Ανησυχεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Πληροφοριών για τον χειρισμό των κυβερνοεπιθέσεων

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας Κύπρου (ΣΠΠΙΚ) εκφράζει τις ανησυχίες του σε σχέση με τα πρόσφατα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων και εγείρει ερωτήματα κατά πόσο έγινε ορθή και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, έτσι ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις, αλλά και η επανάληψή τους στο μέλλον. Δηλώνει ταυτόχρονα ετοιμότητα για συναντήσεις με αρμοδίους και παροχή βοήθειας.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επιθέσεις τύπου Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που εμποδίζει ή περιορίζει την πρόσβαση των χρηστών στα συστήματά τους, συχνά κρυπτογραφώντας δεδομένα με μη ανακτήσιμο τρόπο.

Σημειώνει ότι κατά το έτος 2022 είχε ανακοινωθεί από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) ότι το 40% των ατόμων στην Κύπρο και το 46% των κυπριακών επιχειρήσεων έχουν υποστεί κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση κάτι που καταδεικνύει για ακόμα μια φορά "την επιτακτική ανάγκη να παρθούν σοβαρότερα μέτρα προστασίας των υποδομών πληροφορικής".

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΠΠΙΚ έχει ήδη ζητήσει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς του Κράτους για περαιτέρω ενημέρωση αλλά και διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψης παρόμοιων περιστατικών, όπως επίσης και για προγραμματισμό κοινών δράσεων και γενικότερα την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Σύνδεσμος, ο οποίος δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου της ασφάλειας πληροφορικής και της προστασίας της Ιδιωτικότητας, εκφράζει τη δέσμευσή του για προγραμματισμό κοινών δράσεων και παροχή οποιαδήποτε βοήθειας του ζητηθεί, καθώς αυτό εμπίπτει στους σκοπούς δημιουργίας του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας
Προσωπικές διαφορές πίσω από τα μαχαιρώματα ανηλίκων έξω από καφετέρια (pics)
Παραδόθηκε ο ανήλικος που μαχαίρωσε 17χρονο έξω από καφετέρια στη Λεμεσό
Συμπλοκή ανήλικων και μαχαιρώματα στη Λεμεσό
Συνέδριο για το δημόσιο συμφέρον στην Κύπρο διοργανώνει η Νομική Υπηρεσία
Τροχαίο ατύχημα στο Ξυλοφάγου-Σε σοβαρή κατάσταση 77χρονος μοτοσικλετιστής
Ένοικοι διαμερισμάτων στην Χλώρακα έκλεβαν ρεύμα-Επιχείρηση Αστυνομίας
Βατό και δύσκολο όσο έπρεπε το γραπτό των Νέων Ελληνικών-Αγκάθι η έκθεση
Υπό επταήμερη κράτηση ο 38χρονος για την απόπειρα φόνου στον Πρωταρά
Σύμπτωση; Η κάρτα φιλάθλου «λειτούργησε» 24 ώρες μετά την κριτική