Άρχισε τις επαφές με τους ανθρώπους του πολιτισμού ο Χατζηγιάννης-Οι προτεραιότητές του

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε».

Ο κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής για πρώτη φορά σήμερα από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην υποστελέχωση του Υφυπουργείου αλλά και στην ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως μια «μεγάλη πρόκληση».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής ο Μιχάλης Χατζηγιάννης παραλλήλισε τον πολιτισμό με την κολυμβήθρα του Σιλωάμ «στην οποία πρέπει να βαπτιζόμαστε καθημερινά». «Είμαστε ακόμη στην αρχή. Το Υφυπουργείο είναι υπό διαμόρφωση οικοδόμημα», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να γεννά πολιτική και όχι το ανάποδο.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι είναι καλοδεχούμενη η κριτική. «Το Υφυπουργείο απογαλακτίστηκε από το ΥΠΑΝ πριν από 8 μήνες και υπάρχει πολύ λίγο προσωπικό», υπέδειξε.

«Το Υφυπουργείο δεν είναι φέουδο κανενός. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. «Αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε», σημείωσε.

Παράλληλα, επειδή δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τους Βουλευτές ανέφερε ότι θα επανέλθει με γραπτές απαντήσεις.

Οι τρεις προτεραιότητες

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία και απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων που έχει θέσει, ο κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για 3 προτεραιότητες.

Η πρώτη είναι η κατοχύρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη που, όπως είπε, «δεν είναι θέμα μόνο του Υφυπουργείου Πολιτισμού αλλά συνδέεται και με τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών». Η δεύτερη είναι η κάρτα νεολαίας και η τρίτη είναι η φοροαπαλλαγή των ιδιωτικών χορηγιών στις κυπριακές παραγωγές «έτσι ώστε να υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα από τους Κύπριους καλλιτέχνες πάσης ιδιότητος», σημείωσε.

Υποστελεχωμένο το Υφυπουργείο

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στελέχωση του Υφυπουργείου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δήλωσε ότι παρέλαβε «ένα Υφυπουργείο εντελώς υποστελεχωμένο». «Έχουμε ξεκινήσει δουλειά από την πρώτη μέρα, βλέπουμε όλους τους φορείς του καλλιτεχνικού φάσματος και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τα άτομα που χρειαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ύψος του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρόκειται για «ένα τεχνικό θέμα».

Μεγάλη πρόκληση η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Αναφερόμενος στην επικείμενη ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο, τη χαρακτήρισε ως «μια μεγάλη πρόκληση», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν εξαίρετοι και καταρτισμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες που μπορούν να συνδράμουν».

Σε εισαγωγική του παρέμβαση στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος της, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τον Υφυπουργό όπως με τις ενέργειές του συντείνει στην προαγωγή του πολιτισμού στην Κύπρο.

Απευθυνόμενος προς την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, ζήτησε να επιλεγούν άξιοι άνθρωποι για στελέχωση του Υφυπουργείου, όχι κομματικοί. Απευθυνόμενος προς τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, είπε ότι «πολιτισμός δεν είναι μόνο το τραγούδι και το θέατρο».

Απαντώντας, η κ. Λαμπριανίδου επεσήμανε ότι «είναι αδύνατο να χτίσεις ένα Υφυπουργείο και να εκλιπαρείς να παραχωρηθούν άτομα για τις ανάγκες του». Ακόμη, είπε ότι το Υφυπουργείο θα επαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την ένταξή του, οι οποίες είχαν σταματήσει.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι υποστελεχωμένο με πέντε εργαζόμενους μόνο, επισημαίνοντας ότι η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πρέπει οι πολύ ψηλές απαιτήσεις μας να μπορούν να ευοδωθούν. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή χρειάζεται ηλεκτροσόκ, και ο πολιτισμός είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως και η Παιδεία», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ζήτησε τη θέση του Υφυπουργού για το ζήτημα των καλλιτεχνών και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι το κόμμα του θα συμβάλει δημιουργικά στο έργο του Υφυπουργείου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Κάρουλλας, είπε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να στηρίξουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Ως ΔΗΣΥ στηρίζουμε τις προσπάθειες συγκρότησης μηχανισμών εντός του Υφυπουργείου Πολιτισμού και αναμένουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ρώτησε τον κ. Χατζηγιάννη ποιο είναι το όραμα του για τον πολιτισμό, ζήτησε να μάθει αν θα αυξηθεί το κονδύλι για το πρόγραμμα Θυμέλη. Έθεσε ερώτημα για την ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ζήτησε να πώς προτίθεται το Υφυπουργείο να αξιοποιήσει το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-27 και πώς θα λειτουργήσουν τα Κύπρια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο;

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως τα όσα λέγονταν «για το πόσο πρόχειρα συστάθηκε αυτό το Υπουργείο, για την έλλειψη οργανογράμματος και οργανωτικής δομής, τα περιορισμένα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεση του Υφυπουργείου». Πρόσθεσε ότι «είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε».

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι «δεν πήραμε απάντηση σε κανένα ερώτημα ουσιαστικά, παρά την ύπαρξη έστω του κυβερνητικού προγράμματος με βάση το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι θα οικοδομηθούν οι προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού». Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, «θα δώσουμε ακόμα λίγο χρόνο, ευελπιστώντας ότι θα πάρουμε τις απαντήσεις που δικαιούμαστε ως Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ρώτησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού πώς σκέφτεται να προχωρήσει με τη δομή και το οργανόγραμμα του Υφυπουργείου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Επί του ιδίου θέματος, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σημείωσε ότι η νομοθεσία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1987 και χρήζει εκσυγχρονισμού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, επεσήμανε ότι δεν δόθηκε σαφής δομή και οργανόγραμμα όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, ζήτησε να επανέλθει το τιμητικό επίδομα των καλλιτεχνών που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ χαιρέτισε την ιδέα για την κάρτα νέων, προτείνοντας αλλαγές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφερόμενος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, είπε ότι είναι σε κακή κατάσταση οι αρχαιότητες στην Παλαίπαφο και πρότεινε στον Υφυπουργό να πάει εκεί και να δει ιδίοις όμμασι. Ακόμη, έκανε λόγο για πολιτισμός όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στις κοινότητες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε να ενταχθεί τμήμα Λαογραφίας στο νέο Κυπριακό Μουσείο. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, διερωτήθηκε αν οι αρχαιότητες στη Σουηδία είναι προϊόν κλεπταποδοχής και ζήτησε την άποψη του Υφυπουργού Πολιτισμού για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα κατεχόμενα και για τον σφετερισμό κατεχόμενων μνημείων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι ο κόσμος αναμένει πολλά από το Υφυπουργείο. «Πρέπει οι καλλιτέχνες να πάρουν αυτό που τους αξίζει, όχι μόνο λεφτά, αλλά και κύρος», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ θα είναι συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης θέσεων που θα πρέπει να υποβληθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ιουνίου. «Πόση δουλειά έγινε με το θέμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο χρειάζεται δομή και οργάνωση; Τι γίνεται με την κατοχύρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη;», διερωτήθηκε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Τρυφωνίδης, είπε ότι έθεσε τα ζητήματα της άμεσης προώθησης του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, της υποστελέχωσης του Υφυπουργείου, της προώθησης της Κάρτας Νεολαίας Πολιτισμού, καθώς και της εισαγωγής φοροαπαλλαγών στον Πολιτισμό.

Ακόμη, έκανε λόγο για την επεξεργασία του Νόμο για το Ελάχιστο Υποχρεωτικό Ποσοστό Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης, την προώθηση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και της ίδρυσης Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, καθώς και την προσπάθεια για βελτίωση του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, ανέφερε ότι θα στηρίξει τον Υφυπουργό και ότι πρέπει να δοθεί σημασία στους ανθρώπους του πολιτισμού και στην πολιτιστική κληρονομιά των κατεχομένων.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ρώτησε τον Υφυπουργό τι γίνεται με τις περιουσίες που έχουν χαρακτηριστεί ως νέοι αρχαιολογικοί χώροι. Μιλώντας για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έκανε λόγο για πολλές περιοχές της Λεμεσού οι οποίες «καταδυναστεύονται από μια αργοκίνητη υπηρεσία που δεν παίρνει γρήγορες αποφάσεις». Αναφερόμενος στις ανάγκες στελέχωσης του Υφυπουργείου, σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μπορεί να ζητήσει αποσπάσεις υπαλλήλων και να προκηρύξει θέσεις στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία είπε ότι «είναι σχεδόν ακατόρθωτο μέσα σε 20 μέρες από τη μέρα που διορίστηκε ο Υπουργός, να έχουμε την απαίτηση να ερχόταν στη Βουλή με ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτεραιοτήτων για την επόμενη πενταετία».

Κάνοντας λόγο για «κανιβαλισμό που έχει δεχτεί ο συγκεκριμένος Υφυπουργός», είπε ότι ο ίδιος καθηκόντως θα σταθεί δίπλα στον Υφυπουργό και δίπλα στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου