Από συζήτηση σε συζήτηση το ταλαιπωρημένο νομοσχέδιο για βραχιολάκι σε κρατούμενους

Την ισορροπία που να διαφυλάσσει και τα δικαιώματα των κρατουμένων αλλά και την ασφάλεια των πολιτών σε σχέση με την ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων, αναζητεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι η εισαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποδίκων αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μπορεί να προσθέσει στην αποφόρτιση των φυλακών «και είναι ακόμα ένα δικαίωμα που δίδεται στον δικαστή για να επιλέξει την ώρα που αποφασίζει για τους υπόδικους».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, διαφάνηκε ότι το κράτος δεν έχει τις υποδομές για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Επιπλέον, ενώ η Επιτροπή θέλει να καθορίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα εξαιρούνται από την ηλεκτρονική παρακολούθηση, η Νομική Υπηρεσία έθεσε θέμα συνταγματικότητας σε περίπτωση εξαιρέσεων.

«Εμείς θα θέλαμε να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις παιδοβιαστών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί τέτοιου είδους μέτρο, γι’ αυτό τον λόγο αναθέσαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδιαβουλευτεί με όλους τους αρμόδιους για το θέμα και να μας καταθέσει το συντομότερο μια ολιστική πρόταση που θα αναφέρεται και στις υποδομές αλλά και στην τελική πρόταση την οποία θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι αναφορικά με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων με την τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής, το γνωστό βραχιολάκι, «είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ του δικηγορικού συλλόγου, της Νομικής Υπηρεσίας, και του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ασφαλώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το μέτρο, «ασφαλώς θα συνδράμει στην προσπάθεια για μερική αποφόρτιση των Κεντρικών Φυλακών». «Το κριτήριο όμως της αποφόρτισης δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε, αναφέροντας ότι κάποια πολύ σοβαρά αδικήματα κατά προσώπου θα πρέπει να εξαιρεθούν, όπως και η εμπορία ναρκωτικών, «ούτως ώστε την ίδια ώρα που θα δώσουμε δυνατότητα στις αρχές για να αποφορτίσουν τις φυλακές, να μη δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των ίδιων των προσώπων που θα αφεθούν στο σπίτι υπό περιορισμό».

Υπάρχουν ζητήματα δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές, σημείωσε, «γι’ αυτό κι εδώ δώσαμε χρόνο στον διάλογο, κάτι που έπρεπε να είχε προηγηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον