Παρουσιάστηκε ο οδηγός για αντιμετώπιση της παρενόχλησης στην εργασία

Ένας οργανισμός με ξεκάθαρη πολιτική επί του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους εργαζομένους, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, η οποία ετοίμασε τον Οδηγό για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ο οποίος θα ενισχυθεί. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Οδηγού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας, ο Υπουργός είπε ότι σκοπός του Οδηγού που ετοίμασε η Επιτροπή είναι να κατευθύνει οργανισμούς και επιχειρήσεις προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παρενοχλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Η παρουσίαση έγινε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ) Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου.

Σκοπός του Οδηγού που ετοίμασε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, είναι η παροχή στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις των απαραίτητων οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παρενοχλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η διάκριση λόγω φύλου δεν εντοπίζεται μόνο εντός του εργασιακού χώρου, αλλά και στην πρόσβαση στην απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη. Απαιτούνται επομένως, είπε, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι όταν εντοπίζονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλων διακρίσεων και βίας, θα πρέπει να παρέχεται πλήρης στήριξη και ενθάρρυνση για γνωστοποίηση των εν λόγω περιστατικών, χωρίς τον φόβο για πιθανές συνέπειες.

Είπε ότι στη βάση των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή ανέλαβε υποβοηθητικό ρόλο στη διαδικασία εκπόνησης και υιοθέτησης κώδικα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης από τους εργοδότες, ενώ είπε ότι η Επιτροπή, η οποία τελεί υπό την ομπρέλα του Υπουργείου, προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, τα οποία επιθυμούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.

"Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νόμος απαγορεύει τα αντίποινα για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης, οπότε κανένας δεν μπορεί να τιμωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο τους καταγγέλλοντες", τόνισε ο Υπουργός.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι το κείμενο του Οδηγού αυτού μπορεί να αποτελέσει πρωτίστως τον φάρο για την εδραίωση συνείδησης υπέρ της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία και την επαγγελματική εκπαίδευση.

"Ένας οργανισμός με ξεκάθαρη πολιτική επί του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους εργαζομένους. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το συμπέρασμα από τη σημερινή παρουσίαση του Οδηγού", είπε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι τόσο η Επιτροπή, όσο και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βρίσκονται δίπλα σε όλους τους εργοδότες που επιθυμούν τη συνδρομή για την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την αποτροπή φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Λουΐζα Χριστοδουλίδου- Ζαννέτου είπε στην παρουσίασή της πως ο οδηγός αναφέρεται στον περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο του 2002 και στοχεύει στην ενημέρωση για θέματα που αφορούν στις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση, παραθέτοντας ταυτόχρονα παραδείγματα και συμβουλές για την αντιμετώπιση τέτοιων διακρίσεων.

Πρόσθεσε πως η νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να συντάσσει κώδικα συμπεριφοράς για αποτροπή πράξεων σεξουαλικής παρενόχλησης, η εκπόνηση ωστόσο του κώδικα συμπεριφοράς από μόνη της δεν είναι αρκετή αφού ο εργοδότης πρέπει να λαμβάνει και επαρκή μέτρα για την εφαρμογή των όσων καθορίζονται στον σχετικό κώδικα, ενώ σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν συντάξει τον εν λόγω κώδικα ή ακόμα και αν τον συντάξει δεν ενημερώσει το προσωπικό για τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτόν, θεωρείται εξ ολοκλήρου συνυπεύθυνος μαζί με τον θύτη σε περίπτωση που καταδικαστεί για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλίδου- Ζαννέτου, σκοπός του οδηγού είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και η παροχή σε οργανισμούς και επιχειρήσεις των απαραίτητων οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών προβληματικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας.

Για να προσδιοριστεί αν η παρενόχληση παραβιάζει τον Νόμο, συνέχισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, τα δικαστήρια εξετάζουν τη συχνότητα της προβληματικής συμπεριφοράς, τη σοβαρότητά της, αν είναι σωματικά απειλητική ή ταπεινωτική, ή αν πρόκειται για απλή προσβλητική φράση και αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της απόδοσης εργασίας ενός/μιας εργαζομένου/ης.

Σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης μιας καταγγελίας, η κ. Χριστοδουλίδου- Ζαννέτου είπε πως ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει για το δικαίωμα του θύματος να προβεί σε καταγγελία μέσω μιας άτυπης ή τυπικής διαδικασίας, αλλά και για τις διαθέσιμες διαδικασίες που υπάρχουν, πάντοτε βάσει της αρχής της εμπιστευτικότητας.

Σημείωσε πως η κυπριακή νομοθεσία δεν καθορίζει συγκεκριμένο τύπο διαδικασίας διερεύνησης καταγγελίας, κατά συνέπεια οι εργοδότες έχουν την ευελιξία να σχεδιάσουν ένα σύστημα που να ταιριάζει στο μέγεθος, τη δομή και τους πόρους του οργανισμού τους, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι οι διαδικασίες υποβολής καταγγελιών είναι σαφώς τεκμηριωμένες, έχουν εξηγηθεί σε όλο το προσωπικό και προσφέρουν τόσο άτυπες όσο και επίσημες διαδικασίες, ότι η διερεύνηση των καταγγελιών γίνεται με τρόπο δίκαιο, έγκαιρο και εμπιστευτικό, ότι βασίζονται στις αρχές της δίκαιης δίκης και ότι τις επιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα από τη στιγμή υποβολής μιας καταγγελίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως ακολουθεί διεξαγωγή έρευνας (συνεντεύξεις του/της καταγγελλόμενου/ης, καθώς και πιθανών μαρτύρων), ενώ ο Λειτουργός ή η Επιτροπή Διερεύνησης εξετάζει αποδεικτικά στοιχεία και βοηθά τον εργοδότη να αποφασίσει για τα μέτρα που θα ληφθούν. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση ενοχής η ποινή μπορεί να κυμανθεί από γραπτή επίπληξη μέχρι και άμεση απόλυση, ανάλογα πάντοτε με τη σοβαρότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σημαντικότερο αποτρεπτικό μέτρο αποτελεί η εκπαίδευση ολόκληρου του προσωπικού, σε όλα τα τμήματα και σε όλα τα επίπεδα, για το τι αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά, τόνισε η κ. Χριστοδουλίδου- Ζαννέτου, προσθέτοντας πως το διευθυντικό προσωπικό, το οποίο θα κληθεί να χειριστεί παράπονα, θα πρέπει να λάβει πρόσθετη ειδική-εξειδικευμένη κατάρτιση, ενώ είναι σημαντικό να καταρτιστούν πρώτα αυτοί που θα επιφορτιστούν με το καθήκον λήψης και εξέτασης παραπόνων και μετά το υπόλοιπο προσωπικό, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι μετά την κατάρτιση παρατηρείται υποβολή σημαντικού αριθμού παραπόνων, τα οποία η Διεύθυνση θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας, η κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου είπε πως η υιοθέτηση Κώδικα Πρακτικής από τους εργοδότες είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου στον χώρο εργασίας τους, προσθέτοντας πως ο Κώδικας Σεξουαλικής Παρενόχλησης στη Δημόσια Υπηρεσία που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018 και εφαρμόζεται από όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία.

Συμπλήρωσε πως στην Κύπρο η υιοθέτηση Κώδικα Πρακτικής από τους εργοδότες να αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη, με τον κώδικα να αποτελεί έναν οδηγό για τους εργοδότες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, και ενθάρρυνε τους εργοδότες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές για τη σεξουαλική παρενόχληση βάσει του κώδικα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου