Ενημέρωσε τους ευρωπαίους για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών ο Κόμπος

Για την πρωτοβουλία για προώθηση επανέναρξης των συνομιλιών ενημέρωσε μεταξύ άλλων τους Υπουργούς αρμόδιους για ευρωπαϊκές υποθέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με κυριότερα θέματα στην ατζέντα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, το Πλαίσιο του Ουίνδσορ για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ανά χώρα συζήτηση για το κράτος δικαίου και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συμμετάσχει τη Δευτέρα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ την ίδια ημέρα συμμετείχε και στη Διάσκεψη Δωρητών για το λαό της Τουρκίας και της Συρίας, όπου όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ είχε την ευκαιρία να χαιρετίσει και να έχει μια σύντομη φιλοφρονητική συνομιλία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Κόμπος ενημέρωσε τους ομολόγους του Υπουργούς αρμόδιους για ευρωπαϊκές υποθέσεις για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής για την πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μάλιστα στη θέση της Κύπρου ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα δοθεί έμφαση στον ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί για θέματα ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις για τα κυριότερα ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου, και ειδικότερα τις εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία, καθώς και θέματα ανταγωνιστικότητας, ενέργειας και μετανάστευσης.

Σε σχέση με τα θέματα της συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία και επεσήμανε πως το θέμα της παράκαμψης κυρώσεων από τρίτες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «επειγόντως και με αποφασιστικότητα».

Ο κ. Κόμπος χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της σταθερότητας και προβλεψιμότητας του ενεργειακού κόστους, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ενεργειακό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν οι τιμές της ενέργειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στο αίτημα της Κύπρου για προετοιμασία ενός Σχεδίου Δράσης για την μετανάστευση για την Ανατολική Μεσόγειο, και στη σημασία που θα έχει για την Κύπρο.

Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχαν επίσης άτυπη ανταλλαγή απόψεων με αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας και αρμόδια για θέματα ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης Όλια Στεφανίσινα, με την οποία συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα με απώτερο στόχο την ένταξη στην ΕΕ.

Επίσης, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υιοθέτησε δύο αποφάσεις για τη θέση της ΕΕ σε σχέση με το Πλαίσιο του Ουίνδσορ, ανοίγοντας τον δρόμο για να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν για το μέλλον του καθεστώτος της Βορείου Ιρλανδίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δρ. Κόμπος είχε σειρά επαφών με ομολόγους του, καθώς και χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ακόμα εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, και συναντήθηκε με τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται