Βγαίνει μπροστά η Σπηλιοπούλου-«Ως κρατικοί ιατροδικαστές δώσαμε τα όπλα για εξέταση, άλλος ο ρόλος Ματσάκη»

Έντονα ενοχλημένη με τα όσα διαδραματίζονται γύρω από τον θάνατο της 28χρονης που βρέθηκε νεκρή στην Πέτρα του Ρωμιού, εμφανίζεται η Χαρά Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η οποία διενήργησε την δεύτερη νεκροτομή στην παρουσία της επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Αγγελικής Παπέττα, και του ιατροδικαστή Ορθόδοξου Ορθοδόξου, που διενήργησαν και την πρώτη νεκροτομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εξιχνίαση ενός θανάτου στον ρυθμό του… «ό,τι χορεύκω παίζε μου»

Υπενθυμίζεται, πως αίτημα για δεύτερη νεκροτομή υπέβαλε η υπεράσπιση του 30χρονου υπόπτου, για λογαριασμό του οποίου διορίστηκε ο ιδιώτης ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος δίνει την δική του εκδοχή και ταυτίζεται με την θέση του υπόπτου, πως πρόκειται για ατύχημα.

Η Χαρά Σπηλιοπούλου, παρέδωσε τα ευρήματα της στις Αρχές, οι οποίες μαζί με την Νομική Υπηρεσία αναμένεται να αποφασίσουν τα επόμενα τους βήματα, σε σχέση με την κράτηση του υπόπτου αλλά και με την διερεύνηση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, η κ. Σπηλιοπούλου, μιλώντας στον REPORTER, αφήνει αιχμές κατά της στάσης του Μάριου Ματσάκη, ενώ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως, «ως κρατικοί ιατροδικαστές κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, από ιατροδικαστικής πλευράς, για να δώσουμε στην Δικαιοσύνη τα όπλα να εξετάσει την υπόθεση».

Σε σχέση με τον Μάριο Ματσάκη, η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, θέλησε να τονίσει πως πρόκειται για «τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος δεν έχει καμία επίπτωση», εξηγώντας πως ο ιδιώτης ιατροδικαστής, «μπορεί να λέει ότι θέλει. Εγώ δεν μπορώ να λέω ότι θέλω. Οι ιατροδικαστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν».

Όπως τόνισε η κ. Σπηλιοπούλου, ο ρόλος του κ. Ματσάκη είναι διαφορετικός με αυτό των κυβερνητικών ιατροδικαστών, αφού είναι εξαρχής τοποθετημένος στην υπόθεση για την πλευρά του υπόπτου. «Από την στιγμή που μπαίνει στο νεκροτομείο για να υπερασπιστεί κάποιον, είναι τοποθετημένος. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συλλέξουμε τεκμήρια, αποδεικτικά στοιχεία από το πτώμα για να πάνε στο Δικαστήριο. Έχουμε τελείως διαφορετικό ρόλο».

Σε σχέση με τα ευρήματα της, η κ. Σπηλιοπούλου δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ωστόσο υπέδειξε πως διενήργησε την νεκροτομή στην παρουσία της Αγγελικής Παπέττα και του Ορθόδοξου Ορθοδόξου, με τους οποίους συζήτησε τα δεδομένα.

«Εγώ ήμουν εκεί για να κάνω μια εξέταση. Την κάναμε, μιλήσαμε, μιλήσαμε όλοι μαζί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτός ο χαμός. Δεν θα πω για τα ευρήματα. Αλλά τα ευρήματα τα βλέπουμε όλοι. Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Εμένα με ενδιαφέρει να κρατηθεί σε ένα επίπεδο σοβαρό όλη αυτή η διερεύνηση».

Η κ. Σπηλιοπούλου, θέλησε μόνο να αναφέρει πως το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και όσο πιο αναλυτικό θα μπορούσε να είναι.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως έχουμε λάβει, εννοώ οι ιατροδικαστές που διενεργήσαμε νομίμως την νεκροτομή, υπόψη μας όλα τα στοιχεία. Ο τεχνικός σύμβουλος της υπεράσπισης (σ.σ Ματσάκης) είναι διαρκώς παρών στα ΜΜΕ, εκφράζει απόψεις, κριτική για άτομα… Είναι ασφαλώς αντιδεοντολογικό όταν κρίνουμε δημοσίως συναδέλφους και για αυτόν δεν υπάρχει καμία συνέπεια σε ότι υποστηρίζει, διότι απλούστατα εξαρχής ήταν τοποθετημένος στην υπόθεση αυτή. Δεν θα μπω σε καμία λεπτομέρεια, γιατί δεν θα διαρρεύσω εγώ το πόρισμα. Απλά μου κάνει φοβερή εντύπωση αυτή η αντιπαράθεση από τα ΜΜΕ ανάμεσα σε συναδέλφους. Αυτό το βρίσκω πάρα πολύ κακό και πάρα πολύ αντιδεοντολογικό».

Σημειώνεται, πως στην προκαταρκτική έκθεση η επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Αγγελική Παπέττα, και ο ιατροδικαστής Ορθόδοξος Ορθοδόξου ανέφεραν θα πρέπει να διερευνηθούν τα ακόλουθα:

«Οι κακώσεις στο λαιμό (πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια), τις έσω επιφάνειες των άνω άκρων, την περιοχή περινέου και στην περιοχή του πρωκτού, δεν αποτελούν κακώσεις που μπορεί κανείς πέραν πάσης αμφιβολίας να αποδώσει σε πτώση όπως αυτή που μας περιγράφηκε. Σημειώνουμε την παρουσία κατάγματος αριστερού πλάγιου τμήματος του υοειδούς οστού, εικόνα που παρατηρείται σε περιπτώσεις στραγγαλισμού και που μόνο εξαιρετικά σπάνια έχει περιγραφεί σε πτώσεις, καθώς και τα τραύματα στην περιοχή του πρωκτού και του περινέου, τα οποία πέραν του ότι δεν θα αναμένονταν σε πτώση όπως αυτή που μας περιγράφηκε (ειδικά χωρίς συνοδές κακώσεις στα παρακείμενα μαλακά μόρια όπως εδώ παρατηρείται), κατά τη γνώμη μας εύλογα εγείρουν την υποχρέωση διερεύνησης σεξουαλικού εγκλήματος σχετιζόμενου με το θάνατο αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εκδοχή του 30χρονου για το θάνατο της Lesya-Αρνείται και την σεξουαλική επαφή

Δειτε Επισης

Καλύτερα αποτελέσματα στους μέσους όρους στις Παγκύπριες-Εν αναμονή ανακοινώσεων για θεματοθέτες
Επανήλθε ο ΠτΔ για την προαναγγελία τολμηρών αποφάσεων για Κυπριακό-«Δεν χαρίζω σπιθαμή κατεχόμενης γης»
Καμάλα Χάρις vs Ντόναλντ Τραμπ-Θα μπορέσει η Εισαγγελέας να τον νικήσει, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες για πλαστοπροσωπία
Γ. Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα, η Τουρκία έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή
Περηφάνεια, συγκίνηση, χαρά-Οι άριστοι των αρίστων στον REPORTER για το απόλυτο 20 στις Παγκύπριες
Νεκρή 64χρονη που υπέστη θερμοπληξία-Νοσηλεύονται άλλα τρία πρόσωπα, ανάμεσα τους μια 25χρονη
Στην Κύπρο δύο πεντάρια του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισαν
Τέλος στην αγωνία-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων
Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το απόλυτο 20 στις Παγκύπριες