Κατηγορείτο και για καταστροφή τεκμηρίων ο Κατσουνωτός-Φέρεται να κατέστρεψε στοιχεία από το κινητό του
12:28 - 23 Μαρτίου 2023
Στην δημοσιότητα έδωσε τα κατηγορητήρια ο δικηγόρος της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, σε σχέση με την ιδιωτική ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, την οποία μπλόκαρε η Νομική Υπηρεσία, η οποία έδειξε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, εξού και τότε στην ανακοίνωση της, είχε αναφερθεί σε ποινικά αδικήματα, αλλά επικαλέστηκε λόγους δημόσιου συμφέροντος για μη δίωξη του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια
Η ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας, για άλλη μια φορά δημιουργεί ερωτήματα, ενώ από την άλλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου της Διεύθυνσης των Φυλακών, Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, κάνει λόγο για «προστασία» του Μιχάλη Κατσουνωτού, κάτι που δεν συνεπάγεται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέρον.
Πρόκειται για δύο ξεχωριστά κατηγορητήρια, εκ των οποίων το ένα περιλαμβάνει την κατάχρηση εξουσίας και για την καταχώρηση του χρειαζόταν η έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία δεν την είχε δώσει. Ωστόσο, καταχωρήθηκε το δεύτερο κατηγορητήριο ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο ενέκρινε την καταχώρηση, εντούτοις, δεδομένου πως οι εξουσίες του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι ανέλεγκτες, επενέβησαν και ανέστειλαν την ιδιωτική δίωξη, δύο ημέρες πριν την πρώτη ακρόαση που όρισε το Δικαστήριο.
Είχε προσεγγίσει άλλο κρατούμενο
Τα κατηγορητήρια έρχονται να επιβεβαιώσουν πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, αλλά παράλληλα να αποκαλύψουν άλλες.
Πέραν της κατάχρησης εξουσίας και της συνομωσίας, στα κατηγορητήρια περιλαμβάνεται αδίκημα που είχε σχέση με την προσέγγιση υπόδικου - κατά τον δεδομένο χρόνο - ο οποίος προσεγγίστηκε για να εφοδιαστεί με κινητό και να ενημερώνει τον Μιχάλη Κατσουνωτό. Δεν πρόκειται για τον βαρυποινίτη, αλλά άλλο πρόσωπο, ο οποίος είχε μεταφερθεί στα γραφεία του ΥΚΑΝ Λεμεσού, όπου του έγινε η προσφορά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις λεπτομέρειες του αδικήματος: «Ο κατηγορούμενος (σ.σ Μιχάλης Κατσουνωτός) ενώ ήταν Διοικητής της ΥΚΑΝ, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας, και Υπεύθυνος του Σχεδίου Προστασίας Μαρτύρων, συναντήθηκε με τον χχχχ κρατούμενο στις Φυλακές η οποία συνάντηση αποσκοπούσε στο να του δώσει κινητό τηλέφωνο για τη βιντεοσκόπηση εντός των Φυλακών, υποσχόμενος ανταλλάγματα σε σχέση με εκκρεμούσες υποθέσεις εναντίον του, βλάπτοντας τις Παραπονούμενες προσωπικά και επαγγελματικά».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν στοιχεία και καταθέσεις, ότι μερικούς μήνες πριν αποκαλυφθεί η επικοινωνία του Κατσουνωτού με τον βαρυποινίτη, υπόδικος έδωσε γραπτώς στη Διεύθυνση πληροφορία, ισχυριζόμενος πως όταν μεταφέρθηκε στα γραφεία της ΥΚΑΝ της Λεμεσού για ανάκριση, εκεί βρισκόταν ο Μιχάλης Κατσουνωτός και άλλος ένας αστυνομικός. Ο υπόδικος ισχυρίστηκε πως του προτάθηκε να εφοδιαστεί με κινητό και κάρτα, ώστε να είχαν επικοινωνία, με σκοπό να του αποστέλλει διάφορα πράγματα από τις Φυλακές, «για να κάνει κακό στη Διεύθυνση». Μάλιστα, ο εν λόγω κρατούμενος, ισχυρίστηκε πως του είπα πως αν αποδεχθεί την πρόταση τους, θα τον βοηθήσουν με την υπόθεση του.
Μάλιστα, τα εν λόγω στοιχεία κατατέθηκαν και στον ανεξάρτητο ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.
Καταστροφή τεκμηρίων
Ακόμη ένα στοιχείο που αποκαλύπτεται μέσα από το κατηγορητήριο που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι το αδίκημα της καταστροφής τεκμηρίων, το οποίο καταλογίζεται στον Μιχάλη Κατσουνωτό.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «Ο Κατηγορούμενος (σ.σ Μιχάλης Κατσουνωτός) σε άγνωστη ημερομηνία εντός του έτους 2022 στη Λευκωσία εν γνώσει του ότι υλικό που βρισκόταν σε κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του, δυνατόν να χρησιμοποιείτο ή να χρησίμευε ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστική διαδικασία, με σκοπό να αποτρέψει τη χρήση του ως αποδεικτικό στοιχείο, εσκεμμένα επενέβη επί του κινητού τηλεφώνου καταστρέφοντας το εν λόγω υλικό».
Υπενθυμίζεται πως στο κινητό του βαρυποινίτη εντοπίστηκε σε εφαρμογές ο αριθμός του κινητού του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος ήταν αποθηκευμένος ως «Χάρα» και «soso, ενώ υπάρχει μαρτυρία που δείχνει πως οι συνομιλίες άρχισαν από μήνες πριν εντοπιστεί το κινητό του βαρυποινίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λάβρος ο Κρις κατά Εισαγγελίας-«Δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η προστασία Κατσουνωτού»
Ήταν έτοιμοι να καταθέσουν στοιχεία
Όπως μας επεξηγήθηκε, σε περίπτωση που προχωρούσε η ιδιωτική δίωξη κατά Κατσουνωτού, θα κατατίθενται στο Δικαστηρίο όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η πλευρά Αριστοτέλους, είτε αυτά συμπεριλαμβάνουν μηνύματα, είτε καταθέσεις, είτε ακόμα και άλλα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από έγγραφα και τον δικανικό έλεγχο, ενώ αναμενόταν να καταθέσει ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, τα ευρήματα του οποίου ήταν διαφορετικά από τα συμπεράσματα που είχε ανακοινώσει η Νομική Υπηρεσία.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως υπάρχουν καταθέσεις και από άλλα πρόσωπα που προσεγγίστηκαν ώστε να συμβάλουν στο να κάνει πίσω με την καταγγελία της η Άννα Αριστοτέλους, αλλά και άλλοι μάρτυρες που είχαν σχέση με το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε πριν και μετά τις καταγγελίες Αριστοτέλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Αριστοτέλους, έχοντας όλα τα στοιχεία στα χέρια της, αλλά και άλλα που ήρθαν σε μεταγενέστερο στάδιο, προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου, ωστόσο εξετάζεται και άλλου είδους καταγγελία, την οποία θα αγγίζει και τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και άλλων αξιωματούχων. Όπως μας αναφέρθηκε, η υπόθεση θα πάρει άλλο δρόμο, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποια στιγμή, σε μεταγενέστερο στάδιο, να δοθούν στην δημοσιότητα στοιχεία.
Αυτούσια τα κατηγορητήρια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον Κρις Τριανταφυλλίδη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο