Κτύπησε καμπανάκι στην Κυβέρνηση η επίθεση στο Κτηματολόγιο-Πότε επανέρχεται πλήρως

Σε ρυθμούς κανονικότητας άρχισε να μπαίνει, τις τελευταίες ημέρες, το Κτηματολόγιο, μετά και την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε αρχές Μαρτίου, κάτι που έπιασε όλους τους αρμόδιους εξ απροόπτου, αφού δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο. Μία επίθεση που κτύπησε καμπανάκι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι όλοι είναι πιθανά θύματα επίθεσης.

Στις 8 Μαρτίου, η σελίδα του Κτηματολογίου άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατο να υπάρχει πρόσβαση σε αυτή. Στην αρχή, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά από πλευράς Κυβέρνησης για κακόβουλη ενέργεια πίσω από το τεχνικό πρόβλημα, ωστόσο τελικά αποδείχθηκε ότι η σελίδα του Κτηματολογίου ήταν θύμα επιτήδειων, που σκόπευαν να έχουν χρηματικό κέρδος πίσω από αυτό.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, το Κτηματολόγιο έχει αρχίσει να μπαίνει σε ρυθμούς κανονικότητας, αφού πλέον έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία κάποιες επαρχιακές σελίδες, με στόχο, μέχρι το τέλος του μήνα να λειτουργήσει η σελίδα στην ολότητά της.

«Εκτελούμε κανονικά τις δικαιοπραξίες μας, που αφορούν στις μεταβιβάσεις, στις υποθηκεύσεις, τις καταθέσεις εγγράφων. Αυτές οι λειτουργίες διεξάγονται κανονικά και ηλεκτρονικά, όπως διεξάγονταν και πριν την επίθεση. Αυτές οι δραστηριότητες μας πήραν 4-6 εργάσιμες μέρες και ξεκινήσαμε επαρχιακά, για να επαναλειτουργήσουν. Ξεκινήσαμε με Λευκωσία, μετά Λεμεσό και μετά στις υπόλοιπες επαρχίες. Το κάναμε, επειδή αυτές οι δικαιοπραξίες είναι σημαντικές για την οικονομία του τόπου και είμαστε σε λειτουργία», εξήγησε στον REPORTER ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία.

Το επόμενο βήμα για το Κτηματολόγιο είναι να θέσουν σταδιακά σε λειτουργία και άλλες δραστηριότητες, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να είναι ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών, να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η σελίδα. Μία εκτίμηση που ακούστηκε και από τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό, τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ενώπιον της Βουλής, όταν απαντούσε σε ερώτηση που δέχθηκε από βουλευτή για την επίθεση, σημειώνοντας πως ήταν μία σοβαρή επίθεση και πρέπει να καλυφτούν όλες οι παράμετροι, ώστε να μην υπάρξει κάποιο παρόμοιο περιστατικό.

«Σε δέκα-δεκαπέντε ημέρες, ελπίζουμε αν όλα πάνε καλά, να είμαστε σε πλήρη λειτουργία. Πολύ σύντομα θα θέσουμε και μερικώς στην ιστοσελίδα μας, σε λειτουργία, την Πύλη Κτηματολογίου. Είναι ζήτημα ημερών. Θα την θέσουμε σε μερική λειτουργία και δεν θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν διαδικτυακές ερωτήσεις. Θα έχει τη νέα της μορφή, που θα είναι πιο φιλική προς τους πολίτες, κάτι που είχαμε στα πλάνα μας να κάνουμε», επεσήμανε ο κ. Ηλία.

Αν και οι ενέργειες των αρμοδίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δεν θα είναι εφικτό όλες οι δραστηριότητες του Κτηματολογίου να τεθούν σε λειτουργία, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται, για να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι όλα κυλούν ομαλά.

«Ο λόγος που καθυστερούμε είναι επειδή έχουμε ένα τεράστιο σύστημα, με αρκετούς servers και υπολογιστές και τα δεδομένα μας είναι πάρα πολλά. Θέλουμε να κάνουμε εσωτερικούς ελέγχους, όπως το κάνουμε διαρκώς και επίσης όταν ξεκινήσουμε τη λειτουργία της σελίδας μας, θέλουμε να είμαστε ασφαλείς. Μιλούμε για μία σοβαρή επίθεση, οι άνθρωποι πίσω από αυτή την επίθεση ήξεραν τι έκαναν και θέλουμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να μας κατεβάσουν ξανά».

Κτύπησε καμπανάκι σε όλες τις υπηρεσίες

Πάντως, η επίθεση στο Κτηματολόγιο ήταν αφορμή να χτυπήσει καμπανάκι σε όλους τους αρμόδιους, καθώς στόχος της επίθεσης θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε κυβερνητική και όχι μόνο ιστοσελίδα, με μεγαλύτερες επιπτώσεις και συνέπειες. Προς αυτό το σκοπό, έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, δεν θα υπάρξει παρόμοιας φύσης επίθεση.

«Αυτοί οι εγκληματίες του διαδικτύου δεν θα σταματήσουν να κτυπούν. Το ζήτημα είναι να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας, ώστε να προστατεύουμε να μην εισέρχονται στα συστήματά μας ή από τη στιγμή που θα εισέλθουν, να είμαστε σε θέση να τους αντιμετωπίσουμε και να τους σταματήσουμε το συντομότερο. Είναι μία δουλειά που γίνεται σε συνεργασία με του ειδικούς από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και προσπαθούμε να έχουμε κι άλλους επαγγελματίες που θα μας βοηθούν, ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης