Αντίποινα στο γιατρό που ξεγύμνωσε την αλήθεια-Δικαιώθηκε αλλά... επιμένει ο ΟΚΥπΥ

Ένας μήνας ακριβώς πέρασε από την ημέρα που ένας γιατρός πήρε το θάρρος να δείξει τα κακώς έχοντα στα δημόσια νοσηλευτήρια, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία μιας ηλικιωμένης που ήταν αφημένη γυμνή σε κλίνη νοσοκομείου. Ένα μήνα ακριβώς χρειάστηκε και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να καταλήξει μέσα από προκαταρτική έρευνα ότι πιθανόν να υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα κατά του προσωπικού του νοσηλευτηρίου, παρά το γεγονός πως αρχικά απέρριπτε τις οποιεσδήποτε κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησαν γυμνή γυναίκα σε κλίνη νοσοκομείου-«Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι»

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ, θέλησε να υπενθυμίσει πως κατήγγειλε τον γιατρό που «ξεγύμνωσε» την πραγματικότητα των νοσοκομείων, στην Αστυνομία, με το ερώτημα βέβαια που τίθεται να είναι ένα. Και αν δεν δημοσίευε τη φωτογραφία ο γιατρός;

Δεν θα μπορούσε να μη διερωτηθεί κάποιος, ποιος είναι εν τέλει ο λόγος που ο Οργανισμός προσπαθεί και επιμένει στην δίωξη του γιατρού, όταν είναι προφανές πως οι ίδιοι λειτουργοί του ΟΚΥπΥ είδαν πιθανά πειθαρχικά αδικήματα, επιβεβαιώνοντας έτσι πως κάποιοι ίσως δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Βέβαια, μια κυπριακή παροιμία λέει πως «απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σαμάν».

Για χάρη της ιστορίας θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΟΚΥπΥ είχε μιλήσει για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και πως η φωτογραφία λήφθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας, μέχρι που στενός συγγενής βγήκε δημόσια λέγοντας «μπράβο σε αυτόν που δημοσίευσε τη φωτογραφία».

Ωστόσο, θα μπορούσε να πει κάποιος πως η καταγγελία του ΟΚΥπΥ στην Αστυνομία είναι θέμα εκφοβισμού στον επόμενο που επιλέξει να δημοσιεύσει κάτι αντίστοιχο, αφού δυστυχώς, όπως πολλές φορές έχει διαπιστωθεί, αντί οι αρμόδιοι να βλέπουν την ουσία, αναλώνονται περισσότερο στις επικοινωνιακές στρατηγικές, στήνοντας κάστρα στην άμμο που ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν. Και όλα αυτά, σε μια χώρα που ψηφίζει νόμους για την προστασία όσων καταγγέλλουν τα κακώς έχοντα.

Η διαπίστωση πιθανόν πειθαρχικών αδικημάτων - εν τέλει - σε σχέση με την μεταχείριση της ηλικιωμένης, δεν πρέπει να θεωρείται κάτι καινούργιο, αφού παρόλο που λίγες καταγγελίες βλέπουν τη δημοσιότητα, ο αριθμός των ασθενών που καταγγέλλουν κακομεταχείριση από το προσωπικό νοσοκομείων, είναι μεγαλύτερος. Όπως, ούτε καινούργιο δεν είναι ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται βελτίωση και είναι κάτι που μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και από την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία έκανε λόγο για «απαράδεκτη, θλιβερή και τριτοκοσμική κατάσταση».

Πώς απαντά ο γιατρός

Μπορεί ο ΟΚΥπΥ να επέλεξε το δρόμο της Αστυνομίας, στην οποία κατήγγειλε τον γιατρό για τη φωτογραφία που δημοσίευσε, ωστόσο ο ίδιος στέλνει το μήνυμα πως δεν έκανε κάτι μεμπτό, ώστε να αισθάνεται φόβο για την ποινική έρευνα σε βάρος του.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο γεροντολόγος δρ Μάριος Κυριατζής, ανέφερε πως, «ο ΟΚΥπΥ έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελία, αλλά δεν νιώθω ότι έκανα κάτι κακό και θα το έκανα ξανά εάν βρισκόμουν ενώπιον κάποιου παρόμοιου περιστατικού. Δεν είναι θέμα εάν θα κάνω λάθος, είναι θέμα του να αναδειχθεί η κατάσταση που υπάρχει στα νοσηλευτήρια και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπιστεί. Δεν το έκανα για πλάκα ή για να εκθέσω την ασθενή. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι εναντίον μου».

Άλλωστε, αυτό δείχνουν και τα γεγονότα, με την οικογένεια της ηλικιωμένη γυναίκας να τονίζει ακόμη και μέσα από επιστολή της, πως δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε καμία επίσημη καταγγελία κατά του γιατρού, ενώ σε δηλώσεις η κόρη της γυναίκας, είχε ευχαριστήσει τον κ. Κυριαζή για το θάρρος που υπέδειξε και πως με την φωτογραφία έγιναν γνώστες της κατάστασης που περιήλθε η μητέρα της.

Η καταγγελία κατά του κ. Κυριαζή από τον ΟΚΥπΥ, έγινε πριν από περίπου τρεις βδομάδες και μέχρι χθες δεν είχε κληθεί για κατάθεση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστο Ανδρέου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της Δύναμης είχαν ξεκαθαρίσει στον Οργανισμό πως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διερεύνηση εάν δεν υπάρξει παράπονο από την οικογένεια της ασθενούς, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει ΟΚΥπΥ η οικογένεια της ηλικιωμένης που αφέθηκε γυμνή-«Δεν έχει άνοια»

Και προσωπικό του δημοσίου στις πιθανές πειθαρχικές

Ο ΟΚΥπΥ, μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού είχε προχωρήσει σε διερεύνηση από λειτουργούς του νομικού τμήματος του Οργανισμού, το οποίο έλαβε καταθέσεις από όλο το προσωπικό του Θαλάμου όπου νοσηλευόταν η ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι λειτουργοί του Οργανισμού από την προκαταρτική έρευνα διαπίστωσαν πως προκύπτουν εναντίον εργαζομένων, πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα και έτσι ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε την έναρξη πειθαρχικής έρευνας, η οποία αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα οριστεί ερευνώντας λειτουργός.

Επί της ουσίας, η διερεύνηση του περιστατικού θα αρχίσει από το μηδέν και μέσα από την πειθαρχική έρευνα θα διαπιστωθεί πλήρως εάν προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα ή όχι και εναντίον ποιων προσώπων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πιθανές πειθαρχικές δεν αφορούν μόνον άτομα που εργοδοτούνται από τον ΟΚΥπΥ, αλλά αφορούν και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, που εργοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και για τους οποίους ακολουθείται διαφορετική διαδικασία στην περίπτωση πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Πάντως, σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΚΥπΥ, όταν ένας εργαζόμενος φτάσει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι αντιμέτωπος με πιθανή επίπληξη ή ακόμη μπορεί και να απολυθεί. Όλα αυτά φυσικά θα διαφανούν από τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας, όπως επίσης θα ξεκαθαρίσει εάν εν τέλει ο Οργανισμός αποδώσει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα ή εάν η υπόθεση θα κουκουλωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πειθαρχική έρευνα από ΟΚΥπΥ για το περιστατικό με τη γυμνή γυναίκα-Καταγγελία στην Αστυνομία

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι