Η «γνωμάτευση» της ΚΣ του ΟΑΣΕ για τις εκλογές στο Καζακστάν και οι επαφές Χαραλαμπίδου

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Καζακστάν ήταν οργανωτικά άρτια και κύλησε ομαλά, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι σημαντικές δικλείδες ασφαλείας συχνά παραγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, υπονομεύοντας τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μιλούσε σήμερα, στο Καζακστάν, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣ ΟΑΣΕ και τον επικεφαλής της αποστολής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), υπό την ιδιότητα της Ειδικής Συντονίστριας του ΟΑΣΕ για την αποστολή παρακολούθησης των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής η κ. Χαραλαμπίδου συνέχισε χθες στην Αστάνα τις επαφές της. Επίσης χθες, ημέρα των εκλογών, μετέβη σε αριθμό εκλογικών κέντρων στην Αστάνα για επιτόπου παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας στη σημερινή διάσκεψη Τύπου, η κ. Χαραλαμπίδου παρατήρησε ότι υπάρχει βελτίωση στο πρόσφατα διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο. Υπογράμμισε ότι η δημοκρατία είναι μια δυναμική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στις διακηρυχθείσες θέσεις και την πολιτική βούληση όπως εκφράστηκε από την Κυβέρνηση του Καζακστάν.

Αναφορικά με το κείμενο Προκαταρκτικών Συμπερασμάτων που συνδιαμορφώνουν το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ και η ΚΣ ΟΑΣΕ, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που είχαν σκοπό την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ. 

Επεσήμανε ότι αριθμός τροποποιήσεων στην εκλογική νομοθεσία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιλογών των ψηφοφόρων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι περαιτέρω αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο είναι αναγκαίες. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι περιορισμοί στην άσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων παραμένουν. 

Επεσήμανε δε ότι ενώ υπήρχαν στοιχεία ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων, εντούτοις η ύπαρξη αρκετών διοικητικών εμποδίων είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε, εξάλλου, ότι ενώ οι υποψήφιοι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία τους ελεύθερα σε γενικές γραμμές, η περιορισμένη άσκηση κριτικής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επίδρασε αρνητικά στη δυνατότητα των ψηφοφόρων να λάβουν σφαιρική ενημέρωση.

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Maulen Ashimbayev.  Στη συνάντηση ο κ. Ashimbayev εξέφρασε υποστήριξη στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Πρόεδρος της χώρας και το οποίο, όπως ο ίδιος είπε, στοχεύει στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της χώρας και την ενίσχυση του συστήματος ελέγχων και εξισορροπήσεων, με στόχο την εξασφάλιση σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον.  Εξέφρασε δε υποστήριξη στο έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΕ και σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο και επεσήμανε ότι η ευρεία συμμετοχή παρατηρητών είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων κρατών στις εκλογικές διαδικασίες στο Καζακστάν.

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις για τρέχουσες εξελίξεις της διεθνούς επικαιρότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά