Οι πέντε προτεραιότητες του Υπουργού Εργασίας-Έτοιμος για επίλυση των προβλημάτων

Στο όραμα και στις πέντε προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στην πρώτη του παρουσία σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία διήρκησε τρεις ώρες.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι το όραμα του Υπουργείου επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες, που είναι η συνοχή της κοινωνίας και η ανάπτυξη της οικονομίας.

«Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς για να μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται πρέπει η κοινωνία μας να είναι συνεκτική». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «να μπορούν οι άνθρωποι να είναι καλοί πολίτες, πρόθυμοι και εργατικοί όταν αντιλαμβάνονται πως το κράτος τους, τους αγαπά και τους στηρίζει έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν και η οικονομία να αναπτύσσεται».   

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως αυτές είναι η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, η ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, η διασφάλιση δίκαιων και ικανοποιητικών απολαβών, η ασφάλεια, η υγεία και η αξιοπρέπεια στην εργασία και το πιο σημαντικό, με την έννοια ότι είναι το πιο αναπτυξιακό, που είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές, ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως έχει «απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» αναλαμβάνει και έχει επίσης «απόλυτη συναίσθηση της σημασίας που έχει η μεταξύ μας συνεργασία τόσο σε επίπεδο προσωπικό, αλλά κυρίως σε επίπεδο θεσμικό».

«Αποστολή μας είναι να παραδώσουμε την εξουσία που σήμερα διαχειριζόμαστε, καλύτερη από ό,τι την αναλάβαμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου, «είναι σημαντικό να είμαστε σε επικοινωνία, σε συνεννόηση και να συνεργαζόμαστε καθότι η διάκριση των εξουσιών στην χώρα μας είναι τέτοια που το επιβάλει και το σύστημα μας είναι τέτοιο που προϋποθέτει τη μεταξύ μας συνεργασία και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα».

«Για το καλό των πολιτών και της χώρας θα υπερβαίνουμε όποιες άλλες παραμέτρους», είπε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του να συμμετέχει τακτικά στις συνεδρίες της Επιτροπής. 

Πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε διαφωνίες, αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου ούτε είναι κακό, καθώς μπορούμε να κάνουμε διαφορετικές αναλύσεις αλλά πιστώνουμε ο ένας τον άλλο με καλή πίστη και με καλή διάθεση».

Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής «να αφιερώνουμε χρόνο εκ των προτέρων» και «να επενδύουμε χρόνο μαζί» για «να καταλαβαίνουμε γιατί διαφωνούμε όταν διαφωνούμε».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί μαζί του «στον βαθμό που μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά στο να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο τόπος και οι εργαζόμενοι».

Ανέφερε επίσης ότι τόσο η Επιτροπή όσο και ο Υπουργός Εργασίας δεν έχουν περίοδο χάριτος, προσθέτοντας ότι δεν το λέει αυτό γιατί το ΑΚΕΛ θέλει να κάνει αντιπολίτευση αλλά «γιατί η κοινωνία δέχεται πιέσεις, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και επηρεάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και πρέπει να λειτουργήσουμε με αντανακλαστικά ότι επιλύουμε ζητήματα τώρα».

Ο Υπουργός Εργασίας απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τον θεσμό της ΑΤΑ, τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, τον κατώτατο μισθό, την τηλεργασία, τις καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων κοινωνικών επιδομάτων, το τηλεφωνικό κέντρο, το συνταξιοδοτικό και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Ειδικότερα για τις προτεραιότητες του, ο Υπουργός Εργασίας είπε σε σχέση με τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, ότι είναι αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αν έχουμε απεργίες και ένα περιβάλλον αστάθειας «μπορεί αυτό να θεωρείται ένας καλός τρόπος διεκδίκησης, αλλά είναι προτιμότερο να έχουμε λειτουργήσει έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φθάσουμε εκεί γιατί θα έχουν κόστος οι εργαζόμενοι και η οικονομία».

Ανέφερε ότι αναβαθμίζει και τον κοινωνικό διάλογο και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και πρόσθεσε πως ευθύνη της Βουλής αλλά και του ιδίου είναι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Αναφορικά με την ΑΤΑ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «επείγει να καταλήξουμε σύντομα» και πρόσθεσε πως «και από τις δύο πλευρές (συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις) υπάρχει διάθεση για συζήτηση» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι για το θέμα «θα καταφέρουμε να έχουμε σύντομα κατάληξη».

«Δεν θέσαμε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τελειώσει» ο διάλογος, ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόθεσή του είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να ενημερωθούν οι κοινωνικοί εταίροι για να γίνει η πρώτη συνάντηση όπου θα θέσει το πλαίσιο της συζήτησης για να συμφωνηθεί.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους γίνεται και για τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπου υπάρχει ένα πλαίσιο και «υπάρχουν ζητήματα που θέλουμε να δούμε».

«Μπορούμε να βρούμε τρόπους και λύσεις ώστε να μην ανάγονται τα ζητήματα αυτά σε ζητήματα για τα οποία να χρησιμοποιούνται πολεμικές εκφράσεις», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την τηλεργασία, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι έτυχε επεξεργασίας νομοσχέδιο ώστε να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η τηλεργασία και θα κατατεθεί στην Βουλή στο προσεχές διάστημα.

«Η ρύθμιση όταν γίνεται σωστά είναι καλή για την ανταγωνιστικότητα και για τις επιχειρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όταν δεν υπάρχει ρύθμιση εκείνος που είναι καλός εργοδότης στο τέλος θυματοποιείται έναντι άλλων εργοδοτών».

Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «ακόμη πιο σημαντικό είναι να έχουμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των συλλογικών συμβάσεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων χωρίς να δίνουμε στο νομοθετικό κομμάτι μεγαλύτερη έκταση από ό,τι χρειάζεται» και πρόσθεσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται ο στόχος για αύξηση της πυκνότητας των συλλογικών συμβάσεων στο 80% και «θα επεξεργαστούμε σχέδιο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ελέγχου της εφαρμογής όσων συμφωνούνται και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο επεξεργάστηκε ήδη νομοσχέδιο σε σχέση με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων όπου «οι εργοδότες θα έχουν την ευθύνη καταγραφής του χρόνου εργασίας των εργαζομένων για να μπορεί να ελέγχεται και η εφαρμογή διαφόρων προνοιών της νομοθεσίας είτε για τον κατώτατο μισθό είτε σε σχέση με τον χρόνο εργασίας».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών για τον κατώτατο μισθό που κυμαίνεται από 100 σε 5.000 ευρώ ανά περίπτωση, προσθέτοντας ότι το ποιο θα είναι το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά και το θέμα σε σχέση με τις ώρες εργασίας που θα περιληφθούν μέσα από το νέο διάταγμα θα προκύψει από τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αναφορικά με τη διασφάλιση των δίκαιων και ικανοποιητικών απολαβών, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «είναι σημαντικό βήμα που θεσμοθετήθηκε ο κατώτατος μισθός» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν επιπλέον πράγματα, τα οποία θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Επιτροπή Εργασίας για να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από ό,τι λειτουργεί τώρα.

Αναφερόμενος στο πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος ηλικίας, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι το 12% προέκυψε κατόπιν αναλογιστικής μελέτης και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε «από τον αναλογιστή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία αυτής της εκτίμησης για να δούμε κατά πόσον με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί ή να διαφοροποιηθεί προς τα κάτω η χρέωση του 12%».

«Αν κατεβάσουμε το όριο στα 63 θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις συντάξεις, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα επωφεληθούν με αύξηση 5% (στο επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους) η οποία θα περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί τον Ιούνιο.

Είπε ακόμη ότι με αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχει ο προγραμματισμός για μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόσο του μοντέλο του όσο και των λογισμικών συστημάτων, που το υποστηρίζουν και πρόσθεσε προς αυτό τον σκοπό έχουμε εξασφαλίσει υποστήριξη από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας του ΟΗΕ.

Αναφορικά με την αργοπορία για την καταβολή των επιδομάτων, ο Υπουργός Εργασίας εξετάστηκε «πολύ επισταμένα» το θέμα με τη Διευθύντρια του ΤΚΑ και τέθηκε στόχος να γίνεται η καταβολή των συντάξεων εντός ένα μήνα.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς υπηρεσιών και πρόσθεσε πως σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι ανάγκες είναι μόνιμες η πολιτεία πρέπει να προκηρύσσει μόνιμες θέσεις εργασίας και παράλληλα είπε ότι δεν σημαίνει πως επειδή είχε μια εποχική ανάγκη η πολιτεία και κάποιος εργάστηκε σε μια υπηρεσία για κάποιο διάστημα εκείνος ο εργαζόμενος «το βλέπει ως ευκαιρία να γίνει μόνιμος υπάλληλος».

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών του Υπουργείου και ειδικότερα εκείνες της πρώτης γραμμής που εξυπηρετούν τον πολίτη.

Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ο κ. Παναγιώτου έκανε έκκληση στην Επιτροπή τέτοιου είδους θέματα «να ιεραρχούνται πρώτα στις προτεραιότητες» της Επιτροπής.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, λέγοντας ότι καλή συγκυρία είναι ότι το 2023 είναι το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων και πρόσθεσε πως τυγχάνει επεξεργασίας σχέδιο δράσης και ο Διευθυντής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ο εθνικός συντονιστής για το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων με προτεραιότητα τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εργασίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι η δεδηλωμένη πολιτική θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι θα στηρίξει τον Υπουργό και «θα είμαστε υπεύθυνοι στην αντιπολίτευση, αλλά θα βλέπουμε πολύ σοβαρά τα θέματα».

Ο κ. Κουλλά έθιξε μεταξύ άλλων το θέμα των καθυστερήσεων στην καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων και στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συνεχάρη το προσωπικό του Υπουργείου για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει, λέγοντας ότι αν πρέπει να ενισχυθεί τότε να ενισχυθεί, προσθέτοντας ότι σε θέματα ανέλιξης είναι αδικημένο.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αφού συνεχάρη τον Υπουργό για τον διορισμό του ζήτησε μεταξύ άλλων να εξεταστεί κατά πόσον μπορεί να γίνεται η αίτηση του εργαζομένου προτού συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης έτσι ώστε να του καταβληθεί η σύνταξη από τον πρώτο μήνα συνταξιοδότησης.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει όταν γράφεται ένα πρόσωπο στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις να γίνεται αυτοματοποιημένα έλεγχος κατά πόσον ένα άτομο βρίσκεται παράνομα ή όχι στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε βεβαιότητα ότι «ο Υπουργός Εργασίας έχει τις γνώσεις και τη θέληση να λάβει αποφάσεις για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» και πρόσθεσε πως ο Υπουργός ανέδειξε ως προτεραιότητές του τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασίας, με δίκαιες απολαβές για τους εργαζόμενους, την αύξηση των κατώτατων συντάξεων κατά 5%, καθώς και την επιτάχυνση καταβολής του ανεργιακού επιδόματος και των συντάξεων, αλλά και τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την ΑΤΑ.

«Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, ασφαλώς υιοθετούμε το όραμα του, αλλά καλέσαμε τη νέα κυβέρνηση και τον ίδιο τον Υπουργό να εργαστεί με ζήλο και αποφασιστικότητα, ώστε να ανακοπεί η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Λεωνίδου χαιρέτισε την πρόθεση του Υπουργού Εργασίας, να αποδεχτεί την πρότασή του ΔΗΚΟ για εντατικότερο διάλογο μεταξύ Βουλής και Υπουργείου, ούτως ώστε μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, να αντιμετωπίζουμε από κοινού και με αμεσότητα όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι ένα Υπουργείο το οποίο «για να λειτουργήσει και να πετύχετε χρειάζεται συναίνεση» και «είναι κάτι που σας διακατέχει», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχία του κ. Παναγιώτου στο Υπουργείο.

Ανέφερε επίσης ότι έχει άψογη συνεργασία με τους διευθυντές του Υπουργείου και πρόσθεσε πως είναι από τα Υπουργεία που «υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία και έρχονται κοντά μας ό,τι πληροφορίες χρειαζόμαστε».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι ο Υπουργός ανέπτυξε το όραμα του και πως προτίθεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι είναι ένα Υπουργείο που μάχεται συνεχώς μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων.

Ανέφερε επίσης ότι ο Υπουργός κατέδειξε ότι σκοπός του είναι να εμπεδωθεί η εργατική ειρήνη και να βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης και «γενικά να υπάρξει καλύτερη κοινωνική πολιτική».

Χωρίς να μηδενίζει κατέδειξε ότι είναι εδώ για να προσφέρει κάτι καλύτερο, πρόσθεσε.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)