Ξεκαθαρίζει για την πρότασή του ο ΠτΔ-«Πολιτική προσωπικότητα, ορίζοντας οι εκλογές στην Τουρκία»

Να ξεκαθαρίσει, ότι η πρόταση του αφορά τον διορισμό πολιτικής προσωπικότητας από την ΕΕ, για την προσπάθεια να ξεκλειδώσει η διαδικασία στο Κυπριακό, έσπευσε λίγο πριν τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως σε αυτή τη φάση, αυτό που ζητά είναι τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη. «Το αδιέξοδο», εξήγησε, «μπορεί να σπάσει με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ που θα καταφέρει αυτόν τον ρόλο. Μετά αν το επιτύχουμε με την πολιτική προσωπικότητα και η τεχνοκρατική παρουσία της ΕΕ είναι επιβεβλημένη. Ήταν κάτι που είδαμε και στις προηγούμενες προσπάθειες για το Κυπριακό», ανέφερε.

Μάλιστα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έθεσε χρονικό ορίζοντα για μια τέτοια εξέλιξη, τις εκλογές στην Τουρκία, αφού όπως είπε, μετά τις εκλογές θα διαφανεί, εάν αυτή η πρόταση είναι υλοποιήσιμη και μπορεί να εφαρμοστεί.

Μιλώντας για το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως, «προσβλέπω στη σημερινή πρώτη μου παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη και αυτό αφορά την Ουκρανία, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό και μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το Κυπριακό».

Σχετικά με τις επαφές που είχε από χθες στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα όσα άκουσε μέχρι στιγμής. « Οφείλω να αναφέρων είμαι ικανοποιημένος με τα όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής, με τους τρεις προέδρους των θεσμών της ΕΕ, στο ΕΛΚ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των εκλογών στη νΤουρκία να δοούμε κατά πόσο θα μπορεί να υλοποιηθεί», ανέφερε.

Σε σχέση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «ξεκινούμε με τον Γενικό Γραμματέα και προσβλέπω σε μια συζήτηση μαζί του για να μεταφέρω και πιο συγκεκριμένα τη θέση μας, μετά τη συνάντηση που είχα και στη Λευκωσία με την κα. ΝτιΚάρλο».

Θα επισημάνω, συνέχισε, «την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας της ΕΕ με τα ΟΗΕ. Η πρόταση μας δεν είναι να αντικαταστήσει η ΕΕ τα ΗΕ, αλλά να ενισχύσει την προσπάθεια».

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»