Ευρωτουρκικά, οικονομία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου οι προτεραιότητες Μαυρίδη

Eυρωτουρκικές σχέσεις, οικονομία και απονομή δικαιοσύνης μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είναι το τρίπτυχο προτεραιοτήτων του, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης. Εισηγείται τη δημιουργία «Επιτρόπου Εργασιακών Θεμάτων» στην Κύπρο, για αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου στα θέματα αυτά.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), για τις προτεραιότητές του αυτό το διάστημα όσον αφορά τις δραστηριότητές του στο ΕΚ, ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι, στην παρούσα θητεία του, είχε θέσει εξαρχής ένα τρίπτυχο προτεραιοτήτων: ευρωτουρκικές σχέσεις, οικονομία και απονομή δικαιοσύνης μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Σε αυτό το τρίπτυχο επικεντρώνονται οι βασικές μου δράσεις που προσανατολίζονται  βάσει και των τρεχουσών εξελίξεων, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία στην Κύπρο κ.ά», προσθέτει.

Αναφέρει ότι, μέσω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, επιμένει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Κύπρο ειδικά σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές των τραπεζών εις βάρος των καταναλωτών.  

Πρόκειται, σημειώνει, «για σοβαρό έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης με παραβίαση δεκαετιών της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας εις βάρος της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας». Ενώ άλλα κράτη-μέλη αξιοποιούν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για εξάλειψη τέτοιων παρανομιών, αναφέρει, «η Κύπρος παραμένει χείριστο παράδειγμα».

Κατόπιν πρωτοβουλιών του, προσθέτει, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει το πρόβλημα από τις καταχρηστικές ρήτρες και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας.

Ένα άλλο έλλειμα στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, αναφέρει ο κ. Μαυρίδης, αφού, «λόγω κόστους, χρονοβόρας διαδικασίας και άλλων παραγόντων, η απονομή δικαιοσύνης πάσχει». Προς τούτο, εισηγείται τη δημιουργία «Επιτρόπου Εργασιακών Θεμάτων» στην Κύπρο, με δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων που θα λειτουργούν καθοδηγητικά για τους εργοδότες και τους εργαζομένους.

Σε σχέση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού εργαλείου της ΕΕ», όπου, όπως αναφέρει, είναι ο διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας, της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, πρόσφατα υιοθέτησαν επιπρόσθετη στήριξη προς τα κράτη-μέλη για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και με δυνατότητα στα κράτη να τροποποιήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό.

«Για αυτό κι επιμένω να αναδεικνύω την συμπερίληψη της στέγασης στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Κύπρου για άντληση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (π.χ. για ιδιοκατοίκηση νεαρών ζευγαριών, φοιτητικές εστίες κ.ά.), λόγω της εκτόξευσης του οικοδομικού κόστους αλλά και της υπογεννητικότητας, τομέας που δεν συμπεριλήφθηκε στο αρχικό σχέδιο της Κύπρου πέρσι», λέει.

Ο κ. Μαυρίδης προσθέτει, ότι αξιοποιώντας την ιδιότητά του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, προγραμματίζει συνεδρία για πρώτη φορά στην Κύπρο, τέλη Απριλίου φέτος, με επίκεντρο τα θέματα ενέργειας και τις συνεργασίες μεταξύ των κρατών της Μεσογείου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν Ευρωβουλευτές, βουλευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες της Μεσογείου όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ κ.ά, αναφέρει.

Σε σχέση με το «σοβαρό ζήτημα» της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία στην Κύπρο, σημειώνει ότι το έθεσε «πρόσφατα ενώπιον της Ευρωπαίας Επιτρόπου και συναδέλφων μου, αναφέροντας τα τρομακτικά ποσοστά και εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για παράτυπη μετανάστευση αλλά για σκόπιμη και οργανωμένη προσπάθεια ανατροπής της δημογραφίας της Κύπρου, κράτους-μέλους της ΕΕ που είναι ήδη θύμα παράνομης τουρκικής κατοχής, από το καθεστώς Ερντογάν».

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται και στην πολιτική του δράση για προώθηση της Ευρωπαϊκής Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας, ιδιαίτερα κρατών της ΕΕ στη Μεσόγειο.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης