Καζάνι που βράζει οι Φυλακές-«Κοιμούνται στα πατώματα, μείωσαν το φαγητό... Θέλουν εποχή Τρυφωνίδη;»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το «κούρεμα» από τις προεδρικές χάρες σε κρατούμενους, που για πρώτη φορά υπήρξαν 13 εξαιρέσεις, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις, είχαν εξαιρεθεί μόνο οι σεξουαλικά αδικοπραγούντες κατά ανηλίκων αλλά και όσοι καταδικάστηκαν για ισόβια, αφού η μείωση ποινής τους είναι άνευ ουσίας. Γεγονός, που έφερε αναταράξεις στις Φυλακές, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε αναταραχή λόγω της επιθυμίας της Άννας Αριστοτέλους να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να διοριστεί αναπληρωτής Διευθυντής μέλος της Αστυνομίας, διορισμό τον οποίο δεν είδαν θετικά οι κρατούμενοι, αφενός για τη σχέση του με την διωκτική αρχή και αφετέρου για την διαφορετική νοοτροπία.

Ωστόσο, μπαρούτι στην όλη κατάσταση έβαλε η απόφαση να εξαιρεθεί η πλειοψηφία των κρατουμένων από τις προεδρικές χάρες, με τους κρατούμενους, μέσω του Συνδέσμου τους, να κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση και για αποφυλακίσεις κατά παραγγελία, ενώ προανήγγειλαν διαμαρτυρίες.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, εξαπέλυσε πυρά κατά της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ καταγγέλλει πως η κατάσταση σήμερα στις Φυλακές, μετά την αποχώρηση της Άννας Αριστοτέλους, έχει αλλάξει, με την ίδια να διερωτάται αν στόχος είναι να επιστρέψει το ίδρυμα στην κακή εποχή που υπήρξε επί καιρού Γιώργου Τρυφωνίδη.

Σε ότι αφορά τις προεδρικές χάρες, εξέφρασε την απογοήτευση της, αφού όπως είπε σε συνάντηση του Συνδέσμου με πρόσωπο από το Προεδρικό, του κατατέθηκαν οι θέσεις του Συνδέσμου χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη, ενώ τόνισε πως δεν αξιολογήθηκαν σωστά όλα τα δεδομένα και πως οι προεδρικές χάρες ενδεχομένως να έφερναν αποσυμφόρηση της κατάστασης.

«Εξαιρέθηκαν τα ναρκωτικά και η εμπορία αλλά οι έμποροι είναι έξω δεν είναι μέσα», ανέφερε η κ. Άννα Αντωνίου, ενώ την ίδια ώρα ανέφερε πως «οι έμποροι δίνουν τα βαποράκια και τους χρήστες που για 1000 ευρώ πάνε φυλακή αλλά οι έμποροι πάνε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ και βγαίνουν μετά έξω. Ανέστειλαν ποινές σε εμπόρους από το πρόγραμμα με 640 κιλά αλλά για τους κρατούμενους, τα βαποράκια έχει πρόβλημα;».

Παράλληλα, η κ. Αντωνίου έστρεψε τα βέλη της και στον Γενικό Εισαγγελέα, για τον οποίο ανέφερε, «από τον καιρό που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν εναντίον των φυλακισμένων, Πάντα ήταν προκατειλημμένος, ήταν και είναι εναντίον των φυλακισμένων. Λένε για έμπορους μέσα και μέσα είναι μετρημένοι οι έμποροι και το ξέρουν. Ξέρουν πως οι έμποροι είναι έξω. Είναι έμποροι αλλά δεν έχουν να αγοράσουν τσιγάρα;»

Σε σχέση με την κατάσταση στην Φυλακή αυτή τη στιγμή, η κ. Αντωνίου ανέφερε πως η «φυλακή είναι καζάνι που βράζει», αναφέροντας πως κρατούμενοι κοιμούνται στο έδαφος λόγω του υπερπληθυσμού, ενώ ανέφερε πως τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό προκαλούν ανησυχία.

«Η εποχή Αριστοτέλους έχει τελειώσει. Αλλά τι θέλουμε; Να επιστρέψουμε στην εποχή Τρυφωνίδη; Είδαμε τι τραβήσαμε, έχουμε πικρή εμπειρία. Είχαμε αυτοκτονία και απόπειρες τον τελευταίο διάστημα. Αυτά θέλουμε; Έτσι θέλουμε να σωφρονίσουμε τους κρατούμενους; Έχουμε παράπονα για το φαγητό από τους κρατούμενους πως δεν ήταν όπως πριν. Πως πλέον το έχουν λιγοστέψει. Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα τέσσερις-τέσσερις. Σήμερα με πήραν τηλέφωνο και μου έκαναν παράπονα ακόμη και για το νερό και για το φαγητό. Αυτά θέλουμε;»

Η κ. Αντωνίου ανέφερε πως ο Σύνδεσμος, οι κρατούμενοι και οι οικογένειες τους, αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα την πρώτη τους διαμαρτυρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη αντίδραση κρατουμένων για το «κούρεμα» στις προεδρικές χάρες-Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, ερωτηθείσα σχετικά για τις διαμαρτυρίες η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, ανέφερε πως «το θέμα της προεδρικής χάρης δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Τα κριτήρια βγαίνουν από την Εισαγγελία. Είναι κάτι το οποίο εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)