Το Συμβούλιο ΕΕ πρόσθεσε στις κυρώσεις οκτώ πρόσωπα και ένα κρατικό οργανισμό στο Ιράν

Την προσθήκη ακόμα οκτώ φυσικών προσώπων και ενός οργανισμού του ιρανικού καθεστώτος στη λίστα κυρώσεων για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέες καταχωρήσεις αφορούν εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας, που θεωρούνται υπεύθυνοι για καταδίκη πολιτών σε θάνατο μέσω μη δίκαιης δικαστικής διαδικασίας, καθώς και για τον βασανισμό κρατουμένων.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στον κατάλογο των κυρώσεων προστίθενται συντηρητικοί κληρικοί «που υποσκάπτουν την ελευθερία κοριτσιών και γυναικών ή που προωθούν το μίσος κατά των γυναικών», συγκεκριμένο μέλος του Ιρανικού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής επιτροπής πολιτισμού, καθώς και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Επιβολής του Καλού και Απαγόρευσης του Κακού (κρατικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό και την επιβολή εξαιρετικά αυστηρών κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς και στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ).

Στις κυρώσεις προστίθενται ακόμα το Ανώτατο Συμβούλιο της Πολιτισμικής Επανάστασης, το οποίο όπως αναφέρεται έχει προωθήσει μια σειρά από έργα που υποσκάπτουν τις ελευθερίες των γυναικών και προωθούν τις διακρίσεις κατά μειονοτήτων.

Τέλος, για τη μετάδοση ομολογιών μετά από εξαναγκασμό από ξένους ομήρους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στη χώρα, προστίθεται στη λίστα των κυρώσεων και ο επικεφαλής για θέματα πολιτιστικών υποθέσεων της Ραδιοτηλεόρασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει συμπεριλάβει συνολικά 204 άτομα και 34 νομικά πρόσωπα από το Ιράν στη λίστα κυρώσεων, επιβάλλοντας πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και απαγόρευση παροχής κονδυλίων ή χρηματικών πόρων σε αυτούς. Η ΕΕ έχει αποφασίσει επίσης την απαγόρευση εξαγωγής στο Ιράν εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή για παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Δεν του έδιναν υπηκοότητα και αυτό μάλλον τον έκανε τρελό»
ΒΙΝΤΕΟ: Μαίνονται οι πυρκαγιές στο Κεμπέκ-Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Ουάσινγκτον
Σκότωσε τη φίλη του, έκρυψε τη σορό μέσα σε τοίχο και ομολόγησε τυχαία την πράξη του
BINTEO: Εκτέλεσαν πέντε μέλη καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό
Σε κρίσιμη κατάσταση τα τέσσερα παιδιά μετά την επίθεση με μαχαίρι-Σοκαρισμένη η Γαλλία
Επιστολή ελληνοαμερικανικών οργανώσεων προς Μπλίνκεν για F-16 και Τουρκία
Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Τυνησία-Τέσσερις νεκροί
Πρώτη συμφωνία μεταξύ των 27 για μεταναστευτικό-«Πάγιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας»
BINTEO: Νέα γκάφα Μπάιντεν-Προσφώνησε «πρόεδρο» τον Σούνακ
Νέα δίκη για την υπόθεση του βιασμού της Τζιν Κάρολ ζητά ο Τραμπ