Αντιδρά στις επικρίσεις ο Νουρής-Δίνει απαντήσεις στα περί κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών

Οξύμωρο θεωρεί ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής κάποιοι να προσπαθούν να του καταλογίσουν κακοδιαχείριση τ/κ περιουσιών, όταν ήταν ο ίδιος που ζήτησε, όπως αναφέρει, έλεγχο από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία, με βάση πόρισμα έρευνας για τις τ/κ περιουσίες που άγεται πριν από το 2010 και κατέθεσε τρία νομοσχέδια για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης τέτοιων περιουσιών.

Σε γραπτή του δήλωση – απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Νουρής αναφέρει ότι είναι πρωτοφανές, αλλά και ενδεικτικό της πρόθεσης κάποιων να δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδα, «ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, υπέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ερώτηση «στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την οποία ζητείται αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραχωρήσεις τ/κ γης που έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023» αλλά τέτοια ερώτηση, ακόμα να μην έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο».

Στο διάστημα αυτό, δηλώνει ο κ. Νουρής, παραχωρήθηκαν στο προσφυγικό σωματείο ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, στο Κέντρο Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου, στη Λέσχη Αγάπης Λαού Λύσης και στον ΑΣΙΛ Λύσης, τ/κ τεμάχια ανοικτών χώρων για να χρησιμοποιηθούν είτε σαν χώροι στάθμευσης, είτε σαν αίθουσα διαλέξεων, είτε σαν βοηθητικές χρήσεις γηπέδου αθλοπαιδιών.

Όλα τα παραχωρηθέντα τεμάχια γης, διευκρινίζει, αφορούν ανοικτούς χώρους στον αστικό ιστό των πόλεων Λευκωσίας και Λάρνακας, οι οποίοι λόγω της περιοριστικής πολιτικής που ισχύει για τις τ/κ περιουσίες, δεν μπορούσαν να παραχωρηθούν για επαγγελματική ή γεωργική χρήση. «Υπενθυμίζω επίσης ότι οι εκμισθώσεις αυτές έγιναν προς όφελος προσφυγικών σωματείων, που δεν αποτελούν κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται τα κριτήρια δημοσίευσης που ισχύουν για φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Επειδή το δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για κακοδιαχείριση, αναφέρει ο τέως ΥΠΕΣ, υπενθυμίζει ότι είναι ο ίδιος που τον Ιούνιο του 2022 ετοίμασε και προώθησε στην Νομική Υπηρεσία τρία Νομοσχέδια για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, τον Σεπτέμβρη του 2022 όρισε ερευνώσα λειτουργό για να ερευνήσει ενδεχόμενη κακοδιαχείριση εκ μέρους δημόσιων λειτουργών για τις τ/κ περιουσίες, και με την παράδοση του πορίσματος δόθηκε γραπτή οδηγία για αναστολή όλων των συνεδριάσεων των Επαρχιακών επιτροπών που διαχειρίζονταν τ/κ περιουσίες.

«Το δε πόρισμα της ερευνώσας λειτουργού που αφορά πολυετή περίοδο που εκτείνεται πολύ πριν το 2010, στάληκε από εμένα προσωπικά στον Γενικό Εισαγγελέα για να ελεγχθεί η διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων» σημειώνει ο κ. Νουρής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτικό κόσμο στο πλαίσιο ΚΑΠ
Πρώτη στην Ευρώπη η Κύπρος με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης
Επιτροπή στα κατεχόμενα θα εξετάσει μέτρα για την οικονομία
Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Διερεύνηση ισχυρισμών για παράνομες χρεώσεις από ειδικούς ιατρούς ζητά ο ΠΙΣ
Δωρεάν είσοδος σε μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους
Καταδικάζει τα ωράρια στα ΤΑΕΠ Πάφου και Πόλη Χρυσοχούς η ΠΑΣΥΚΙ
Παράταση μέχρι Οκτώβριο για υποβολή φορολογικής δήλωσης ατόμου για το 2022
Έναρξη εκσκαφών στην Αλόα ζητούν συγγενείς τ/κ αγνοούμενων
Ώρες λειτουργίας Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού