Φωτογραφίες και βίντεο ενέπλεκαν Κύπριους σε κύκλωμα εμπορίου ζώων-Δόθηκαν στοιχεία στις Αρχές

Αλαλούμ επικρατεί για το κατά πόσον η χώρα μας εμπλέκεται σε κύκλωμα με λαθρεμπόριο άγριων ζώων, αφού με αφορμή τον εντοπισμό λευκού μικρού τίγρη σε κάδο σκουπιδιών έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Ελλάδα, ήρθε ξανά στο φως καταγγελία από οργανισμό, ο οποίος εμπλέκει την Κύπρο σε παράνομο κύκλωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Εμπλέκουν Κύπριους στο κύκλωμα με λαθρεμπόριο άγριων ζώων-Βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Μετά τα δημοσιεύματα που εμπλέκου Κύπριους, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, κληθείσες να τοποθετηθούν επί των καταγγελιών, αναφέρουν πως από τις έρευνες, στη βάση στοιχείων που διαβιβάστηκαν τον Μάρτιο του 2020, δεν προέκυψε οτιδήποτε, ενώ στην αντίπερα όχθη, το Κόμμα για τα Ζώα επιβεβαιώνει και κάνει λόγο για παράνομο εμπόριο ζώων από τα κατεχόμενα.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, το Μάρτιο του 2022, είχε προχωρήσει σε καταγγελία στις Αρχές για πιθανή ύπαρξη κυκλώματος παράνομης εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και εκμετάλλευσης άγριων θηλαστικών, στο οποίο εμπλέκονται μεταξύ άλλων, πρόσωπα από τη Λάρνακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση με επιστολή της προς την Αστυνομία, καλούσε τις Αρχές σε διερεύνηση συγκεκριμένων προσώπων (σ.σ. δύο Ελλαδιτών και δύο Κύπριων), τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα, αφού είχαν στην κατοχή τους άγρια ζώα, όπως μικρά λιοντάρια. Μάλιστα στην επιστολή, υπήρχαν συνημμένες φωτογραφίες και βίντεο, όπου απεικονίζονταν τα εν λόγω πρόσωπα με τα άγρια ζώα .

Η καταγγελία, είχε διερευνηθεί από την Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάτι εναντίον των προσώπων που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες και το βίντεο. Συγκεκριμένα σε απαντητική επιστολή, η Αστυνομία ανέφερε στην Οργάνωση ότι «όσον αφορά τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζουν το πιο πάνω πρόσωπο με λευκά λιοντάρια, πιθανόν να έχουν ληφθεί σε συγκεκριμένο πάρκο στην Κύπρο, ο ιδιοκτήτης του οποίου διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. (….). Το θέμα θα παρακολουθείται και σε περίπτωση που προκύψει οτιδήποτε θα ενημερωθείτε σχετικά».

Η οργάνωση δεν είχε ικανοποιηθεί με την απάντηση που έδωσαν οι Κυπριακές Αρχές και είχαν επανέλθει με νέα επιστολή, με την οποία ζητούσαν περαιτέρω διερεύνηση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέα έρευνα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του κράτους, από την οποία επίσης δεν είχε προκύψει κάτι εναντίον των προσώπων.

Στη νέα της επιστολή προς την Αστυνομία, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, εκφράζει την απογοήτευσή της και διερωτάται, «εάν διαβάσατε προσεκτικά ή εάν διαβάσατε τα στοιχεία. Μέσα σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύνδεσμό, υπάρχει φάκελος με συνημμένα βίντεο και τρία πρόσωπα ξεχωριστά και φωτογραφίες. Μήπως παραλείψατε να τα δείτε; Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτή είναι η απάντηση στην καταγγελία μας. Είναι φωτογραφία τον κύριο (….) να ποζάρει με μικρή τίγρη έξω από εξωτερικό χώρο πάνω σε ένα μάξι (σ.σ. γίνεται αναφορά στην μάρκα του οχήματος)».

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είχαν εντοπίσει τα πρόσωπα και διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες και στο βίντεο, διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου και ανέφεραν πως τα στοιχεία προέκυψαν από επίσκεψή τους από τον χώρο. Ως εκ τούτου, η Οργάνωση ενημερώθηκε πως δεν προκύπτει οτιδήποτε σε βάρος τους από τις έρευνες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Στην επιστολή τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εξηγούν και δίνουν πληροφορίες για τα όσα εντόπισαν μέσα από τη διερεύνηση της καταγγελίας τους. «Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα και στην προς εσάς σχετική απάντηση της Αστυνομίας και τα όσα αναφέρετε στην επιστολή σας. Σας διευκρινίζονται τα πιο κάτω σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε αυτή. Κατόπιν διερεύνηση του θέματος προκύπτει πως ο κύριος (….) είναι ιδιοκτήτης μικρής τίγρης. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες συγκεκριμένου αδειοδοτημένου ζωολογικού κήπου στην Κύπρο. Όσα παρουσιάζονται στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν από εσάς, αποτελούν μέρος των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου. Τα δε ζώα που εμφανίζονται σε αυτά, αποτελούν ιδιοκτησία και μέρος της συλλογής τους ζωολογικού κήπου και όχι του κυρίου(…) ή του κύριου (… ).».

Παράλληλα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αναφέρουν πως, «οι σχετικές φωτογραφίες και τα στιγμιότυπα που μας διαβιβάσετε έχουν, όπως έχουμε ενημερωθεί, ληφθεί στις εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου κατά τις εκεί κοινωνικές επισκέψεις που οι δύο τους πραγματοποίησαν στους ιδιοκτήτες του ζωολογικού κήπου, όπου περιηγήθηκαν σε αυτούς του χώρους, όπου τυγχάνουν φροντίδας τα ζώα που γεννήθηκαν και ζουν εκεί. Καταλήγοντας σαν γνωρίζεται πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα συγκεκριμένα είδη δεν συγκαταλέγονται σε αυτά των οποίων επιτρέπεται η κατοχή από τους πολίτες ως ζώων συντροφιάς».

Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχε η οργάνωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο και όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, μέχρι σήμερα η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, δεν επανήλθε με άλλη καταγγελία που να αφορά πιθανόν κύκλωμα εμπορίου άγριων ζώων.

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»

Πάντως, από πλευράς του ο πρόεδρος του κόμματος για τα ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, έχει διαφορετική άποψη, αφού και το κόμμα του, το 2019, είχε καταγγείλει εμπόριο ζώων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και τόνισε πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Μιλώντας στον REPORTER ο κος Κυριάκου, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές και πως είχαν ανακαλύψει πριν από τρία χρόνια εμπόριο ζώων από τα κατεχόμενα, ενώ σημείωσε πως γίνονται παράνομες εισαγωγές ακριβών ρατσών σκύλων. «Μετά την ψήφιση του νόμου που αφορούσε το ποια ζώα θα μπορούσαν να πωλούν οι ιδιοκτήτες pets shop νομίζαμε ότι όλα αυτά τελείωσαν, αλλά φαίνεται να βρήκαν τρύπες να τα εισάγουν άγρια ζώα, πιθανόν και στην Κύπρο. Το εάν ισχύει και ποιοι εμπλέκονται θα πρέπει να το ανακαλύψουν οι Αρχές».

Ο πρόεδρος του Κόμματος για τα ζώα είπε πως, το εμπόριο άγριων ζώων αποφέρει μεγάλα ποσά και πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμερη και λέει ότι κάνει ότι μπορεί, ωστόσο η Ολλανδία που είναι μέλος της είναι η κυριότερη χώρα που εξάγει άγρια ζώα. Τοποθετούμαστε ενάντια σε αυτό το εμπόριο δολοφονίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την κακομεταχείριση».

Δειτε Επισης

Η παρεξήγηση με την... υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ερντογάν-«Γελοιότητες, αυτό βρήκαν» (pic)
Ανατροπή με το χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Πληροφορίες ότι δεν θα γίνει εκταφή
Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα γιος Ισραηλινού υπουργού
Εντοπίστηκαν πέντε πρόσωπα σε υποστατικό να επιδίδονται σε κυβεία
«Τη βρήκα την π@@, την κ@@@, την ξέκανα... Πώς κάνεις έτσι; Ένας λιγότερος πάνω στη γη»
Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εγκλωβισμένους μαθητές-Μηνύματα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες (pics)
Βίντεο με τρομοκράτες της Χαμάς να παραδίνονται γυμνοί και οκλαδόν στον δρόμο
Εκταφή του χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Θα γίνει νέα ιατροδικαστική εξέταση