Ομόφωνο ναι από την Επ. Νομικών του ΚΣΣΕ για έκθεση για εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ

Ομόφωνα εγκρίθηκε σήμερα η 11η Έκθεση της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), της οποίας εισηγητής ήταν ο Κύπριος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, και η οποία αφορά στην εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Ευσταθίου, παρουσιάζοντας την έκθεση, επικεντρώθηκε στις σοβαρότερες ανεκτέλεστες υποθέσεις, αλλά και στα κράτη μέλη του Οργανισμού, που συστηματικά δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και συγκεντρώνουν τις περισσότερες ανεκτέλεστες αποφάσεις.

Ο Κύπριος Βουλευτής, επεσήμανε ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι ενδεικτικές των σοβαρών συστημικών και δομικών προβλημάτων που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο, τα οποία παρακωλύουν την εκτέλεση των αποφάσεων και την απόδοση της δικαιοσύνης.

Η εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου, πρόσθεσε, αποτελεί κορυφαία αρμοδιότητα του Οργανισμού, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την έκταση, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το έδαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι στην Έκθεση περιέχονται συστάσεις προς τις εθνικές αρχές για ταχύτερη και καλύτερη συμμόρφωση. Υπογράμμισε δε ότι τα κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν συμπληρωματικά και ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, θεσπίζοντας τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και ασκώντας τον απαραίτητο έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Περαιτέρω, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι στην Έκθεση περιέχονται επίσης συστάσεις προς την Επιτροπή Υπουργών για τη θέσπιση διάφανων κριτηρίων αξιολόγησης των ανεκτέλεστων υποθέσεων, ειδικότερα σε σχέση με την απόφαση που δύναται να λάβει η Επιτροπή Υπουργών για το κλείσιμο της επιτήρησης μιας απόφασης.

Τόνισε, τέλος, τη σημασία του έργου που επιτελεί το ΕΔΔΑ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών για την περαιτέρω θωράκιση της αξιοπιστίας και εύρυθμης λειτουργίας του θεσμού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ενέκρινε το σχετικό προκαταρτικό ψήφισμα και τη σύσταση της 11ης Έκθεσης, κατόπιν εκτενούς συζήτησης επιμέρους πτυχών της Έκθεσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί κατά την προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ τον προσεχή Απρίλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λ. Χριστοφόρου: Σημαντικό η Κύπρος να απορροφήσει κονδύλια €1,2 δισ. από ΕΕ
Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Άντρης Αναστασιάδου
Σε ρυθμό εξαγγελιών το ΔΗΚΟ-Την Τετάρτη κλειδώνουν οι διαδικασίες
Με τη χρυσή παγκοσμιονίκη, Μαρία Μάρκου συναντήθηκε η Αννίτα
Μαθητές και μαθήτριες στη Βουλή σε πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Στην παρουσία του Προέδρου η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του AUB Mediterraneo
Ν. Χριστοδουλίδης: Η κοινωνική δράση του ΟΠΑΠ ενισχύει τους σχεδιασμούς της Πολιτείας
Σ. Στεφάνου: Απαραίτητη η διαμόρφωση συγκροτημένης στεγαστικής πολιτικής
Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Συνεργασία, ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Αννίτας-Ανολίκ