Οι εκλογές πάγωσαν τις διαδικασίες για νέο Αρχιπύραρχο-Περιμένουν ορισμό τριμελούς επιτροπής

Mπορεί να έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την ημέρα που ο διευθυντής της Πυροσβεστικής, Πολύβιος Χατζηβασιλείου κρέμασε το πηλήκιό του, αφυπηρετώντας από την Υπηρεσία, όμως ακόμα δεν έχει οριστεί ο διάδοχός του. Αντ' αυτού, στη θέση του Αρχιπύραρχου παραμένει προς το παρών ο αναπληρωτής διευθυντής Δημήτρης Κατσίφλης, ο οποίος είναι μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για να αναλάβουν την ηγεσία.

Ουσιαστικά για να γίνει επιλογή του νέου Αρχιπύραρχου, πρέπει να γίνουν διεργασίες από τριμελή επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ένα εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ένα βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας που ορίζει ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Η Επιτροπή αφού εξετάσει τα βιογραφικά των υποψηφίων που έχει ενώπιόν της, στη συνέχεια θα καταλήξει στον καταλληλότερο για διάδοχο του κ. Χατζηβασιλείου και θα θέσει την άποψή της ενώπιον της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Μαρίας Κουκκίδη-Προκοπίου, η οποία έχει την αρμοδιότητα να διορίσει τον νέο Αρχιπύραρχο.

Πάντως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η εν λόγω επιτροπή δεν έχει ακόμη καταρτιστεί, για άγνωστο λόγο, ωστόσο οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι πως κάτι τέτοιο θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να αρχίσουν οι ανάλογες διαδικασίες και να προχωρήσει η διαδικασία διαδοχής.

Δείχνουν εκλογές για την καθυστέρηση

Η ίδια πηγή, εξήγησε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στον διορισμό του νέου Αρχιπύραρχου φαίνεται να οφείλεται και στην αλλαγή σκυτάλης στην Κυβέρνηση, αφού συνέπεσε με τις Προεδρικές Εκλογές. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν η Επιτροπή Αξιολόγησης διοριζόταν και ολοκλήρωνε τη μελέτη της, η τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου δεν θα διόριζε τον διάδοχο του κ. Χατζηβασιλείου, αλλά θα άφηνε την απόφαση στην νέα υπουργό Δικαιοσύνης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου.

Σημειώνεται πάντως ότι η καθυστέρηση στον διορισμό του νέου Αρχιπύραρχου δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού το ίδιο συνέβη και μετά την αφυπηρέτηση του Μάρκου Τράγκολα, το 2019, όταν ο κ. Χατζηβασιλείου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή Αρχιπύραρχου για πάνω από δύο χρόνια, μέχρι να διοριστεί και επίσημα στη θέση του. Ουσιαστικά ο κ. Τράγκολας αφυπηρέτησε το καλοκαίρι του 2019 και ο κ. Χατζηβασιλείου διορίστηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2021. Είναι άξιο απορίας πάντως, εάν σε περίπτωση που ο νυν αναπληρωτής διευθυντής παραμείνει στη θέση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα, πώς μπορεί να επιλεγεί και να κριθεί άλλος ως καταλληλότερος για τη θέση, δεδομένου ότι θα έχει πλέον και την ανάλογη εμπειρία στη διοίκηση της Υπηρεσίας.

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι κατά πόσον και σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρηθεί παρόμοια καθυστέρηση με τον προηγούμενο διορισμό. Πάντως, αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER ότι για τον διορισμό δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ενώ διαμήνυσε ότι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε ήδη για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες που ελέγχει και προχωρεί τις διαδικασίες για κάλυψη των αναγκών.

Σημειώνεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης, χρέη Διευθυντή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία θα εκτελεί ο τέως Διευθυντής Διοίκησης Δημήτρης Κατσίφλης, αφού είναι ο αρχαιότερος τη τάξει.

Τη θέση του Αρχιπύραρχου διεκδικούν επίσης ο Διευθυντής Υποστήριξης Νίκος Λογγίνος, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Ανδρέας Χριστοφή και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, Χριστόφορος Στυλιανού, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Καταρρακτώδεις βροχές σε αρκετές περιοχές στη Λευκωσία
Κτύπησε κόκκινο η υπογεννητικότητα-Κάτω από το όριο ο επίσημος δείκτης
Ψάχνουν την χρυσή τομή για συνεισφορές των κατοίκων στο «κτίΖΩ» Βουλή και Ιωάννου
Παράπονα για γραπτό των Νέων Ελληνικών-Μαθητές διδάχθηκαν το άγνωστο κείμενο
ΑΣΔΥΚ: Άκρως ανησυχητική η κατάσταση στα γήπεδα, να αναληφθούν ευθύνες
Πήγαν στο ΓΣΠ με ρόπαλο, σιδερογροθιές και 11 κροτίδες οι δύο που καταδικάστηκαν για βία στα γήπεδα
Τραγωδία στην Ελλάδα-Εντοπίστηκε νεκρό το δίχρονο κοριτσάκι που αναζητείτο στον Πύργο
Έβαλαν φωτιά σε ελαστικά σε σχολείο στη Λεμεσό
Καταζητεί τον Αλέξη Κασάπη η Αστυνομία (pic)
Συνελήφθη άλλο ένα πρόσωπο για τα επεισόδια στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ