Η λίστα με τις 13 εξαιρέσεις για τις προεδρικές χάρες-Ποιοι επωφελούνται και πόσοι αποφυλακίζονται

Αναβρασμός για τις προεδρικές χάρες που αναμένεται να δοθούν εντός ημερών, επικρατεί ανάμεσα στους κρατουμένους των Κεντρικών Φυλακών, μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι μετά από διαβουλεύσεις Εισαγγελίας, Αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών και Υπουργείου Δικαιοσύνης, «κόβονται» σωρεία αδικημάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως έχει ετοιμαστεί η λίστα με τους κρατούμενους που θα λάβουν προεδρική χάρη (μείωση ποινής) και στην βάση αυτής αναμένεται να αποφυλακιστούν περίπου 100 άτομα.

Η λίστα με τους κρατούμενους που επωφελούνται της προεδρικής χάρης, δηλαδή που λαμβάνουν μείωση ποινής ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου, περιλαμβάνει 321 άτομα, ενώ με βάση τη μείωση ποινής, αποφυλακίζονται μέχρι το τέλος Μαρτίου 123 κρατούμενοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την λίστα εξαιρέθηκαν οι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για τα ακόλουθα αδικήματα:

  1. Δια βίου φυλάκιση (σ.σ δεδομένου πως η φυλάκιση είναι δια βίου η μείωση ποινής είναι άνευ αξίας για αυτό δεν δίδεται γενικότερα)
  2. Φόνο
  3. Ανθρωποκτονία
  4. Απόπειρα φόνου
  5. Ναρκωτικά (σ.σ ο μεγαλύτερος αριθμός των κρατουμένων)
  6. Σεξουαλικά αδικήματα
  7. Συναφή αδικήματα λαθρεμπορίου μεταναστών
  8. Εμπορίας προσώπων
  9. Αρπαγής, παράνομης κατακράτησης ανηλίκων
  10. Διαφθορά (σ.σ δεν υπάρχει ούτε και ένας κρατούμενος που να εκτίει ποινή φυλάκισης για τα εν λόγω αδικήματα)
  11. Αδικήματα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης
  12. Όσων εκκρεμεί Έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
  13. Όσων έτυχαν ήδη προηγούμενα, για το ίδιο αδίκημα, μείωσης ποινής

Σημειώνεται πως από τη λίστα των εξαιρέσεων, δεν εξαιρέθηκε η βία στην οικογένεια, κάτι που εγείρει ερωτήματα αφού πρόκειται σοβαρό αδίκημα με κοινωνικά μηνύματα, ενώ όπως προκύπτει μείωση ποινής επωφελούνται όσοι καταδικάστηκαν για διαρρήξεις, κλοπές, πλαστογραφία, απάτη κτλ.

Δεν υπήρχαν εξαιρέσεις τις προηγούμενες φορές

Σημειώνεται, πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες εξαιρέσεις κατά την απονομή προεδρικής χάρης, και όχι αυτές που δίδονται κατά τις εορτές, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ανάμεσα στους κρατουμένους.

Σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα, όπου δόθηκαν προεδρικές χάρες το 2018, από τις χάρες εξαιρέθηκαν μόνο όσο καταδικάστηκαν δια βίου φυλάκιση, αφού η μείωση ποινής είναι άνευ αξίας αφού πρόκειται για ποινή δια βίου, καθώς όσοι καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων.

Κάτι το οποίο είχε επισημάνει στην επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, Αλέξανδρος Κληρίδης, στον Πρόεδρο, τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, περί τα μέσα Φεβρουαρίου 20223.

Το θέμα των αλλοδαπών

Μάλιστα, σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς, για σκοπούς αποσυμφόρησης αφού αρκετοί καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο, το τελευταίο διάταγμα που αφορά την απονομή χάριτος ανέφερε πως:

«Αναστέλλονται οι ποινές των κατάδικων που είναι αλλοδαποί και δεν συντρέχουν λόγοι για παραμονή τους στην Κύπρο, με τους όρους:

α) Να εγκαταλείψουν την Κύπρο το ενωρίτερο δυνατό με την αποφυλάκιση τους και θα παραμείνουν εκτός Κύπρου για το υπόλοιπο της ποινής τους.

β)Αν επιστρέψουν στην Κύπριο οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μέρους της θα συλληφθούν και θα φυλακιστούν για να εκτίσουν το υπόλοιπο μέρος της ποινής τους.

Γ) θα αποφυλακιστούν μόλις γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις για τα τοποθετηθούν σε αεροσκάφος ή πλοίο για μεταφορά τους εκτός Κύπρου.

Το τελευταίο διάταγμα το 2018 για την απονομή χάρης, επί Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη και Διευθύντριας Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους

f1

f2

f3

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα