Διαγράφηκαν ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse, αξίας $17 δισεκατομμυρίων

Χρέος της Credit Suisse, που αφορά ομόλογα αξίας ελαφρά πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια, γνωστά ως  Additional Tier 1 ή AT1, θα διαγραφούν κατόπιν εντολής της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης της τράπεζας από την UBS.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι κάτοχοι των ομολόγων AT1 της Credit Suisse θα χάσουν τα χρήματα τους, ενώ οι μέτοχοι, που συνήθως κατατάσσονται κάτω από τους κατόχους ομολόγων όσον αφορά το ποιος πληρώνεται πρώτα όταν μια τράπεζα ή μια εταιρεία καταρρεύσει, θα λάβουν 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ τα ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν σημαντικά τη Δευτέρα, καθώς η μεταχείριση που έτυχαν οι κάτοχοι ομολόγων AT1 της Credit Suisse ανέδειξε τους κινδύνους από την επένδυση σε αυτού του είδους το χρέος.

Τι είναι το ομόλογο ΑΤ1

Σύμφωνα με το Reuters, τα ομόλογα AT1 - ένας τομέας 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων γνωστός και ως ομόλογα "contingent convertibles" ή "CoCo" - λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών εάν τα επίπεδα κεφαλαίου μιας τράπεζας υποχωρήσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ή να διαγραφούν, σημειώνει.

Αποτελούν μέρος του κεφαλαιακού μαξιλαριού για το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις τράπεζες έτσι ώστε να τους παράσχουν στήριξη σε περιόδους αναταραχής της αγοράς.

Ωστόσο, είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος ομολόγων που μπορεί να εκδώσει μια τράπεζα και επομένως φέρει υψηλότερο τοκομερίδιο.

Εάν τα AT1 μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια, αυτό στηρίζει τον ισολογισμό μιας τράπεζας και τη βοηθά να παραμείνει σε λειτουργία.

Ανοίγουν επίσης το δρόμο για ένα «bail-in» (διάσωση με ίδια μέσα), ή αποτελούν τον τρόπο για τις τράπεζες να μεταφέρουν τους κινδύνους στους επενδυτές και μακριά από τους φορολογούμενους εάν βρεθούν σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ως εκ τούτου, οι κάτοχοι των ομολόγων AT1 της Credit Suisse είναι οι μόνοι που δεν θα λάβουν κάποιου είδους αποζημίωση. Σύμφωνα με τη συμφωνία διάσωσης, αυτοί κατατάσσονται χαμηλότερα από τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι μπορούν τουλάχιστον να λάβουν αποζημίωση στην τιμή εξαγοράς που πρόσφερε η UBS, στα 0,76 ελβετικά φράγκα (0,8191 δολάρια) ανά μετοχή.

Αντίδραση ευρωπαϊκών και βρετανικών αρχών

Αντιδρώντας στην ενέργεια των ελβετικών αρχών, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσουν να επιβάλλουν πρώτα ζημίες στους μετόχους μιας τράπεζας, πριν από τους κατόχους ομολόγων - σε αντίθεση με τη μεταχείριση των κατόχων ομολόγων στην Credit Suisse.

Εξάλλου, η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι η Βρετανία ακολουθεί μια ξεκάθαρη σειρά με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές των χρεοκοπημένων τραπεζών θα υποστούν ζημίες, με τα εργαλεία AT1 να κατατάσσονται πρώτα σε διαγραφή σε σχέση με τους μετόχους αλλά πίσω από τα ομόλογα Tier 2.

Πολύ περιορισμένη έκθεση

Η έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Credit Suisse είναι «πολύ περιορισμένη» και σε εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε στις αγορές από την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας από την UBS.

Η έκθεση - ιδιαίτερα σε σχέση με τα ομόλογα "AT1" και τη διαγραφή δισεκατομμυρίων κατά την εξαγορά (της Credit Suisse) - είναι "πολύ περιορισμένη", δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια, μιλάμε για εκατομμύρια», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κινδυνεύει ακόμη και με... 100 χρόνια φυλακή-Είχε στο σπίτι του απόρρητα έγγραφα για πυρηνικά
Τουλάχιστον 20 νεκροί και 50 τραυματίες σε ταραχές στο Νότιο Σουδάν
Aναρρώνει ο Πάπας, κάθισε σε πολυθρόνα και διαβάζει εφημερίδες
Στο νοσοκομείο για εξετάσεις ρουτίνας ο Μπερλουσκόνι
Πούτιν: Οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους... αλλά αποτυγχάνουν
Από την Ελλάδα είχε περάσει ο 32χρονος Σύρος που μαχαίρωσε παιδιά στο Ανεσί
Η πισίνα που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Αlvaro Siza του δίνει έμπνευση για ένα ακόμα δημιούργημα
Καμία αναφορά σε Κύπρο και αν. Μεσόγειο στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ στην Τουρκία
Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά
«Δεν του έδιναν υπηκοότητα και αυτό μάλλον τον έκανε τρελό»