναν στο θέμα της πώλησης των F-16.

Όπως δήλωσε: «Πώς θα αποκαλούσατε μία χώρα; Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας»;

Ο Άντονι Μπλίνκεν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Νομίζω ότι θα την αποκαλούσα έναν δύσκολο σύμμαχο», με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να προσθέτει: «Λοιπόν, εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω πως σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16».

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος διεθνολόγος, επισημαίνει πως: «Ξέρετε η Τουρκία δεν άλλαξε εξωτερική πολιτική, υπάρχει βέβαια μια ύφεση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Μενέντεζ περιμένει να δει διάρκεια, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει διάρκεια στις κινήσεις αυτές της Τουρκίας».

Λίγο αργότερα πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία , με τον Α. Μπλίνκεν να αναφέρει: «Η κυβέρνηση είναι υπέρ της πώλησης των F-16, αλλά να μην χρησιμοποιηθούν για ενδο-νατοϊκές διαφορές».

Την ίδια ώρα και επιχειρώντας να ενεργοποιήσει το ισλαμιστικό ακροατήριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζει την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας: «Λέω σε κάποιους “Αγία Σοφία” και καταλαβαίνουν από πού ξεκινήσαμε και πού ήρθαμε. Αλλά όταν λέω “Αγία Σοφία”, υπάρχουν και εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς πορευόμαστε με όσους μας κατανοούν όταν λέμε “Αγία Σοφία”».

Καθώς η επιλογή του HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο λειτουργεί εμμέσως υπέρ του συνασπισμού των έξι, ο Ερντογάν ανησυχεί περισσότερο και κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα ως συνεργάτη τρομοκρατικών οργανώσεων και αναφέρει: «HDP ίσον PKK. Το HDP ισούται με YPG/PYD. Πάντα το λέγαμε αυτό. Ποια είναι η θέση του CHP σε αυτή την εξίσωση».

Πηγή: ΕΡΤ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Γαλλία-Προσπάθησε να σώσει τα σκυλιά του από το φλεγόμενο σπίτι και πέθανε
Τουλάχιστον 16 παιδιά τραυματίστηκαν από πτώση στο Οχυρό Γιβραλτάρ του Γουίνιπεγκ
Ανησυχία για το φαινόμενο «hot car deaths» στις ΗΠΑ-Μέσα σε τέσσερις μέρες τρία μωρά πέθαναν
Απόσυρση ΕΛΚ από διαβούλευση για αποκατάσταση φύσης-Aντιδρούν S&D και Πράσινοι
Φρίκη στη Βρετανία-Ακρωτηρίασαν 13 άτομα και αναρτούσαν τα βίντεο στο διαδίκτυο
Στα ακίνητα του Λονδίνου στρέφει την τουρκική ελίτ ο φόβος της οικονομίας
ΒΙΝΤΕΟ: Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής της NASA για τα UFO
Γερουσιαστής στην Ιταλία εκφώνησε ομιλία γραμμένη από τον αλγόριθμο GTP-4
Απομακρύνουν παιδιά από τη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, μετά τις επιθέσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Πρασίνισε το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας-Έπεσε χημική ουσία