Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια

Ούτε βήμα πίσω, δεν κάνει η πλευρά της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, σε σχέση με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, τον οποίο η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παρά το γεγονός πως εναντίον του προέκυψαν αδικήματα που είχαν να κάνουν με κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία.

Η νομική ομάδα της Διεύθυνσης των Φυλακών προχώρησε στο επόμενο βήμα, που είναι η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής δίωξης σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ την ίδια ώρα, τρέχει και η διαδικασία για την καταχώρηση της προσφυγής στο ΕΔΑΔ, στο σκαμνί του οποίου θα καθίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τους χειρισμούς τους.

Έχοντας στα χέρια της στοιχεία, είτε αυτά αφορούν μαρτυρίες, εντός και εκτός Φυλακών, είτε μηνύματα του βαρυποινίτη με τον Κατσουνωτό και μεταξύ άλλων προσώπων, όπως και άλλα μηνύματα και στοιχεία που έχουν σχέση με την υπόθεση, είτε τα αποτελέσματα από τον δικανικό έλεγχο, καθώς και ημερολόγια ενεργειών, η πλευρά της Διεύθυνσης των Φυλακών, καταχώρησε ιδιωτική ποινική δίωξη, με δύο κατηγορητήρια, εκ των οποίων το ένα περιλαμβάνει και την κατάχρηση εξουσίας, που σύμφωνα με την νομοθεσία, οποιαδήποτε μορφή κατάχρηση εξουσίας συνιστά διαφθορά, ανεξαρτήτως αν δεν υπήρχε οικονομικό κέρδος. Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή ήταν και η θέση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο τελευταίο debate πριν τις εκλογές, όπου ανέφερε παράλληλα πως το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να οδηγείται σε παραίτηση.

Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου, Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπος Ιωαννίδη και Κρις Τριανταφυλλίδη, είχαν αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για παράδοση του πορίσματος του ανεξάρτητου ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, παραπέμποντας μάλιστα σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ωστόσο σε απάντηση του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, που υπέγραψε την επιστολή ως αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, τους ανέφερε πως δεν προτίθεται να παραδώσουν το πόρισμα και πως πρόκειται για πάγια τακτική τους. Σημειώνεται πως το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση του θανάτου του 26χρονου Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να παραδώσει το πόρισμα στην οικογένεια, πράγμα το οποίο έπραξε η Νομική Υπηρεσία.

Δύο κατηγορητήρια, καταστροφή τεκμηρίων στα αδικήματα

Παρά την άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να παραδώσει το πόρισμα και δεδομένου πως έχουν στα χέρια του στοιχεία, σε συνδυασμό με τα ευρήματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, προχώρησε με την καταχώρηση της ιδιωτικής ποινικής δίωξης κατά Κατσουνωτού, με το Δικαστήριο να κάνει αποδεκτή την υπόθεση και να ορίζει την 24η Μαρτίου, ως ημερομηνία για πρώτη δικάσιμο.

Ωστόσο, δύο μόλις μέρες πριν την πρώτη ακρόαση, ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έβαλαν μπλόκο στην διαδικασία και ανέστειλαν την ιδιωτική δίωξη, πράγμα το οποίο είχε ζητήσει και με επιστολή του προς την Νομική Υπηρεσία ο δικηγόρος του Μιχάλη Κατσουνωτού. Επίσης, πριν περίπου ένα μήνα, οι Εισαγγελείς δεν ενέκριναν το δεύτερο κατηγορητήριο που αφορούσε την κατάχρηση εξουσίας και επίσης μπλόκαραν την διαδικασία.

Στο ένα κατηγορητήριο που καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, στις 6 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν:

  • 1η Κατηγορία

Συνωμοσία με σκοπό να βλάψει άλλο στο επιτήδευμα ή στο επάγγελμα του κατά παράβαση των άρθρων 373 (δ), 35 και 20 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 και 15 του Συντάγματος.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο Κατηγορούμενος σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ της 1/1/2021 μέχρι και της 31/12/2022 στη Λευκωσία συμφώνησε με τον χχχχ, κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές, να βλάψουν το επάγγελμα των Παραπονούμενων, ήτοι να του βρει ο τελευταίος βίντεο με προσωπικές στιγμές των Παραπονούμενων αλλά και να κατασκευάσει βίντεο το περιεχόμενο του οποίου θα έβλαπτε τις Παραπονούμενες σε σχέση με το επάγγελμά των Παραπονούμενων ως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και Ανώτερης Λειτουργού Φυλακών ως δεύτερη τη τάξη αντίστοιχα.

  • 2η Κατηγορία

Συνωμοσία με σκοπό τη να προξενήσει βλάβη στο πρόσωπο ή την υπόληψη άλλου κατά παράβαση των άρθρων 373 (β), 35 και 20 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 και 15 του Συντάγματος.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο Κατηγορούμενος σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ της 1/1/2021 μέχρι και της 31/12/2022 στη Λευκωσία συμφώνησε με τον χχχ, κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές, να βλάψουν την υπόληψη και το πρόσωπο των Παραπονούμενων, ήτοι να του βρει ο τελευταίος βίντεο με προσωπικές στιγμές των Παραπονούμενων αλλά και να κατασκευάσει βίντεο το περιεχόμενο του οποίου θα έβλαπτεν τις Παραπονούμενες ως προς την υπόληψη και το πρόσωπο αυτών οι οποίες κατείχαν κατά πάντα ουσιώδη χρόνο τη θέση της Διευθύντριας των Φυλακών και Ανώτερης Λειτουργού Φυλακών ως δεύτερη τη τάξη αντίστοιχα.

  • 3η Κατηγορία

Καταστροφή αποδεικτικού στοιχείου κατά παράβαση των άρθρων 120, 35 και 20 του Ποινικού Κώδικα Κεφ.154.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο Κατηγορούμενος σε άγνωστη ημερομηνία εντός του έτους 2022 στη Λευκωσία εν γνώσει του ότι υλικό που βρισκόταν σε κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του, δυνατόν να χρησιμοποιείτο ή να χρησίμευε ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστική διαδικασία, με σκοπό να αποτρέψει τη χρήση του ως αποδεικτικό στοιχείο, εσκεμμένα επενέβη επί του κινητού τηλεφώνου καταστρέφοντας το εν λόγω υλικό.

Το δεύτερο κατηγορητήριο

Το δεύτερο κατηγορητήριο, αποστάλθηκε για έγκριση στον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, η Νομικό Υπηρεσία ανέστειλε την διαδικασία.

Το εν λόγω κατηγορητήριο, που χρειαζόταν την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα, περιλάμβανε δύο κατηγορίες, οι οποίες είναι:

  • 1η Κατηγορία

Κατάχρηση εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 105, 35 και 20 του ΚΕΦ. 154 και άρθρα 15, 30 και 188 του Συντάγματος.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος σε άγνωστες ημερομηνίες μεταξύ της 1/1/2021 μέχρι και της 31/12/2022 στη Λευκωσία ασκώντας τα καθήκοντα του με τρόπο που συνιστά κατάχρηση εξουσίας ενήργησε αυθαίρετα βλάπτοντας τα δικαιώματα άλλου, ήτοι ενώ ήταν μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και συγκεκριμένα Διοικητής της ΥΚΑΝ, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας και Υπεύθυνος του Σχεδίου Προστασίας Μαρτύρων επικοινώνησε με τον χχχχ, κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές η οποία επικοινωνία αποσκοπούσε στην εξεύρεση βίντεο με προσωπικές στιγμές των Παραπονούμενων και τη κατασκευή βίντεο εντός των φυλακών στα οποία θα παρουσιάζονταν με τρόπο που θα έβλαπταν τα δικαιώματα των Παραπονουμένων, προσωπικά και επαγγελματικά.

  • 2η Κατηγορία

Κατάχρηση εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 105, 20, 22, και 35 του ΚΕΦ.154 και άρθρα 15, 30 και 188 του Συντάγματος.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος στις 15/12/21 στη Λεμεσό ασκώντας τα καθήκοντα του με τρόπο που συνιστά κατάχρηση εξουσίας ενήργησε αυθαίρετα βλάπτοντας τα δικαιώματα άλλου, ήτοι ενώ ήταν μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου ζήτησε από κρατούμενο βίντεο από τις Φυλακές για να βλάψει τη Διεύθυνση των Φυλακών. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος ενώ ήταν Διοικητής της ΥΚΑΝ, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας, και Υπεύθυνος του Σχεδίου Προστασίας Μαρτύρων, συναντήθηκε με τον χχχχ κρατούμενο στις Φυλακές η οποία συνάντηση αποσκοπούσε στο να του δώσει κινητό τηλέφωνο για τη βιντεοσκόπηση εντός των Φυλακών, υποσχόμενος ανταλλάγματα σε σχέση με εκκρεμούσες υποθέσεις εναντίον του, βλάπτοντας τις Παραπονούμενες προσωπικά και επαγγελματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Βάζει νέο μπλόκο η Νομική Υπηρεσία;

Όπως αναφέραμε, το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την ιδιωτική ποινική δίωξη και όρισε ημερομηνία για πρώτη εμφάνιση στις 24 Μαρτίου, ωστόσο η υπόθεση μπλοκαρίστηκε και πλέον παραμένει αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η εξέλιξη πυκνώνει οι ήδη τις πυκνωμένες σκιές που έχουν μαζευτεί πάνω από τη Νομική Υπηρεσία ως προς τις ενέργειες της, αφενός για τη μη δίωξη του Κατσουνωτού για λόγους δημόσιου συμφέροντος και αφετέρου για τις αποκαλύψεις του REPORTER, σε σχέση με τα συμπεράσματα του ανεξάρτητου ανακριτή, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία.

Τα ευρήματα Αιμιλιανίδη

Όπως αποκάλυψε ο REPORTER, στα ευρήματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, δείχνει «προσωπικό μένος και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται» (σ.σ Κατσουνωτός), ενώ αναφέρει πως «δεν του επέφερε οικονομικό όφελος», αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία». Μάλιστα, θέλοντας ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης να δείξει στα συμπεράσματα του, πως το ζήτημα ήταν προσωπικό και όχι επαγγελματικό, στην κατάληξη του αναφέρει πως ο βαρυποινίτης είχε ενημερώσει τον Μιχάλη Κατσουνωτό πως «ο μεγαλύτερος διακινητής ναρκωτικών είναι συγγενής του στελέχους της ΥΚΑΝ (σ.σ αναφέρει τη θέση του)», ωστόσο από τον Μάρτιο δεν υπάρχει καταχώρηση ούτε αναφορά και δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτή την πληροφορία, όπως έπραξε με την αναζήτηση βίντεο.

Στα ευρήματα του, ο κ. Αιμιλιανίδης αναφέρει πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε βίντεο, «ούτε καν ενδείξεις» πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως «το προσωπικό μένος» φαίνεται και από τα σημειώματα που έκανε κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών στους ανωτέρους του ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ενώ τονίζει πως δεν υπάρχει «κανένα απολύτως σημείωμα» σε σχέση με την επικοινωνία του με τον βαρυποινίτη αλλά υπάρχουν άλλα σημειώματα με τα οποία κατηγορεί με μένος την Διεύθυνση των Φυλακών.

Μάλιστα, στα συμπεράσματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναφέρει πως κανένας από τους προϊσταμένους του, που κλήθηκε για κατάθεση, δεν είχε γνώση των συνομιλιών του, αντιθέτως όλοι τον διέψευσαν σε σχέση με αυτό τον ισχυρισμό.

Ενέργειες ράμπο

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων, καταγράφεται πως το γεγονός ότι η Διεύθυνση ήθελε να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Φυλακισμένων, όπως δηλαδή προνοεί η νομοθεσία, «ο Μιχάλης Κατσουνωτός, θεωρούσε πως είναι σύμμαχοι εγκληματικών στοιχείων, γιατί δεν συμφωνούσαν μαζί του και δημιούργησε το σοβαρότερο πρόβλημα».

Επιπρόσθετα, είναι συμπέρασμα του ανεξάρτητου ανακριτή, με βάση το μαρτυρικό υλικό που είχε ενώπιον του, πως «για να διαφωνεί κάποιος μαζί του σημαίνει εκβιάζεται».

Μάλιστα, ο κ. Αιμιλιανίδης τονίζει πως οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο», αναφερόμενος στον Μιχάλη Κατσουνωτό.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χρήση παράνομων κινητών και ναρκωτικών στις Φυλακές, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αναφέρει πως δεν διαπιστώνει «ολιγωρία και αδιαφορία στις ενέργειες της Διεύθυνσης«, αλλά το αντίθετο.

Κατασκευασμένες πληροφορίες από βαρυποινίτη

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τον βαρυποινίτη, στα συμπεράσματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης κάνει λόγο, μεταξή άλλων, για «κατασκευασμένα βίντεο και φωτογραφίες» που του απέστελλε, ενώ τονίζει πως «προσπαθούσε να δώσει παραπλανητικές πληροφορίες», προσθέτοντας πως «έχει τάσεις μυθοπλασίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εντόπισε ξεκάθαρα ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με κατάχρηση εξουσίας, όπου δηλαδή δημόσιος λειτουργός, ο οποίος κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντα του, ενεργεί ή διατάσσει την ενέργεια οποιασδήποτε αυθαίρετης πράξης που παραβλάπτει τα δικαιώματα άλλου, κάτι που σημαίνει είναι ένοχος πλημμελήματος, και της και της συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα.

Αυτούσια τα κατηγορητήρια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον Κρις Τριανταφυλλίδη

k1

k2

k3

k4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λάβρος ο Κρις κατά Εισαγγελίας-«Δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η προστασία Κατσουνωτού»

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»