Απέρριψε τα περί παραπλάνησης της Βουλής εν γνώση του για το partygate ο Τζόνσον

Στην ειλικρίνεια των διαβεβαιώσεων που είχε δώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν παραβιαστεί οι κανόνες των lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανιζόμενος ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασυλίας.

Η πολυαναμενόμενη κατάθεση του κ. Τζόνσον στην επταμελή επιτροπή γίνεται στο πλαίσιο της διερεύνησης του κατά πόσο εν γνώση του και με τρόπο απερίσκεπτο παραπλάνησε το σώμα, καθώς αργότερα η Μητροπολιτική Αστυνομία έκρινε ότι αρκετές συναθροίσεις παραβίαζαν τους κανόνες. Ο κ. Τζόνσον είχε παρευρεθεί σε κάποιες από αυτές τις επιλήψιμες συναθροίσεις και έλαβε χρηματικό πρόστιμο για συνάθροιση στις 19 Ιουνίου 2020, ημέρα των γενεθλίων του.

«Είμαι εδώ για να πω με το χέρι στην καρδιά ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή. Όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις, έγιναν καλόπιστα και στη βάση των όσων ειλικρινά γνώριζα και πίστευα εκείνη τη στιγμή», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ως επιχείρημα υπέρ της ειλικρίνειας του είπε πως αν γνώριζε ότι οι συναθροίσεις ήταν παράνομες δε θα άφηνε τον επίσημο φωτογράφο της Ντάουνινγκ Στριτ να βγάζει φωτογραφίες.

Είπε επίσης πως αν, όπως έχει ισχυριστεί η Επιτροπή Ασυλίας σε ενδιάμεση έκθεσή της, θα έπρεπε να ήταν «προφανές» στον ίδιο πως οι συναθροίσεις παραβίαζαν τους κανόνες των lockdown, τότε θα έπρεπε να ήταν προφανές και σε όλους τους υπόλοιπους παρόντες αξιωματούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση, σχολίασε ο κ. Τζόνσον, είναι σαν η επιτροπή να κατηγορεί τους αξιωματούχους αυτούς, περιλαμβανομένου του νυν πρωθυπουργού, ως ψεύτες.

Παρέπεμψε επίσης στα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με συνεργάτες και συμβούλους περισσότερες από μία φορές, με τα οποία τον διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε παραβίαση κανόνων. Ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι είναι «γελοίο» να υπαινίσσεται η επιτροπή ότι ένας Πρωθυπουργός που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση όπως η πανδημία δεν μπορεί να βασιστεί σε έμπιστους συμβούλους.

Όσον αφορά την παρουσία πολλών ανθρώπων σε κλειστό χώρο, είπε ότι όλοι προσπαθούσαν να κρατούν τις αποστάσεις, κάτι όμως που δεν ήταν πάντα δυνατό σε ένα εργασιακό περιβάλλον με στενούς χώρους όπως η Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξέφρασε σοκ για το γεγονός ότι η αστυνομία του επέβαλε εν τέλει πρόστιμο για τη συνάθροιση που έχει περιγραφεί ως πάρτι για τα γενέθλια του, με τον ίδιο να επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν τέτοιο, αλλά ότι απλά συνεργάτες εισέρχονταν στο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου όπου εργαζόταν εκείνη την ημέρα για να του ευχηθούν, χωρίς τραγούδια και χωρίς τούρτα.

Απολογήθηκε πάντως διότι ακούσια παραπλάνησε τη Βουλή. «Ό,τι κι αν κάναμε λάθος, πιστεύω ότι όλοι οι αξιωματούχοι σε κυβερνητικά πόστα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις προσπάθειες που έκαναν κατά την πανδημία», συμπλήρωσε.

Άφησε δε σαφείς αιχμές περί προκατειλημμένων μελών της Επιτροπής Ασυλίας.

Η Πρόεδρος της επιτροπής Εργατική Βουλευτής Χάριετ Χάρμαν είπε ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας, διότι η δημοκρατία και οι διαδικασίες της βασίζονται στην εμπιστοσύνη περί ειλικρίνειας των μελών της κυβέρνησης στη Βουλή. «Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη, ολόκληρη η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία υπονομεύεται», είπε.

Ο Συντηρητικός Βουλευτής Μπέρναρντ Τζένκιν στις ερωτήσεις του σχολίασε μεταξύ άλλων ότι οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε συναθροίσεις δείχνουν παρουσία οινοπνευματωδών, κάτι που απαγορευόταν για την υπόλοιπη χώρα.

Επίσης σχολίασε ότι οι φωτογραφίες δε φαίνεται να δείχνουν ανθρώπους να εργάζονται αλλά περισσότερο μία κοινωνική συνάθροιση, που επίσης απαγορευόταν.

Ο κ. Τζόνσον επέμεινε ότι στο εργασιακό περιβάλλον της Ντάουνινγκ Στριτ τηρούνταν αυστηρά μέτρα προστασίας και ότι κάποιες παραβιάσεις των όρων κοινωνικής απόστασης ήταν «αναπόφευκτες», όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Αλλά τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η παρουσία του σε χώρους με πολλά άτομα γινόταν υπό την ειλικρινή πεποίθηση πως δεν συνιστούσε παραβίαση των κανόνων.

«Όσοι λένε πως κάναμε πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown, δεν ξέρουν τι λένε», είπε αρκετές φορές στην κατάθεσή του ο πρώην Πρωθυπουργός. Όπως είπε βρέθηκε σε συναθροίσεις που έχουν επικριθεί ως «κοινωνικές» και όχι εργασιακές συναντήσεις για να εμψυχώσει το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως επισήμαναν πολιτικοί σχολιαστές, οι κανόνες που απαγόρευαν τις συναθροίσεις δεν περιείχαν εξαίρεση περί εμψύχωσης εργαζομένων.

Η κατάθεση του κ. Τζόνσον άρχισε λίγο μετά τις 2 το απόγευμα τοπική και με κάποιες για ψηφοφορίες στη Βουλή θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τις 6 το βράδυ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση