Ενέκρινε το αίτημα Οδυσσέα η υπουργός, πάει Ελεγκτική η Υποδιευθύντρια των Φυλακών

Προσκόμματα της απερχόμενης υπουργού Δικαιοσύνης, φαίνεται πως ήταν το ζήτημα της μετακίνησης της Διεύθυνσης των Φυλακών στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ζήτησε την απόσπαση τους, χωρίς ωστόσο να κάνει αποδεκτό το αίτημα τους η Στέφη Δράκου, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, πληροφορίες ήθελαν και τον Αρχηγό Αστυνομίας να φέρει εμπόδια και αυτό διότι, η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει την Αστυνομία, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όταν ρωτήθηκε προς τούτο η Στέφη Δράκου, και γενικότερα σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το θέμα της απόσπασης, επανάλαμβανε τη θέση πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η άδεια και στη συνέχεια να παρθούν αποφάσεις.

Ωστόσο, τελικά φαίνεται πως η Στέφη Δράκου δεν επιθυμούσε να επιλύσει το ζήτημα, πράγμα το οποίο κάνει η νέα Κυβέρνηση και η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, δεδομένου των θέσεων που εκφράστηκαν από τη Διεύθυνση, ότι τίθενται θέματα ασφάλειας, αφού η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ τόσο η Άννα Αριστοτέλους όσο και η Αθηνά Δημητρίου, κατά την κρίσιμη περίοδο δέχθηκαν απειλές και μηνύματα μέσω τρίτων.

Η Άννα Προκοπίου αποφάσισε όπως κάνει αποδεχτό το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή σε ότι αφορά την απόσπαση της Υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου, αφού κρίνεται πως θα συμβάλει θετικά στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε στην επιστολή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πως «είμαστε της άποψης πως τα προσόντα που κατέχουν τα υπό αναφορά στελέχη του Τμήματος Φυλακών, αλλά και ο πολυσχιδής χαρακτήρας των αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιτρέπουν την επωφελή απασχόληση τους στην Υπηρεσία μας. Αναφέρω ως παράδειγμα την, εδώ και οκτώ χρόνια, πετυχημένη απόσπαση αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στην Υπηρεσία μας. Τα καθήκοντα που θα αναλάβουν μπορεί να αφορούν συμμετοχή σε συγκεκριμένους ελέγχους συμμόρφωσης και διαχειριστικούς ελέγχους (περιλαμβανομένων ελέγχων δημόσιων συμβάσεων) και στην επισκόπηση εκθέσεων».

Σε ότι αφορά την Άννα Αριστοτέλους, βρίσκεται με άδεια, όχι ασθενείας, ενώ αναφορικά με το ερώτημα για τι μέλλει γενέσθαι, αυτό θα αποφασιστεί στη συνέχεια, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται με άδεια λόγω κάποιων σοβαρών προσωπικών θεμάτων.

Πάντως, η υπουργός Δικαιοσύνης, σε δημόσιες δηλώσεις της δεν ακολουθεί τον δρόμο της Δράκου ως προς το ζήτημα της κ. Αριστοτέλους, αφού τις τελευταίες ημέρες αρκέστηκε στο να αναφέρει πως βρίσκεται με άδεια και λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, δεν σχολιάζει περαιτέρω.

Η Διεύθυνση των Φυλακών, κλήθηκε να κάνει δεύτερες σκέψεις, δεδομένου πως κατά τη θητείας έγινε κατορθωτό να αλλάξει άρδήν το Σωφρονιστικό Ίδρυμα και οι εκθέσεις των Ευρωπαϊκών Οργανισμών να κατατάξουν το σύστημα της Κύπρο σε αυτά που θα πρέπει να ακολουθούνται, αφού κατάφερε να μειώσει το ποσοστό υποτροπής από το 50% στο 15%, επενδύοντας στην παιδεία.

Πάντως, σε περίπτωση μη επιστροφής της Άννας Αριστοτέλους, τότε με βάση τη νομοθεσία, η θέση προκηρύσσεται από την Επιτροπή Δημόσια Υπηρεσία και ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες, με βάση τα κριτήρια που θα πρέπει έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Σημειώνεται, πως με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, υποδεικνύεται πως ο Διευθυντής των Φυλακών δεν μπορεί να προέρχεται από αστυνομική ή στρατιωτική αρχή, αφού η νοοτροπία και η προσέγγιση τέτοιων αρχών είναι εντελώς διαφορετική με αυτό που πρέπει να έχει σωφρονιστικό ρόλο.

Πώς τοποθετήθηκε η Προκοπίου

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών στην οποία συμμετείχε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ανέφερε ότι έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία για απόσπαση της Υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου, στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε σχέση με το θέμα της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, η κ. Προκοπίου είπε πως αυτή βρίσκεται ακόμη με άδεια και πως θα γίνουν ανακοινώσεις για αυτά που θα αποφασιστούν επί του θέματος όταν έλθει η ώρα.

Κληθείσα να πει αν έχει αποδεχθεί την απόσπαση της Υποδιευθύντριας των Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τι γίνεται με τη Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η κ. Προκοπίου είπε πως η απόσπαση της κ. Δημητρίου εκκρεμεί τώρα στην ΕΔΥ. "Έχει εγκριθεί το αίτημά της από εμάς για απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Τροχιοδρομείται πλέον η διαδικασία", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό