Η εκδοχή του 30χρονου για το θάνατο της Lesya-Αρνείται και την σεξουαλική επαφή

Ανανεώθηκε για άλλες τρεις ημέρες, εν αναμονή των επιστημονικών εξετάσεων και των ευρημάτων της δεύτερης νεκροτομής, το διάταγμα της κράτησης του 30χρονου που συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο εκ προμελέτης, σε σχέση με το θάνατο της 28χρονης Lesya Bykova που βρέθηκε νεκρή στην Πέτρα του Ρωμιού.

Η Αστυνομία, από τη μια συνεχίζει τις έρευνες, ωστόσο από την άλλη, έριξε όλο το βάρος για τις ενέργειες της στην νεκροτομή, τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη, που διενεργήθηκε στην παρουσία του ιδιώτη ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη που λειτουργεί για λογαριασμό του υπόπτου.

Ο 30χρονος σύντροφος του θύματος, οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, με τον ανακριτή της υπόθεσης αναφέρεται στα γεγονότα, αλλά και στους ισχυρισμούς του υπόπτου.

Μεταξύ άλλων, ο ανακριτής του ΤΑΕ Πάφου ανέφερε πως ο ύποπτος «προφορικά ερωτώμενος αναφορικά με το σημείο από όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του το θύμα έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο γκρεμό, υπέδειξε τέσσερα διαφορετικά σημεία στον χώρο, τα οποία φωτογραφήθηκαν και επίσης δεν θυμόταν, όπως ανέφερε, να υποδείξει το σημείο από όπου ο ίδιος κατέβηκε στον γκρεμό. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι λόγω του ότι δεν είχε μπαταρία στο κινητό του, μετέβηκε στο εστιατόριο της Πέτρας του Ρωμιού για να το φορτίσει και μετά επέστρεψε στο σημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τελευταία φωτογραφία στο κινητό, η αναρρίχηση-καταρρίχηση 100 μέτρων και η κρίσιμη μια ώρα

Τι είπε γραπτώς

Σύμφωνα με τον ανακριτή, σε γραπτή του κατάθεση, ο ύποπτος ανέφερε πως, «διατηρούσε ερωτική σχέση με την Lesya και κατά την διάρκεια της προηγούμενης νύχτας επισκέφθηκαν φιλικό του πρόσωπο και ακολούθως διασκέδασαν μαζί σε κέντρο αναψυχής. Μετά την αναχώρηση τους, ο ύποπτος αγόρασε αλκολούχα ποτά από περίπτερο στην Πάφο και μετέβηκαν μαζί με το θύμα με το αυτοκίνητο του στην Πέτρα του Ρωμιού για περίπατο. Στάθμευσε το όχημα του σε σημείο του παλιού δρόμου Πάφου-Λεμεσού όπου το θύμα πλησίασε το χείλος του γκρεμού και ασχολείτο με την λήψη φωτογραφιών. Τότε αυτή έχασε την ισορροπία της και έπεσε προς τον γκρεμό αλλά κατάφερε και σταθεροποιήθηκε σε σημείο του γκρεμού ύψους 2-3 μέτρα από το σημείο πτώσης. Ο ύποπτος κατάφερε να την πλησιάσει με το σκοπό να την βοηθήσει χωρίς όμως να τα καταφέρει, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στο γκρεμό και να καταλήξει στην ακτή της θάλασσας. Σύμφωνα με τον ύποπτο, αυτός κατάφερε και καταρριχήθηκε στο σημείο πτώσης, το οποίο υπολογίζεται στα 100 μέτρα ύψος, όπου εντόπισε αναίσθητη το θύμα».

Δεν είχαν σεξουαλική επαφή

Μετά τα προκαταρκτικά ευρήματα της πρώτης νεκροτομής, τα οποία αποστάλθηκαν γραπτώς στο ΤΑΕ Πάφου, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, αφού με βάση τα κατάγματα που εντοπίστηκαν, ειδικότερα σε ότι αφορά το υοειδές οστό, υποδείχθηκε πως επιστημονικά δεν μπορεί να κλειδώσει πέραν πάσης αμφιβολίας πως πρόκειται από πτώση, ενώ υποδείχθηκε πως εντοπίστηκαν σημάδια που θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτει σεξουαλική κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, στην προκαταρκτική της έκθεση η επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Αγγελική Παπέττα, και ο ιατροδικαστής Ορθόδοξος Ορθοδόξου ανέφεραν:

«Οι κακώσεις στο λαιμό (πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια), τις έσω επιφάνειες των άνω άκρων, την περιοχή περινέου και στην περιοχή του πρωκτού, δεν αποτελούν κακώσεις που μπορεί κανείς πέραν πάσης αμφιβολίας να αποδώσει σε πτώση όπως αυτή που μας περιγράφηκε. Σημειώνουμε την παρουσία κατάγματος αριστερού πλάγιου τμήματος του υοειδούς οστού, εικόνα που παρατηρείται σε περιπτώσεις στραγγαλισμού και που μόνο εξαιρετικά σπάνια έχει περιγραφεί σε πτώσεις, καθώς και τα τραύματα στην περιοχή του πρωκτού και του περινέου, τα οποία πέραν του ότι δεν θα αναμένονταν σε πτώση όπως αυτή που μας περιγράφηκε (ειδικά χωρίς συνοδές κακώσεις στα παρακείμενα μαλακά μόρια όπως εδώ παρατηρείται), κατά τη γνώμη μας εύλογα εγείρουν την υποχρέωση διερεύνησης σεξουαλικού εγκλήματος σχετιζόμενου με το θάνατο αυτό».

Ωστόσο, σε ότι αφορά τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, ανακρινόμενος ο 30χρονος, σύμφωνα πάντα με τον ανακριτή και τα όσα ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου, ανέφερε στην κατάθεση του πως με το θύμα, είχαν τόσο φιλική όσο και ερωτική σχέση. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, ο ύποπτος ανέφερε «πως είχε σεξουαλική επαφή με το θύμα πριν μια εβδομάδα».

Κοκαΐνη κατά την διαδρομή

Όπως ανέφερε ο ανακριτής, ο ύποπτος προέβη σε περιγραφή των διακινήσεων του ιδίου και του θύματος, μέχρι τη στιγμή που ενημέρωσε την Αστυνομία για τον θάνατο της 28χρονης.

Ο 30χρονος, κατέθεσε πως αμφότεροι είχαν καταναλώσει αλκοολούχα ποτά, ενώ κατά τη διαδρομή τους στην Πέτρα του Ρωμιού, έκαναν χρήση κοκαΐνης, την οποία αγόρασε από περίπτερο από κάποιο πρόσωπο, το οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει.

Επίσης ισχυρίστηκε πως δεν είχε οποιοδήποτε τσακωμό με το θύμα, «ούτε σεξουαλική επαφή κατά το επίμαχο βράδυ και ανέφερε ότι ούτε καν την ακούμπησε».

Αντιφάσεις στους ισχυρισμούς του

Σύμφωνα με τον ανακριτή, ο ύποπτος αρχικά υπέδειξε πως κατέβηκε και ανέβηκε για να φτάσει στην παραλία, το οποίο όπως υπέδειξε το μέλος του ΤΑΕ Πάφου, ήταν πολύ απόκρημνο, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν θυμόταν το ακριβές σημείο από το οποίο ανέβηκε.

Επιπλέον ο ύποπτος στις καταθέσεις του ανέφερε ότι το θύμα έβγαζε φωτογραφίες το τοπίο, ενώ προηγουμένως είχε αναφέρει ότι προσπαθούσε να βγάλει selfie.

Παράλληλα, ο ύποπτος στη σκηνή ισχυρίστηκε ότι αφού ανέβηκε από την παραλία, δεν είχε μπαταρία στο κινητό και το έβαλε στο αυτοκίνητο για να φορτιστεί και μετέβηκε στο εστιατόριο και επέστρεψε, ενώ αργότερα στις καταθέσεις του ανέφερε ότι μετέβηκε στο χώρο εργασίας του στην Τίμη και ακολούθως στην οικία του υπεύθυνου του χώρου εργασίας.

Η τελευταία φωτογραφία

Από περαιτέρω έρευνες, στο κινητό του θύματος εντόπισαν την τελευταία φωτογραφία, στην οποία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δεν απεικονίζει την ίδια και δεν πρόκειται για selfie.

Πρόκειται για φωτογραφία που απεικονίζεται ο 30χρονος και η οποία δείχνει την τοποθεσία και πως βρίσκονταν στην Πέτρα του Ρωμιού, ωστόσο δεν εντοπίστηκε selfie της άτυχης 28χρονης. Η εν λόγω φωτογραφία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται να λήφθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αναρρίχηση και καταρρίχηση 100 μέτρων

Σε ότι αφορά το κινητό του θύματος που εντοπίστηκε στο όχημα του, ο 30χρονος ανέφερε πως η σύντροφος του έχασε την ισορροπία της και έπεσε αρχικά σε βράχο μερικών μέτρων και προσέτρεξε να την βοηθήσει, με την ίδια να του δίδει το κινητό της, εξού και το πήρε.

Στη συνέχεια, αφού δεν μπόρεσε να κρατηθεί και να την βοηθήσει, έπεσε στο κενό, με την απόσταση, σύμφωνα με την Αστυνομία, να υπολογίζεται περίπου στα 100 μέτρα. Ο 30χρονος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, ισχυρίστηκε πως αναρριχήθηκε τα 100 μέτρα και εντόπισε το θύμα, όπου δεν είχε τις αισθήσεις του, ενώ στη συνέχεια καταρριχήθηκε και μετέβη για να ζητήσει βοήθεια.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν αλκοτέστ και νάρκοτεστ στον 30χρονο, με θετική ένδειξη, ενώ ο ίδιος ανέφερε στους ανακριτές πως και το θύμα ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και έκανε χρήση κοκαΐνης.

Εκδορές στο σώμα του, εξετάστηκαν τα ρούχα

Επιπρόσθετα, ο ύποπτος στο σώμα του έφερε διάφορες εκδορές, που όπως ανέφερε, είναι από την τριβή του στους βράχους.

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται και τα ρούχα που φορούσε ο ύποπτος όταν βρέθηκε στη σκηνή από την Αστυνομία, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της φωτογραφίας, τα οποία αποστάλθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο ρουχισμός επίσης κρίνεται σημαντικό στοιχεία, αφού θα διαφανεί εάν οι εκδορές του θύματος συνάδουν με τα ρούχα που φορούσε, ενώ δεδομένου των εκδορών, θα διαφανεί κατά πόσο σε αυτά εντοπίζεται αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εξιχνίαση ενός θανάτου στον ρυθμό του… «ό,τι χορεύκω παίζε μου»

«Θορύβησε» ο Ματσάκης…

Όπως προκύπτει, η Αστυνομία έριξε όλο το βάρος, σε σχέση με την έκβαση της υπόθεσης, στην νεκροτομής, ενώ μετά την εμφάνιση του ιδιώτη ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος προκάλεσε θόρυβο παρελαύνοντας στα ΜΜΕ και κάνοντας αυτοψία στην παρουσία καμερών, θέλησε να αναφέρει πως ενήργησε στην βάση των ευρημάτων, παρά το γεγονός πως ηγέρθηκαν υποψίες σε σχέση με τους ισχυρισμούς του υπόπτου.

Η επικοινωνιακή στρατηγική, ενδεχομένως να διαφοροποιήθηκε υπό τον φόβο ενδεχόμενου λάθους ή ευθυνών και στην ουσία η Αστυνομία χόρεψε στους ρυθμούς του Μάριου Ματσάκη, χωρίς να αμφισβητούνται τα όσα υποστηρίζει.

Ωστόσο προκύπτουν ερωτήματα, με το βασικό να είναι ένα. Αν ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός ιατροδικαστής, για οποιοσδήποτε λόγο, αφού αυτός κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι, αποφασίσει (γενικά ομιλούντες) να βγάλει ένα άλλο πόρισμα από το πραγματικό, οι έρευνες της Αστυνομίας σταματάνε εκεί; Και η πιο ενδεικτική υπόθεση, αν και υπάρχουν και άλλες, σε αυτό το ερώτημα, είναι αυτή του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, όπου ο τότε ιατροδικαστής εξέδωσε – σύμφωνα με το πόρισμα Μάτσα – άλλο πόρισμα, αποδίδοντας τον θάνατο του σε αυτοκτονία, ενώ εν τέλει, 17 χρόνια μετά, αποδείχθηκε πως επρόκειτο για δολοφονία. Μάλιστα, το πόρισμα, πέραν του ιατροδικαστή, καταλογίζει ευθύνες και στην Αστυνομία, ως προς τον τρόπο που ενήργησε ή δεν ενήργησε σε σχέση με τις έρευνες της.

Και από την άλλη, μπορεί ένας ιατροδικαστής, και πάλι για τους δικούς του λόγους, να εκδώσει πόρισμα προς την αντίθετη κατεύθυνση και να ενοχοποιεί κάποιο πρόσωπο. Τότε, επίσης οι έρευνες σταματάνε εκεί;

Αναμφίβολα, το κάθε Τμήμα έχει την δική του συνδρομή στην διερεύνηση μιας υπόθεσης, ωστόσο το ένα δεν σημαίνει πως αντικαθιστά τον ρόλο του άλλο, αντιθέτως ο κάθε ένας από την πλευρά του βάζει τα δικά του κομμάτια στο παζλ. Επίσης, ο ρόλος της Αστυνομίας, του εγκληματολογικού, των κυβερνητικών ιατροδικαστών και όλων των εμπλεκομένων σε μια υπόθεση, ενδεχομένως να είναι διαφορετικός από έναν ιδιώτη εμπειρογνώμονα (σ.σ γενικά ομιλούντες).

Δειτε Επισης

Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»