Επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πεκίνου για λύση του Κυπριακού ο Πρεσβευτής της χώρας

Τη σταθερή στάση της χώρας του για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναβεβαίωσε ο Πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Λιου Γιαντάο, ζητώντας ταυτόχρονα την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών για επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Μόσχα προ μερικών ημερών και στην κοινή δήλωση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να στηριχθεί η θέση της προώθησης της ειρήνης και των συνομιλιών για μια ειρηνευτική διευθέτηση στην ουκρανική κρίση».

«Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες να αποφύγουν από το να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να αποφύγουν μια επέκταση της κρίσης και να την αποτρέψουν από το παραταθεί περαιτέρω γιατί αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής και δεν πληροί τη φιλοδοξία της διεθνούς κοινότητας για μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», ανέφερε ο Κινέζος Πρεσβευτής, μιλώντας μέσω μεταφραστή.

Ο κ. Λιου διατύπωσε τη θέση της χώρας του υπέρ μιας διεθνούς τάξης με επίκεντρο τον ΟΗΕ, στη βάση των κανόνων του Καταστατικού Χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού.

Κάνοντας αναφορές στον ψυχρό πόλεμο και στην κρίση στην Κούβα του 1962, ο κ. Λιου τόνισε πως «αν επιτρέψουμε στην σύγκρουση ομάδων χωρών και την ψυχροπολεμική νοοτροπία να επικρατήσει τότε η ουκρανική κρίση ίσως διευθετηθεί, αλλά στο μέλλον ενδεχομένως να προκύψουν περαιτέρω κρίσεις».

Παράλληλα, κ. Λιού μίλησε για το «λανθασμένο αφήγημα της δημοκρατίας εναντίον του αυταρχισμού», λέγοντας ότι «η κύρια αντίφαση στον κόσμο, όπως τον βλέπουμε σήμερα, είναι το κενό στην ανάπτυξη και οι διάφορες μορφές έλλειψης εμπιστοσύνης σε διαφορετικές χώρες».

«Πρέπει να δούμε πού οδεύει ο ανθρώπινος πολιτισμός. Οδεύει στην αυτοκαταστροφή και πρέπει να το αποτρέψουμε» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ακόμη τους πολέμους, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Κόσοβο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, λέγοντας ακόμη ότι μια χώρα παρέκαμψε το Συμβούλιο Ασφαλείας για να διεξάγει πόλεμο αλλά δεν έτυχε καταδίκης. «Αυτό δεν είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά;», διερωτήθηκε.

Για το Κυπριακό ο Κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πεκίνου για την επίτευξη λύσης. «Για μια χώρα που δεν έχει ακόμη επανενωθεί, κατανοούμε βαθιά τη σημασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της επανένωσης. Στο σημερινό κόσμο, τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος διατηρούν τον σκοπό και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτή είναι η κοινή μας δέσμευση, αυτές είναι οι κοινές μας αξίες», είπε.

Όπως πρόσθεσε, οι σχέσεις της Κίνας με την Κύπρο χαρακτηρίζονται από την ισότητα μεταξύ μιας μεγάλης και μιας σχετικά μικρής χώρας και χαρακτηρίζονται από αλληλοσεβασμό.

«Σεβόμαστε και διευκολύνουμε την φιλοδοξία του κυπριακού λαού για κυριαρχία, ασφάλεια και επανένωση και έχουμε σταθεί σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και ελπίζουμε το κυπριακό πρόβλημα να επιλυθεί με ένα συνολικό και διατηρήσιμο τρόπο και εργαζόμαστε σκληρά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα περιφερειακά φόρα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Λέγοντας ότι στο Κυπριακό η Κίνα διατηρεί «μια συνεπή και ξεκάθαρη στάση», ο κ. Λιου είπε πως «η θέση μας είναι ότι σεβόμαστε τα σχετικά ψηφίσματα για το Κυπριακό και επιθυμούμε να δούμε μια έγκαιρη συνολική, αποτελεσματική και βιώσιμη λύση σε αυτό το ζήτημα, στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σεβόμαστε την επιλογή του κυπριακού λαού και είμαστε σταθεροί στη θέση μας».

Εκσυγχρονισμός χέρι - χέρι με την Δημοκρατία

Εξάλλου, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στις αποφάσεις των δύο συνεδρίων, του Ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC) και της Ετήσιας Συνάντησης της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPCC), σημειώνοντας ότι τα δύο αυτά συνέδρια μετέτρεψαν τις στρατηγικές αποφάσεις του 20ου Εθνικού Κογκρέσου σε εθνική βούληση.

«Μια ανασκόπηση της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, καταδεικνύει ότι ο εκσυγχρονισμός  πάντα έρχεται μαζί με την δημοκρατία. Ο εκσυγχρονισμός παρέχει την υλική και πολιτιστική βάση για τη δημοκρατία και η δημοκρατία επηρεάζει άμεσα την κατεύθυνση και τον βαθμό του εκσυγχρονισμού, οι δύο πτυχές αυτές ενισχύουν η μια την άλλη», είπε.

Σημειώνοντας πως ο κινεζικός εκσυγχρονισμός είναι ανοικτός, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, «δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον κόσμο και ο κόσμος χρειάζεται την Κίνα για την ευημερία του».

«Επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό, όλες οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν την ενότητα, την συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη και να ακολουθήσουν το δρόμο της κοινής συνεισφοράς, του κοινού οφέλους και μιας συνεργασίας που θα είναι προς το συμφέρον όλων», συνέχισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι από το 2013 μέχρι το 2021 η συνεισφορά της Κίνας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ ήταν 38,6% κατά μέσο όσο, σε σύγκριση με τον συνδυασμένο όγκο των χωρών της G7 που ήταν 25,7%.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»