Αντίδραση ΑΚΕΛ για ηλιοθερμικό πάρκο-«Τεράστια ερωτηματικά για την παραχώρηση κρατικών τεμαχίων»

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ανάπτυξη μεγάλου ηλιοθερμικού πάρκου στην επαρχία Λευκωσίας προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παραχώρηση κρατικών τεμαχίων», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, αναφορικά με τις αναπτύξεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως αναφέρει το κόμμα της Αριστεράς, «η ένταξη ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αδιαμφισβήτητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος όλων των υπόλοιπων παραμέτρων. Πόσον μάλλον όταν στην συζήτηση εντάσσεται η κρατική γη και οι επιπτώσεις είτε στο περιβάλλον είτε στην υγεία των πολιτών».

Το ΑΚΕΛ τονίζει πως, επανειλημμένα έχει τονίσει ότι πρέπει η Kυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς τόσο για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έτσι ώστε να διασφαλιστούν χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές όσο και για την αποθήκευση της. «Όσον αφορά δε στη χαλίτικη γη, η παραχώρηση της για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ή για οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνεται και πάλι στα πλαίσια ανοικτής διαδικασίας και όχι κατά το δοκούν».

Στη συνέχεια το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι, ο τρόπος διαχείρισης της κρατικής γης πρέπει να διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, προς διασφάλιση της διαχείρισης της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι, «στα πιο πάνω επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να εφαρμοστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για έργα ΑΠΕ με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τα αρμόδια τμήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η γόνιμη γη, οι ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές, το τοπίο και ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις».

Καταλήγοντας το κόμμα της Αριστεράς τονίζει ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. «Εδώ και χρόνια τοποθετούμαστε υπέρ της ανάπτυξης ΑΠΕ που θα εντάσσεται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου μακροχρόνιου Ενεργειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού που να υπηρετεί την πράσινη μετάβαση και να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε φθηνή ενέργεια».

Δειτε Επισης

Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά