Επιστολή ΔΗΠΑ στον ΥΠΕΣ για προσφυγικές πολυκατοικίες-Οι εισηγήσεις Γιακουμή

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, απέστειλε η ΔΗΠΑ – Συνεργασία, σχετικά με το πολύκροτο θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών και την ασφάλεια των προσφύγων που διαμένουν εκεί.

Στην επιστολή εκφράζεται η θετική αποτίμηση των προτάσεων του Υπουργού για επίλυση του θέματος και παρατίθενται επιπλέον εισηγήσεις εκ μέρους της Παράταξης, για εμπλουτισμό της πρότασης του Υπουργού. Όλες οι προτάσεις που καταθέτει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, δια μέσου της επιστολής που υπογράφει ο Βουλευτής, Μιχάλης Γιακουμή, κατατίθενται υπό την αίρεση της οικονομικής δυνατότητας και ευχέρειας του κράτους να τις υλοποιήσει, κάτι που τυγχάνει αναγνώρισης και μέσω της επιστολής.

Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για συμπερίληψη επιπρόσθετων κινήτρων, την επέκταση των συντελεστών δόμησης, καθώς και την εισαγωγή του συστήματος αντιπαροχής. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται προϋποθέσεις παροχής ετοιμοπαράδοτων οικιστικών μονάδων προς δικαιούχους και επιτυγχάνεται ανανέωση των συνοικισμών με νέα και νεαρότερα ζευγάρια.

Περαιτέρω, γίνεται εισήγηση να καθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ανά φάση του έργου, καθώς και να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την αντισεισμική αναβάθμιση των προσφυγικών πολυκατοικιών. Επιπλέον, γίνεται εισήγηση το κράτος να εξεύρει και να εξασφαλίσει χώρους ενοικίασης για όσους πρόσφυγες επηρεάζονται και να συνδράμει στη διαδικασία μετακόμισης, ειδικά των υπερήλικων.

Και προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας: «Ίσως το πιο σημαντικό, μέσα από την επιστολή καλείται το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις των προσφύγων, που ζουν σε οικιστικές μονάδες εντός Τουρκοκυπριακής γης, χωρίς να έχουν λάβει ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας. Κάτι που φυσικά πρέπει να ισχύσει και για πρόσφυγες που διαμένουν εντός Τουρκοκυπριακών οικιών».

«Τελειώνοντας, επαναλαμβάνουμε την πρόταση που καταθέσαμε προσφάτως και στην Επιτροπή Προσφύγων στη Βουλή για την ανάγκη θεσμοθέτησης εξειδικευμένου κρατικού φορέα, που να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με τα θέματα προσφύγων στο σύνολο τους. Αυτή η ειδική ομάδα συμπολιτών μας, που έχουν βιώσει και υποστεί τεράστιο μερίδιο των βαρών του πολιτικού μας προβλήματος, αξίζουν της ύψιστης προσοχής και φροντίδας από το κράτος», καταλήγει η ΔΗΠΑ-Συνεργα΄σια.

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές