Σταθερά στα ύψη οι τιμές του κρέατος-Φόβοι για αυξήσεις και ελλείψεις ενόψει Πάσχα

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και τις μέρες του Πάσχα να πλησιάζουν, κατά τις οποίες στα τραπέζια θα υπάρχουν σούβλες και αρνιά, τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί προς τις υπεραγορές και τα κρεοπωλεία, τα οποία αναμένονται να γεμίσουν με κόσμο τις επόμενες εβδομάδες, αφού όλοι θα σπεύσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Το πολυσυζητημένο θέμα, που έχει επιφέρει ανησυχία σε όλους, είναι αυτό των τιμών και των ελλείψεων, ειδικά σε αρνιά, που είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παρατηρούνται και ελλείψεις.

Αν και ακόμη είναι νωρίς, δεδομένου ότι το Πάσχα απέχει τουλάχιστον ένα μήνα, εντούτοις ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για το γιορτινό τραπέζι και η ανησυχία για έλλειψη των αρνιών, ειδικά όσο πλησιάζουν οι μέρες της Ανάστασης, ολοένα και αυξάνονται. Εκτός αυτού, μεγάλη ανησυχία επικρατεί και για τις τιμές των κρεάτων, αφού φαίνεται ότι βρήκαν καταφύγιο στα ύψη, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω αύξηση, όταν θα αυξηθεί και η ζήτηση.

«Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι οι ίδιες, είναι σταθερές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις, λόγω νηστειών, αλλά όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα θα υπάρχουν ελλείψεις. Θα υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχουν αυξήσεις και προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν ελλείψεις στα αρνιά. Ήδη μας προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν αυξήσεις σε πολλά προϊόντα στην αγορά. Βλέπουμε τις κρίσεις που υπάρχουν, με πόλεμο, με πληθωρισμό, με κατάρρευση τραπεζών. Είναι ασαφής και έκρυθμη η κατάσταση», επεσήμανε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης.

Η έλλειψη στα αρνιά και στο αρνίσιο κρέας, δεν ήταν φαινόμενο που παρατηρείτο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστω και μικρής κλίμακας, οι τιμές ολοένα και αυξάνονταν, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τη ζήτηση.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ακρίβειας των τιμών και του υποσιτισμού των ζώων, παρατηρείται αυτές οι ελλείψεις στα αρνιά και τα κρέατα. Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που ήδη έχουν αγοράσει το κρέας από τώρα, λόγω των χαμηλών τιμών και των προβλέψεων που υπάρχουν για έλλειψη και αύξηση των τιμών. Όμως, θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα σε δύο εβδομάδες που πλησιάζουμε προς το Πάσχα».

Λόγω της νηστείας της Σαρακοστής, αυτή τη στιγμή η ζήτηση σε κρέας είναι αρκετά μειωμένη. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αποθέματα και οι τιμές να σταθεροποιούνται. «Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι σταθερές, αλλά και πάλι υψηλές. Έχουν ανοδική τάση, επειδή υπάρχει χαμηλή προσφορά των προϊόντων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μειωμένη ζήτηση, επειδή νηστεύουν οι Κύπριοι και το πρόβλημα θα φανεί ετεροχρονισμένα».

Βάσει των στοιχείων που κατέχει ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών, οι τιμές που παρατηρούνται είναι:

-Ένα κιλό αρνί 12-13 ευρώ

-Ένα κιλό χοιρινό κρέας 6-7 ευρώ

-Ένα κιλό βοδινό 10-12 ευρώ

-Ένα κιλό κοτόπουλο 3,5-4,5 ευρώ

«Δύσκολο να αγοράσει κάποιος κρέας από τώρα»

Πάντως, από πλευράς Συνδέσμου καταναλωτών επικρατεί η άποψη ότι ίσως να υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων, ειδικά όσο πλησιάζει το Πάσχα, ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλες που να αποκλίνουν από αυτές που παρατηρούνται σήμερα. Ωστόσο, συμβουλή προς το κοινό είναι όπως περιμένουν μέχρι να πλησιάσει ο καιρός, για να αγοράσουν το κρέας που χρειάζονται.

«Είναι δύσκολο να αγοράσει κάποιος από τώρα το κρέας για το Πάσχα. Αυτό γίνεται μόνο λίγες ώρες πριν το καταναλώσεις. Συγκεκριμένα 24 ώρες πριν το καταναλώσεις. Αυτό επειδή είναι μεγάλες οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές το Πάσχα και δεν έχουν και τόπο στο ψυγείο τους, για να τις αποθηκεύσουν. Δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλή να αγοράσουν από πριν το κρέας που θα χρειαστούν, δεν θα έχουν χώρο να το φυλάξουν. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής οποιοδήποτε παράπονο ή παρατήρηση για κρέατα, ούτε για κάτι άλλο», υπέδειξε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. «Δεν θα υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις. Ήδη, το γενικό επίπεδο των τιμών, ο τιμάριθμος, που σημαίνει και πληθωρισμός, τους τελευταίους οκτώ μήνες έπεσε τέσσερις μονάδες, που είναι πολύ ψηλή πτώση. Από 10,9 έπεσε στο 6,7 και είναι σταθερή μείωση, βάσει των προβλέψεών μας και θεωρούμε πως αυτή η μείωση θα συνεχιστεί».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο