Απαντά στον Οδυσσέα για την κόρη του πρύτανη το Κέντρο Αριστείας biobank.cy

Απάντηση στις αιχμές που άφησε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με το καθεστώς εργοδότησης της θυγατέρας του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσου Χριστοφίδη, δίδει το Κέντρο Αριστείας, biobank.cy, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, «σε συνέχεια της ανάρτησης στην οποία προέβη στις 16.03.2023, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η Ελεγκτική Υπηρεσία, το Κέντρο Αριστείας biobank.cy επιθυμεί να αναφέρει τα εξής: 

Από το 2012, και με στόχο την εκπόνηση του διδακτορικού της στη Μοριακή Βιολογία, η Δρ Άνδρεα Χριστοφίδου συνεργάζεται με το ερευνητικό εργαστήριο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα που υπαγόταν τότε στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Έπειτα, η Δρ Χριστοφίδου εργοδοτήθηκε σε μη μόνιμη θέση, Ειδικής Επιστήμονα Έρευνας, αμειβόμενης από κονδύλια του ΙδΕΚ και του Broad Institute of MIT and Harvard.  

Κατά τη δημιουργία του biobank.cy, Κέντρου Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα και τη συγχρηματοδότηση του έργου CY-Biobank από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμό συμβολαίου 857122, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Δρ Χριστοφίδου συνέχισε να εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας Έρευνας αμειβόμενη από τα εν λόγω κονδύλια».  

Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου σημειώνει ότι, «το Κέντρο Αριστείας biobank.cy στεγάζεται προσωρινά στα κτίρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανέγερσης του κτιρίου του και, όπως όλα τα Κέντρα Αριστείας στην Κύπρο, είναι αυτόνομο και εποπτεύεται από το Συμβούλιό του».   

Παράλληλα, αναφέρεται ακόμη πως, «η Δρ Άνδρεα Χριστοφίδου είναι κάτοχος B.Sc. (Hons.) στις Βιολογικές Επιστήμες (Γενετική) από το Πανεπιστήμιο του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο), M.Sc. στη Μοριακή Γενετική του Ανθρώπου από το Imperial College London (Ηνωμένο Βασίλειο), M.Sc. στη Γενετική και Γονιδιωματική Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο του Cardiff (Ηνωμένο Βασίλειο), Ph.D. στη Μοριακή Βιολογία (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και εργοδοτείται, όπως όλα τα μέλη του ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου, στη βάση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών της προσόντων με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κέντρου».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι, «η Διεύθυνση του Κέντρου είναι στη διάθεση τόσο της Υπηρεσίας όσο και του Γενικού Ελεγκτή για οποιασδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόντρα Γενικού Ελεγκτή με Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου για τις αμοιβές της κόρης του

Τι προηγήθηκε

Η αντίδραση του Κέντρου Αριστείας, είναι απότοκο των καταγγελιών που έκανε μέσω Twitter ο Γενικός Ελεγκτής, ύστερα από την κόντρα που άνοιξε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για τις αμοιβές των ακαδημαϊκών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο κος Χριστοφίδης προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Με ανάρτησή του στο twitter o κος Μιχαηλίδης ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, πως ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής «ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος της απέστειλε επιστολή ώστε να μην τεθεί οροφή στις πρόσθετες αμοιβές των καθηγητών Ιατρικής Σχολής (ΙΣ), δεν αποκάλυψε (ως όφειλε) ότι τέκνο του εργοδοτείται από την ΙΣ. Μελετούμε τις περαιτέρω ενέργειες μας».

Ο κος Χριστοφίδης ανταπέδωσε τα πυρά, και σε δική του απάντηση αναφέρει πως, «έχω αποφύγει να απαντήσω στις σημερινές επιθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Τώρα εμπλέκει και μέλος της οικογένειάς μου. Ποια η αλήθεια: Η κόρη μου εργοδοτείται στο κέντρο αριστείας biobank, με επικεφαλής τον Κ. Δέλτα, το μόνο μέλος της ιατρικής σχολής που δεν αμείβεται από τον ΟΚΥΠΥ».

«Κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος την οποία δεν αποκαλύψατε. Για λόγους διαφάνειας πείτε δημόσια την αμοιβή της. Το θέμα δεν αφορά την θυγατέρα σας αλλά εσάς. Εσείς είχατε την ευθύνη να μην χειριστείτε το θέμα και ιδίως να στείλετε επιστολή χωρίς έγκριση του Συμβουλίου», απάντησε πίσω ο Γενικός Ελεγκτής από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας