SOS για γερμανική επένδυση μαμούθ στο ψευδοκράτος-Ζητά παρέμβαση ΥΠΕΞ η Σούπερμαν
06:00 - 21 Μαρτίου 2023
Την κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να γίνουν σχετικά διαβήματα προς τη γερμανική κυβέρνηση, σε σχέση με την πρόθεση γερμανικής εταιρείας, να αναπτύξει Μαρίνα και ξενοδοχείο, στην περιοχή των Λιβερών στην κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας, ζητά η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.
Η κα. Σούπερμαν έστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να διερευνηθούν οι σχετικές αναφορές, κυρίως στον τουρκοκυπριακό Τύπο για επένδυση μαμούθ 500 εκατομμυρίων ευρώ από γερμανικά κεφάλαια και να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα, ώστε να μην προχωρήσει μια τέτοια επένδυση που θα δημιουργεί τετελεσμένα εντός Ελληνοκυπριακών περιουσιών και θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του ψευδοκράτους, εις βάρος ενός κράτους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες τα τουρκοκυπριακά μέσα, φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων της γερμανική εταιρείας οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να ξοδέψουν μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να υλοποιηθεί το εν λόγω μεγαλεπήβολο έργο. Μάλιστα επιφυλάχθηκαν για νέες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, σε σχέση με άλλα μεγάλα έργα.
Για τη δημιουργία Μαρίνας και ξενοδοχείου στα Λιβερά, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως ««κάναμε όλες τις απαραίτητες αναλύσεις εδάφους στα Λιβερά. Μετρήσαμε το βάθος της θάλασσας. Διαπιστώσαμε τα μέρη που είναι κατάλληλα για λιμάνι. Θα κινητοποιηθούμε για να υλοποιήσουμε το έργο πολύ σύντομα. Δεν μπορεί να σταματήσει το έργο μας το γεγονός ότι ο Ελληνοκύπριος βουλευτής μας κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Καταγγελία για το θέμα έγινε κι από τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος κατήγγειλε την αγορά γης από τη γερμανική εταιρεία, με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, να περιορίζεται σε μια δήλωση, που σαφώς δεν ήταν ικανοποιητική. Συγκεκριμένα η κα. Φερέιρα, ανέφερε πως η περιοχή δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να ελέγξει τις διαδικασίες που αφορούν ακίνητες περιουσίες εκεί, όμως τα κράτη μέλη υποχρεούνται να σέβονται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το αρχείο περιουσιών. Το θέμα, πάντως της γερμανικής επένδυσης στα Λιβερά, αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή Συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων στη Βουλή.
Αντιδράσεις για το Κέντρο Συνεργασίας
Στο μεταξύ, αντιδράσεις υπήρξαν και σε σχέση με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, να κάνει τα εγκαίνια του κέντρου, χωρίς να αποστείλει προσκλήσεις σε κανένα εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε της εκτελεστικής εξουσίας, ούτε της Βουλής.
Το Κέντρο Συνεργασίας εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο και περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, με κατασκηνωτικό χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 52 παιδιά με δασκάλους, έναν πολυχώρο για εκδηλώσεις, κουζίνα, μπάνιο, αυλή, κοιτώνες και επιχορηγήθηκε πλήρως από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο στα εγκαίνια βρέθηκαν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ψευδοκράτους, όχι όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μάλιστα την εκδήλωση προσφώνησε «βουλευτής» του ψευδοκράτους, ο οποίος καλωσόρισε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τους παρευρισκόμενους στην «Τουρκική Δημοκρατία». Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεμονωμένα πρόσωπα από τις ελεύθερες περιοχές, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Το ειδικό καθεστώς του Κορμακίτη, με την παρουσία Μαρωνιτών, δημιουργεί μια ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία φαίνεται ότι αναγνωρίζεται και από το κατοχικό καθεστώς, του οποίου προσκλήθηκαν αξιωματούχοι στα εγκαίνια του Κέντρου Συνεργασίας. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι στο σχολείο θα φοιτούν μόλις δύο παιδιά Ελληνοκυπριών και σε αυτό το πλαίσιο εκφράζονται ανησυχίες, πως στο σχολείο η παρουσία συντριπτικής πλειοψηφίας παιδιών από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα συμβάλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην πλήρη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, ενός από τα τελευταία οχυρά των εγκλωβισμένων μας στις κατεχόμενες περιοχές.