Ψάχνουν λύσεις για τις τροποποιήσεις για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. ΥΠΕΣ και Βουλή

Τη χρυσή τομή, όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάθεση των τροποποιητικών νομοσχεδίων, που αφορούν στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Εκλογές Μαΐου του 2024, ψάχνουν από κοινού Επιτροπή Εσωτερικών και Κωνσταντίνος Ιωάννου, με στόχο να προωθηθούν το συντομότερο στο Κοινοβούλιο, ώστε να ψηφιστούν πριν το καλοκαίρι.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την πρώτη συνεδρία γνωριμίας στην Επιτροπή Εσωτερικών, αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση στηρίζει τη μεταρρύθμιση όπως ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2022 και έχει καθορίσει το θέμα ως προτεραιότητά της. Σημείωσε πως αμέσως μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών σε νόμο, ξεκίνησε από πλευράς Υπουργείου η διαδικασία για το μεταβατικού σταδίου, μέχρι την εφαρμογή του πρώτου σταδίου της μεταρρύθμισης, που θα διεξαχθεί με τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών, το Μάιο του 2024.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως συγκροτήθηκε κεντρική συμβουλευτική επιτροπή, η οποία συντονίζει και συμβουλεύει για όλα τα θέματα, που προκύψουν στο μεταβατικό στάδιο, ενώ συστάθηκαν και λειτουργούν τεχνικές ομάδες εργασίας, που ασχολούνται ξεχωριστά, με τα κύρια θέματα που αφορούν τη διαδικασία, όπως είναι η στελέχωση του προσωπικού, τα πληροφοριακά συστήματα, την αδειοδότηση ανάπτυξης, τον προϋπολογισμό την εκπαίδευση, τη διαχείριση της αλλαγής και την ενημέρωση του κοινού.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε πως όλα αυτά τα θέματα έχουν τεθεί σε ένα οδικό χάρτη, που καθορίστηκε σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς, ώστε να ενημερώνεται ότι τα στάδια της μεταρρύθμισης λειτουργούν κανονικά. Στο μεταξύ, μέσω αυτής της διαδικασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα και να επιλύει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, για να μην υπάρχει πρόβλημα στα χρονοδιαγράμματα που καθορίστηκαν.

Ο υπουργός επεσήμανε, δε, ότι βάσει των προνοιών του νόμου, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων των υπό σύσταση ενοποιημένων δήμων, που αποτελούνται από τους Δημάρχους και κοινοτάρχες των δήμων, που αφορούν. Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος της έδρας, σημείωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου, τονίζοντας πως ο δήμος είναι κατεχόμενος και δεν συμμετέχει. Υπέδειξε πως το Υπουργείο έχει καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σχετική εισήγηση, η οποία κρίθηκε η καταλληλότερη και βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής, ζητώντας να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση, για επίλυση του θέματος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις κάποιων θεμάτων, που αφορούν τον τρόπο εκλογής προέδρων και επαρχιακών επιτροπών τοπικής αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητές τους, τον τρόπο εκλογής των αντιπροέδρων των οργανισμών, τα προβλήματα που προκύπτουν, λόγω μεγάλου αριθμού αντιδημάρχων σε κάποιες περιπτώσεις και άλλες ρυθμίσεις. Επεσήμανε, δε, ότι θα υποβληθούν κανονισμοί που θα ρυθμίζουν την εκπροσώπηση της Αγίας Νάπας και Πέγειας, στα νέα σχήματα. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από πλευράς Υπουργείου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε πως στόχος είναι μέχρι τέλη Απριλίου να είναι έτοιμα, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ζητά επίσπευση των διαδικασιών η Επιτροπή Εσωτερικών

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ικανοποίησε την Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών. Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε πως δεν είναι αποδεκτός ο εν λόγω σχεδιασμός, αφού πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για την καλοκαιρινή περίοδο, θα πρέπει να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκλογές, αφού ως Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένοι να συζητούν έξι μήνες πριν τις εκλογές, το νομοθετικό πλαίσιο που θα τις διέπει. Τον παρακάλεσε, δε, να υποβάλει το συντομότερο δυνατό τα νομοσχέδια, ώστε να υπάρχει συζήτηση, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του ΑΚΕΛ να καταθέσει τροποποιήσεις, τονίζοντας πως τους ενδιαφέρει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου, υπέδειξε πως έχει παραστεί σε διάφορες ενημερωτικές παρουσιάσεις, που έγιναν στη Λεμεσό και ξεκαθάρισε πως υπάρχουν θέματα, ωστόσο πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό η νομοθεσία.

Στη δική του τοποθέτηση, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούττας, επεσήμανε πως δεν θα προλάβουν να γίνουν οι εκλογές το Μάιο του 2024 με τη νέα νομοθεσία, αν τα νομοσχέδια κατατεθούν τον Ιούνιο. Υπογράμμισε πως αν κατατεθούν Ιούνιο, θα αρχίσει η συζήτηση Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί Δεκέμβριο και πέντε μήνες πριν τις εκλογές, δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση.

Ακούγοντας τις θέσεις των βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών κατανόησε τις ανησυχίες, όπως διαμήνυσε και τόνισε πως θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους, ώστε να κατατεθούν το συντομότερο τα νομοσχέδια.

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου