Συζήτησε το προφίλ πιθανού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ

Την προσέγγισή του όσον αφορά τόσο το Κυπριακό όσο και γενικότερα γεωπολιτικά θέματα παρουσίασε ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης στους Προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ενώ διαπίστωσε θετική προσέγγιση και πως οι ηγέτες των θεσμών βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες μίλησε το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντάλλαξε απόψεις με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ για την πρόταση της Κύπρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, με την κυπριακή πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη από την δέσμευση της ΕΕ στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε το προφίλ και τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει η πολιτική προσωπικότητα που η Κύπρος θεωρεί πως θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα πολιτικού απεσταλμένου της ΕΕ.

Ωστόσο, αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, η προσπάθεια που γίνεται σε αυτή τη φάση αφορά την προετοιμασία του εδάφους για τα επόμενα βήματα μέχρι και τις εκλογές στην Τουρκία, και ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα.

Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε και η διαχείριση της μετανάστευσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει στην κ. Φον ντερ Λάιεν την επιθυμία της Κύπρου να αποτελέσει προτεραιότητα η υλοποίηση μιας στρατηγικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογης με αυτές για την Κεντρική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως το ζήτημα αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε με την κ. Φον ντερ Λάιεν και το θέμα της έγκρισης από την Κομισιόν του σχεδίου ενοικίου αντί δόσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε έκρηξη σε εργοστάσιο πυραύλων στην Άγκυρα
Στο κελί για έξι ημέρες ο ανήλικος που μαχαίρωσε τον 17χρονο σε καφέ
ΒΙΝΤΕΟ: Άσκηση «BOLD WINGS - 2023» από ένοπλες δυνάμεις Κύπρου-Γαλλίας
ΒΙΝΤΕΟ: Άναψαν αίματα στον Βέρτη στο Τσίρειο-«Όχι φασαρίες, ήρεμα», έλεγε ο τραγουδιστής
Ήθελαν να κάνουν επαναστροφή και συγκρούστηκαν με λεωφορείο-Στο νοσοκομείο δύο νεαροί
Τέσσερις τραυματίες μετά από τροχαίο, οι δύο ανήλικοι-Απεγκλωβίστηκαν και κάηκε το όχημα
Ενώπιον Δικαστηρίου ο 17χρονος που μαχαίρωσε συνομήλικό του σε καφέ
Η τραγική ιστορία της 36χρονης που μαχαιρώθηκε από το σύντροφό της-Δεν θέλει ποινική δίωξη
Τραγωδία στη Σομαλία-Τουλάχιστον 27 νεκροί, κυρίως παιδιά, από πυροδότηση οβίδας
Ανησυχία στην Ιταλία-Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μετά από 487 χρόνια