Πέρασαν τις ψυχομετρικές αλλά δεν αποσύρουν την προσφυγή αστυνομικοί από τους «46»

Στις τάξεις της Αστυνομίας εντάσσονται είκοσι τέσσερα πρόσωπα από τους «46» oι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αφού ενώ πέτυχαν στην πρώτη διαδικασία ψυχομετρικών εξετάσεων, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, τελικά έμειναν εκτός συνέχειας των εξετάσεων, καθώς απέτυχαν στις δεύτερες ψυχομετρικές εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσαν ξανά ψυχομετρικές οι «46»-Τρέχει η προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου

Ουσιαστικά, 27 υποψήφιοι από τους «46» έδωσαν για τρίτη φορά ψυχομετρικές εξετάσεις, με τους 24 εξ' αυτών να καταφέρνουν την ένταξή τους στο Σώμα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κόπηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Οι υπόλοιποι 19 αποφάσισαν να μην παρακαθίσουν στις εξετάσεις για τρίτη φορά, αφού βρήκαν άλλες δουλειές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η ένταξη των 24 στην Αστυνομία δεν αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό γύρω από την προσφυγή που υπέβαλαν ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου τον περασμένο Ιανουάριο και η οποία εκδικάζεται. Αντίθετα, θα αρχίσουν να υπηρετούν στο Σώμα και θα αναμένουν το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας. Έτσι εάν και εφόσον δικαιωθούν, τότε θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα δύο περίπου χρόνια που τους στερήθηκε η υπηρεσία στις τάξεις της Δύναμης.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα τρία πρόσωπα που κόπηκαν εκ νέου από τις ψυχομετρικές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να παρακαθίσουν σε εξετάσεις με την επόμενη σειρά και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τις περάσουν για να προσληφθούν. Η Αστυνομία είχε αποφασίσει να τους κρατήσει τους βαθμούς τους από τις γραπτές εξετάσεις για τις επόμενες δύο σειρές και έτσι σε περίπτωση που ούτε την επόμενη φορά δεν καταφέρουν να περάσουν τότε θα πρέπει να δώσουν εκ νέου γραπτές εξετάσεις.

Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στους «46» διαμήνυσε στον REPORTER ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την προσφυγή που κατέθεσαν, αφού δεν δικαιώθηκαν όλοι οι παραπονούμενοι, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους τρεις που έμειναν και πάλι εκτός Σώματος.

Σημειώνεται ότι από την απόφαση του Δικαστηρίου κρέμονται άλλα 214 πρόσωπα που είχαν περάσει από τις δεύτερες ψυχομετρικές και προσλήφθηκαν στην Αστυνομία πριν από περίπου ένα χρόνο, αφού σε περίπτωση που δικαιωθούν οι «46» ενδεχομένως να πέσουν οι προσλήψεις τους.

Το μπάχαλο με τους «46» είχε αρχίσει τον Μάιο του 2022, όταν η Αστυνομία είχε αναρτήσει τα αποτελέσματα των επαναληπτικών ψυχομετρικών εξετάσεων που είχαν διενεργηθεί και από τις οποίες κόπηκαν οι «46» υποψήφιοι, που είχαν περάσει στην πρώτη διαδικασία, αλλά τελικά ακυρώθηκε, μετά από προσφυγή στο Δικαστήριο από 100 άλλους υποψήφιους, οι οποίοι είχαν κοπεί στις πρώτες ψυχομετρικές εξετάσεις που έδωσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφραξαν το δρόμο για πρόσληψη των «46»-Εισηγήσεις Επ. Νομικών, επιφύλαξη Αρχηγού

Αρχικά οι παραπονούμενοι εξέφρασαν την θέση ότι είχε παραβιαστεί η Αρχή της Ισότητας, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν δύο παράλληλες διαδικασίες πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη διαδικασία, αποφασίστηκε ο διορισμός 100 αστυνομικών, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση Δικαστηρίου, καθότι είχε κριθεί πως οι εν λόγω εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία, ήταν παράνομες. Ακολούθως, η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, υπέβαλε όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας, παρόλο που η αρχική απόφαση ήταν να υποβληθούν και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, την οποία δεν ακύρωσε το Διοικητικό Δικαστήριο και καλυπτόταν πλήρως από το δεδικασμένο.

Στη δεύτερη διαδικασία, που αφορά τους «46» παραπονούμενους, όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικές εξετάσεις από την ίδια εταιρεία, ωστόσο λόγω της ακυρωτικής απόφασης για την πρώτη διαδικασία, ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες ψυχομετρικές.

Θέση των παραπονούμενων είναι ότι η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, ενεργώντας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, δεν μεταχειρίστηκε σωστά τους υποψήφιους, όπως έπραξε με εκείνους της πρώτης διαδικασίας. Δηλαδή, τους υπέβαλε πέραν του τεστ προσωπικότητας, και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «46» να κοπούν στη δεύτερη εξέταση και να τεθούν εκτός της υπόλοιπης διαδικασίας.

Σημειώνεται πως οι «46» πριν διαβούν το κατώφλι του Δικαστηρίου, προσπάθησαν να λύσουν το θέμα ζητώντας όπως προσληφθούν και οι ίδιοι, ενώ το θέμα έφθασε μέχρι και την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου αποφασίστηκε τελικώς να κρατηθούν μόνο οι γραπτές τους εξετάσεις και να αυξηθεί το όριο ηλικίας για όσους δεν μπορούσαν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις, από τα 35 χρόνια στα 38 τους, όπως και έγινε τελικώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόταση Κυβέρνησης στους «46», η επιστολή σε Αρχηγό και η νέα κινητοποίηση

Δειτε Επισης

«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής