Αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο για την πρότασή του για το Κυπριακό ο Στεφάνου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει, ούτε και μπορεί, να υποκαταστήσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται ασφαλώς να βοηθήσει και θέλει να λυθεί το Κυπριακό, γιατί είναι και δικό της πρόβλημα, ωστόσο, δεν θα παίξει, ούτε και μπορεί να παίξει το ρόλο του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς στη Βουλή, σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερη εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα αδιευκρίνιστα», για να προσθέσει πως «το πρώτο πράγμα που είναι αδιευκρίνιστο είναι τι συνιστά η θέση ή η πρόθεση του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, τη στιγμή που η ΕΕ δεν είναι ενεργά εμπλεκόμενη στο Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι σε όλα τα σημαντικά ραντεβού και τις σημαντικές συναντήσεις του Κυπριακού -που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά και παλαιότερα- η ΕΕ ήταν παρούσα».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου το κόμμα του αναμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μπορεί να πει υπεύθυνα την άποψή του, αναφορικά με τις όποιες ιδέες κομίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχουμε σαφείς προτάσεις για το πως πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος στο Κυπριακό, όμως, θεωρώ πολύ πιο ορθολογικό να περιμένουμε την ενημέρωση, που θα μας κάνει ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο, που όπως έχω ενημερωθεί θα γίνει στις 30 Μαρτίου. Εκεί θα ζητήσουμε ενημέρωση. Έχουμε τις ερωτήσεις μας και την ίδια ώρα θα πούμε τις απόψεις μας», είπε ο κ. Στεφάνου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει προοπτική η ΕΕ να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά στο Κυπριακό, γιατί μέχρι σήμερα είχε ρόλο παρατηρητή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «η ΕΕ και αποφάσεις έχει και συμπεράσματα στα Ευρωπαϊκά της Συμβούλια και το 2020 και το 2021», για να προσθέσει πως «η ΕΕ δεν θέλει ούτε και μπορεί να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ στη λύση του Κυπριακού».

«Ενδιαφέρεται ασφαλώς να βοηθήσει», είπε, «και θέλει να λυθεί το Κυπριακό, γιατί είναι και δικό της πρόβλημα, αλλά δεν θα παίξει ούτε και μπορεί να παίξει το ρόλο του ΟΗΕ».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «από εκεί και πέρα σε σχέση με τα υπόλοιπα, παρότι έχουμε απόψεις, θα περιμένουμε ενημέρωση από τον ΠτΔ, για να μπορούμε με πιο υπεύθυνο τρόπο να σχολιάσουμε τις όποιες ιδέες έχει ο Πρόεδρος, τις οποίες δεν έχουμε δει ακόμα σε συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Αναφερόμενος, περαιτέρω, στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, είπε πως αναμένει την ενημέρωση του ΠτΔ  σε σχέση με το τι περισσότερο θα έχει η ΕΕ σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα και τι εννοεί ο ΠτΔ για αξιοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε σχέση με το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι όταν ενημερωθούν στο Εθνικό Συμβούλιο εκεί θα πουν τις απόψεις τους, ωστόσο, ανέφερε πως προς το παρόν δεν θα προβεί σε άλλες συζητήσεις.

«Να μου επιτρέψετε να μείνω μέχρι εδώ. Δεν θέλω να αδικώ τον Πρόεδρο. Ούτε και να κάνουμε θεωρητικές συζητήσεις. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Έτσι όπως έμειναν στον Κραν Μοντανά το 2017 και έτσι όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τέσσερα συναπτά έτη έλεγε σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η θέση του ΟΗΕ είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, από όπου διακόπηκαν το 2017, για να συνεχιστούν οι  διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας και τις συγκλίσεις», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»