Ανεξιχνίαστη η ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ-Στο συρτάρι εκτός και εάν

Πρόσω ολοταχώς για το συρτάρι φαίνεται να οδηγείται η υπόθεση της ομοφοβικής επίθεσης, που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την Αστυνομία να μην έχει στα χέρια της κανένα νέο στοιχείο και καμία μαρτυρία, που να την οδηγεί προς τους δράστες της επίθεσης. Η πορεία των ερευνών φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί με κανένα τρόπο την οργάνωση της ACCEPT, η οποία είχε εκφράσει εδώ και αρκετές ημέρες τη δυσπιστία της, ότι θα εξιχνιαστεί η υπόθεση και η ίδια σημειώνει πως θα φτάσει τα πράγματα στα άκρα.

Ένα μήνα ακριβώς μετά την επίθεση των άγνωστων κουκουλοφόρων στο ΤΕΠΑΚ, κατά την οποία εισήλθαν με πυροσβεστήρες εντός αμφιθεάτρου του πανεπιστημίου και επιτέθηκαν σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που συμμετείχαν σε μία εκδήλωση της ACCEPT και οι έρευνες δεν έχουν ξεκολλήσει από το σημείο μηδέν. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις, για σύσταση μίας ειδικής ομάδας που θα αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης, φαίνεται ότι έμειναν στα λόγια, αφού ουσιαστικά η Αστυνομία έχει σηκώσει τα χέρια πάνω και περιμένει να ανοίξει παραθυράκι για εξιχνίαση μόνο από τις εξιδεικευμένες εξετάσεις στα τεκμήρια, που έχουν συλλεχθεί από τη σκηνή.

Η υπόθεση ήταν εκ φύσεως δύσκολη, λόγω των κουκούλων που έφεραν οι δράστες, όμως η Αστυνομία δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε αυτή τη φορά το εμπόδιο, με άλλο ένα επεισόδιο βίας να παραμένει ανεξιχνίαστο. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, στον οποίο είχαν καταλήξει οι δράστες, μετά την επίθεση, είναι για την Αστυνομία το τέλειο άλλοθι, επειδή όπως οι κουκουλοφόροι κρύφτηκαν μέσα στο parking όπου δεν υπήρχαν κάμερες και κατάφεραν να γλιτώσουν, έτσι και οι Αρχές κρύφτηκαν μαζί τους και αφού πλέον δεν υπάρχει άλλο υλικό από κλειστό κύκλωμα, δεν μπορούν να τους εντοπίσουν.

Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα που κατέχει αυτή τη στιγμή η Αστυνομία στα χέρια της δεν είναι ικανά να την καθοδηγήσουν στα επόμενά της βήματα, με τις Αρχές να βρίσκονται στο περίμενε για τα τελικά αποτελέσματα με τη μέθοδο του DNA, που ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενδεχομένως και όχι. Πάντως, είναι άγνωστο πότε θα έχουν στα χέρια τους οι Αρχές το αποτέλεσμα των εξετάσεων, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Γενετικής, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με άλλες, πιο επείγουσες, όπως τις χαρακτηρίζει η Αστυνομία, υποθέσεις.

Αγανάκτηση από την ACCEPT

Η πορεία των ερευνών έχει προκαλέσει από την αρχή την έντονη δυσφορία και αγανάκτηση από πλευράς ACCEPT, η οποία πλέον νιώθει και απογοήτευση για την έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο δεν πέφτει από τα σύννεφα, αφού δεν περίμενε ότι θα υπάρχει διαφορετικό αποτέλεσμα.

«Θυμίζω ότι δεν υπήρξε πουθενά, σε θέματα ομοφοβίας ή ρητορικής μίσους, έκβαση ερευνών της Αστυνομίας, οπότε για μας είναι ένα από τα πολλά. Όμως για μας ήταν κάτι αρκετά σοβαρό που θεωρούμε ότι είναι στα όρια της τρομοκρατικής επίθεσης, όπως είχε δηλώσει και ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και δεν θα το αφήσουμε έτσι», επεσήμανε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Η ACCEPT είχε εκφράσει από την αρχή την πρόθεσή της να φτάσει τα πράγματα στα άκρα και να μην αφήσει την υπόθεση να έχει την ίδια κατάληξη με άλλες υποθέσεις. Μάλιστα, είναι πρόθυμη να ζητήσει συνάντηση με την Άννα Προκοπίου-Κουκκίδου, ώστε να λάβει ενημέρωση για το θέμα.

«Είπαμε να δώσουμε λίγο χρόνο, όμως συμπληρώθηκε ένας μήνας και θα στείλουμε επιστολή στην υπουργό Δικαιοσύνης για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα ζητήσουμε συνάντηση με την υπουργό, επειδή δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την Αστυνομία. Θέλουμε να ενημερωθούμε για τις έρευνες, που σκάλωσε η υπόθεση, για ποιο λόγο δεν προχώρησαν οι έρευνες, για ποιο λόγο δεν εντοπίστηκαν οι ύποπτοι».

Αν και μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα τα περιστατικά τέτοιας φύσεως, που έχουν καταγραφεί, η ACCEPT καθημερινά γίνεται δέκτης αρκετών καταγγελιών για φαινόμενα ρητορικής μίσους και παρενοχλήσεων των ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, από αγνώστους. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που ζητά ως οργάνωση είναι να υπάρξει η θέληση και η βούληση να αλλάξει η κατάσταση, τόσο από πλευράς Αστυνομίας, αλλά και από πλευράς κοινωνίας, για να σταματήσουν οι επιθέσεις.

«Η ρητορική μίσους είναι καθημερινή και ειδικά η διαδικτυακή. Εμείς είχαμε στείλει στην Αστυνομία σχόλια με ρητορική μίσους, που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της οργάνωσης, αλλά πάλι δεν είχαμε ενημέρωση. Θέλουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η ασυδοσία από πλευράς κοινωνίας, είναι επειδή υπάρχει μία αναλγησία από πλευράς Αστυνομίας, για την τιμωρία αυτών των ατόμων. Το βλέπουν οι ομοφοβικοί και δεν αποθαρρύνονται. Αν δεν υπάρχει τιμωρία θα χειροτερέψει η κατάσταση και θα φτάσουμε και στο έγκλημα μίσους».

Δειτε Επισης

Οι ομοφοβικές επιθέσεις, η ανοχή και οι νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται
ΒΙΝΤΕΟ: Ομοφοβική επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση-Ζημιές, πανικός και μένος