Το δημοσίευμα που καίει ΑΚΕΛ και δείχνει σχέσεις με ρωσικό λόμπι-Τα διαβατήρια και το «Εγώ ο Πολίτης»
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 22 Μαρτίου 2023
Την ώρα που στην Κύπρο έπεφτε οριστικά η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών, την Παρασκευή τρεις Φεβρουαρίου, το παγκόσμιο δίκτυο δημοσιογράφων του Οργανισμού Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), δημοσίευε ένα άρθρο με έντονο κυπριακό ενδιαφέρον.
Στο επίκεντρο της έρευνας των δημοσιογράφων, τέθηκαν οι σχέσεις της ρωσικής κυβέρνησης με ανθρώπους στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια μέσω λόμπινγκ να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής. Αποφάσεις, που την επίμαχη περίοδο του 2016, όντως λήφθηκαν από τη Βουλή, η οποία ουσιαστικά με τις ψήφους όλων των Βουλευτών, πλην αυτών του Δημοκρατικού Συναγερμού που τήρησαν αποχή, τάσσονταν εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε σχέση με την εισβολή της στην Κριμαία. Μια εισβολή, που φυσικά ήταν ο προάγγελος της εισβολής στην Ουκρανία.
Στη βάση των όσων δημοσιεύονται στο εν λόγω άρθρο, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Δημήτρης Δημητρίου, συναντήθηκε χθες με τον Επίτροπο Διαφάνειας που προΐσταται της Αρχής κατά της Διαφθοράς, από τον οποίο ζήτησε να διερευνήσει τα όσα περιλαμβάνονται στο σχετικό άρθρο, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται στελέχη του ΑΚΕΛ.
Τι αναφέρει το άρθρο
Στο άρθρο παρουσιάζονται μια σειρά από Ρώσους που φαίνεται να δημιούργησαν ένα δίκτυο μεταξύ Μόσχας και Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία μοχλών πίεσης και επηρεασμού των πολιτικών αποφάσεων στην Κύπρο. Μάλιστα, γίνεται αναφορά στον Ρωσοκύπριο επιχειρηματία Ντμίτρι Κοζλόφ, ο οποίος ανέπτυξε δεσμούς με κορυφαίους πολιτικούς και μάλιστα ίδρυσε το πολιτικό κόμμα «Εγώ ο Πολίτης», που έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτές τις μηχανορραφίες.
Η βασική κατηγορία που περιγράφεται στο άρθρο, είναι πως το ρωσικό λόμπι που δημιουργήθηκε συνεργάστηκε με Κύπριους πολιτικούς, για να συνταχθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή ένα ψήφισμα που ζητούσε τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία. Μάλιστα, αναφέρεται ότι πίσω από τον Κοζλόφ, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ κατονομάζεται ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ως το πρόσωπο που μεσολάβησε. Σημειώνεται πως ο Άντρος Κυπριανού, ήταν και ο συντάκτης του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τη Βουλή.
Επιπλέον στο άρθρο γίνεται μια περιγραφή των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, με ειδικές αναφορές στα τεράστια ρωσικά κεφάλαια που εισέρευσαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις της εμπειρογνώμονα σε θέματα διαφθοράς κα ροής μαύρου χρήματος του Οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία αναφέρει πως αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις μακροχρόνιες ανησυχίες σε σχέση με την εξάρτηση της Κύπρου από ρωσικά συμφέροντα.
Η έρευνα του OCCRP, βασίστηκε σε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν, σχετικά με τον τρόπο που οι Ρώσοι λομπίστες προχωρούσε σε πληρωμές σε συμμάχους τους εντός της ΕΕ με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν στην Κύπρο, χαρακτηρίζεται από το δημοσίευμα ως «εντυπωσιακός», διότι κινήθηκαν πλήρως παρασκηνιακά και το αποτέλεσμα ήταν η Βουλή των Αντιπροσώπων, να είναι το πρώτο εθνικό όργανο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε ένα τέτοιο ψήφισμα καταδίκης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το πρόσωπο κλειδί
Στην ιστορία που παρουσιάζεται ο Ντμίτρι Κοζλόφ, φαίνεται να ήταν το πρόσωπο κλειδί αφού μεσολάβησε μεταξύ των Ρώσων και των Κυπρίων πολιτικών, ενώ φαίνεται πως ήταν και ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας για τη δημιουργία του ρωσικού κόμματος, «Εγώ ο Πολίτης», το οποίο δραστηριοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο.
Γίνεται αναφορά μάλιστα στην οικογένεια Κοζλόφ, η οποία δραστηριοποιείται στη Λεμεσό στον τομέα ανάπτυξης γης, ενώ την εμπλέκει και στην πολιτογράφηση Ρώσων εκατομμυριούχων που έφταναν στη Λεμεσό και έλαβαν κυπριακό διαβατήριο μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Και ο ίδιος, όπως και ο πατέρας του, εξάλλου, αναφέρεται πως έλαβαν κυπριακό διαβατήριο μέσω του ΚΕΠ, που ως γνωστό καταργήθηκε στη σκιά των αποκαλύψεων από το δίκτυο Al Jazeera.
Επιπρόσθετα, ο OCCRP παρουσιάζει έγγραφο στα Ρωσικά, που σύμφωνα με τους συντάκτες, είναι μήνυμα αλληλογραφίας μεταξύ των προσώπων που διεύθυναν την όλη προσπάθεια από τη Μόσχα, όπου καταγραφόταν η κατάσταση εντός της Βουλής, περιλάμβανε τα επιχειρήματα που τελικά συμπεριλήφθηκαν με ελάχιστες διαφορές στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Βουλή και εκτιμούσε ότι αυτό θα περάσει με 35 μέχρι 39 ψήφους, μεταξύ των οποίων αυτοί των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.
Το περιεχόμενο του email μεταξύ Κοζλόφ και Μιρζαχανιάν
Ο ίδιος ο Κοζλόφ, κλήθηκε από το OCCRP να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εμπλοκή του στο ψήφισμα της Βουλής. Ο ίδιος εξήγησε πως το ψήφισμα προέκυψε όταν του τηλεφώνησε ο Αγκασαριάν, από τη Ρωσία, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του βουλευτή της Ρωσίας, Σάργκις Μιρζαχανιάν, και του ανέφερε πως ένα παρόμοιο ψήφισμα είχε συζητηθεί στην Ιταλία. «Αφού το άκουσα, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να ρωτήσω τους βουλευτές της Κύπρου για να δω αν έχουν τις ίδιες απόψεις και προσέγγιση», είπε.
Η εμπλοκή του Άντρου Κυπριανού
Ο Κοζλόφ είπε ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, αλλά επέμεινε ότι «δεν άσκησε πίεση» στον ίδιο. Ο Κυπριανού, είπε, φαινόταν επίσης να ενδιαφέρεται για την ιδέα ενός φιλορωσικού ψηφίσματος. Στη συνέχεια ο ίδιος ενημέρωσε τον Αγκασαριάν πως αυτό μπορούσε να γινει. Στις 29 Ιουνίου του 2016, ο Αγκασαριάν έστειλε το email που περιγράφεται πιο πάνω, στον Μιρζαχανιάν με την προεπισκόπηση του Σχεδίου Ψηφίσματος που είχε ετοιμάσει το ΑΚΕΛ. Στις επτά Ιουλίου το ψήφισμα πέρασε από τη Βουλή με 33 ψήφους υπέρ, αφού ψηφίστηκε από όλους τους Βουλευτές πλην των Βουλευτών του ΔΗΣΥ που τήρησαν αποχή.
Δείτε το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή εδώ
Επιπλέον στο άρθρο συνδέεται και μια επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στη Μόσχα, αργότερα το 2016, όπου είχε επαφές με τον Αντρέι Ναζάροφ, τον συμπρόεδρο του επιχειρηματικού ομίλου Business Russia. Ο Ναζάροφ προεδρεύει επίσης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Γιάλτας, μιας ετήσιας εκδήλωσης που προωθεί τις επενδύσεις στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, στην οποία παρευρέθηκε ο Κυπριανού το 2017.
Παράλληλα, γίνεται και μια άλλη σύνδεση μεταξύ Κοζλόφ και ΑΚΕΛ, αφού επισυνάπτεται το αρχείο δωρεών, που είναι αναρτημένο στη σελίδα του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με το οποίο, το 2016, ο Σεργκέι Κοζλόφ, δώρισε στο ΑΚΕΛ 15 χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος ο Κοζλόφ πάντως, κληθείς να σχολιάσει τη χορηγία, απάντησε πως κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων παραμονής του στην Κύπρο, προέβη σε εισφορές προς όλα τα πολιτικά κόμματα.
H κατάσταση εισφορών άνω των 500 ευρώ στο ΑΚΕΛ για το 2016
Ο Κυπριανού δήλωσε στο OCCRP ότι ο Ντμίτρι Κοζλόφ τον πίεσε να συναντήσει τον Ναζάροφ στη Μόσχα και ότι ενώ ήταν εκεί είχε συναντήσει και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι το ψήφισμα για τη Ρωσία συντονίστηκε από την ομάδα του Μιρζαχανιάν.
*Φωτογραφία από την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στη Ρωσία. Παρόντες ο Κοζλόφ και ο Ναζάροφ
Την ίδια ώρα παραδέχτηκε ότι η δωρεά του Κοζλόφ στο ΑΚΕΛ, «μπορεί να ήταν ένας τρόπος να (μας) ευχαριστήσει για το ψήφισμα» αλλά «δεν ήταν σε μένα που έδωσαν τα λεφτά». Είπε ότι είχε παρευρεθεί στο φόρουμ της Γιάλτας μία φορά, αλλά αρνήθηκε μια επόμενη πρόσκληση να παρευρεθεί στο φόρουμ της Γιάλτας επειδή ένιωθε άβολα με αυτό που είδε εκεί. «Είχαν συγκεντρώσει εκεί όλα τα ακροδεξιά κινήματα της Ευρώπης», είπε.
Το κόμμα «Εγώ ο Πολίτης»
Τον Αύγουστο του 2017 κατατέθηκαν στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων τα έγγραφα για την εγγραφή του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης», στο σχετικό μητρώο. Λίγους μήνες πριν, στις 14 Ιουνίου του 2017, ο Ντιμίτρι Κοζλόφ έστειλε ένα μήνυμα στον Μιρζαχανιάν το οποίο περιείχε κάποια συνημμένα έγγραφα για τις θέσεις του κόμματος. «Άρεγκ, καλό απόγευμα!», έγραψε ο Κοζλόφ. «Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, σας αποστέλλω τα βασικά έγγραφα για το πολιτικό κόμμα που δημιουργούμε. Περιλαμβάνουν το βασικό πρόγραμμα του κόμματος, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε».
Ο ίδιος ο Κοζλόφ ανέφερε στο OCCRP ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με αρκετές Ρώσους βουλευτές που στήριζαν την προσπάθεια τους για κόμμα, ενώ έλαβαν το πράσινο φως ακόμα και από το υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα αφού σημειώνεται πως το κόμμα διαγράφηκε από το μητρώο πολιτικών κομμάτων τον Νοέμβριο του 2021, σημειώνει ότι η σελίδα του κόμματος στο Facebook συνεχίζει να λειτουργεί και προεκλογικά κοινοποιούσε αναρτήσεις που προωθούσαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, υπενθυμίζοντας πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν αυτός που άσκησε βέτο σε κυρώσεις που στόχευαν τον Λευκορώσο ηγέτη Λουκασένκο, τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απάντηση του ΑΚΕΛ
Στην καταγγελία του Δημήτρη Δημητρίου στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, απάντησε χθες με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως, «είναι ολοφάνερη η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού, δια του κ. Δημήτρη Δημητρίου, με ξαναζεσταμένο φαγητό να αποπροσανατολίσει από όλα όσα συνεχίζουν να βγαίνουν σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη και της διακυβέρνησής του».
Τελευταίο παράδειγμα, αναφέρει, «το κατηγορητήριο του Παγκύπριο Δικηγορικού Συλλόγου που επιδόθηκε στις οικογενειακής επιχειρήσεις του τέως Προέδρου για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Η ηγεσία στο ΔΗΣΥ άλλαξε, αλλά οι πρακτικές μένουν οι ίδιες».
«Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να διερευνηθεί και αυτό το ζήτημα και ό,τι άλλο θυμηθεί ο Συναγερμός», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.