Με το «συνταγματικό όνομα» του συμμετείχε το ψευδοκράτος στον ΟΤΚ, υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

«Η ιδιότητα του παρατηρητή της τδβκ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) διαφέρει από τις άλλες στο ότι συμμετέχει με το συνταγματικό της όνομα», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η Άγκυρα δεν θα μπορεί να απαιτήσει διακοπή των σχέσεων του Καϊρου με Αθήνα ή Λευκωσία. Για τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, είπε πως «όταν ακόμη οι σχέσεις με την Αίγυπτο ήταν ψυχρές, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας».

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η ένταξη της τδβκ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ξεκίνησε με το καθεστώς της ιδιότητας μέλους παρατηρητή όπως και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας». Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορά στην ιδιότητα του παρατηρητή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών επειδή συμμετέχει με το «συνταγματικό της όνομα».

Όπως είπε, το ψευδοκράτος συμμετείχε στη συνάντηση και η «σημαία» του αναρτήθηκε, ενώ ο Ερσίν Τατάρ παρευρέθηκε στη συνάντηση, όπως και ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, ο Τούρκος Πρόεδρος «τόνισε επίσης στη Νέα Υόρκη, τόνισε και στη συνάντηση εκείνη την ημέρα, ότι πλέον εργαζόμαστε για την αναγνώριση της τδβκ, στην πραγματικότητα εργαζόμαστε για την επιστροφή στην τδβκ των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της».

Για τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είχαν «μια ωραία συνάντηση, ήταν μια ανοιχτή και ειλικρινής συνάντηση».

Πρόσθεσε ότι «η αιγυπτιακή πλευρά θέλει οι τουρκικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο» και ότι «το εμπόριο μας έχει πλησιάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω των εισαγωγών LNG, το υπόλοιπο είναι κάπως υπέρ τους, αλλά δεν παραπονιόμαστε γι' αυτό».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να συνάψει μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG και είπε ότι, «χάρη στους τερματικούς μας σταθμούς LNG, αυτή τη στιγμή εξάγουμε φυσικό αέριο σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε χώρες των Βαλκανίων. Επομένως, το αιγυπτιακό αέριο μπορεί να εξαχθεί σε τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας. Η τελευταία συμφωνία που έγινε ήταν της BOTAŞ με την Bulgarian Gaz. Μάλιστα θέλουμε να υπογράψουμε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο LNG. Κάναμε μια τέτοια πρόταση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη Λιβύη και τη συμφωνία περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνάψαμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι επίσης εναντίον μας. Σε αυτήν τη συμφωνία, όταν ακόμη οι σχέσεις με την Αίγυπτο ήταν ψυχρές, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας». 

Όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία υδρογονανθράκων με οποιαδήποτε χώρα, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι «η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη έχει λήξει και δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία γιατί δεν είναι πλέον νόμιμη».

«Δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο ενοχλείται η Αίγυπτος, είναι η παρουσία μας εκεί, κάτι που έθετε από την αρχή». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η παρουσία της Τουρκίας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, αυτό θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και δεν θα υπάρξει τίποτα εναντίον της Τουρκίας. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η Τουρκία δεν θα μπορεί να απαιτήσει ‘διακόψτε τις σχέσεις σας με άλλες χώρες. Αλλά αν εδώ υπάρξει συνεργασία, δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Το λέμε σε όλους αυτό. Ακόμη και αν όλοι συνεργαστούν μαζί μας, με τον ίδιο τρόπο λέμε δίκαιο διαμοιρασμό».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε περαιτέρω ότι η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προτείνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στην ΕΕ θα είναι μια πολύ σημαντική πλατφόρμα για δίκαιη κατανομή.

«Οι Ε/κ αισθάνονται άβολα»

Θα έρθει η ώρα που το ψευδοκράτος θα γίνει πλήρες μέλος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών από μέλος – παρατηρητής που είναι σήμερα, δήλωσε από την πλευρά του ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλοτλου στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ με το «συνταγματικό» του όνομα, είναι ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός. «Γνωρίζουμε ότι εντείνονται οι προσπάθειες ειδικά της κοινότητας [σσ: ΕΕ] που υποστηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν υιοθετεί αυτή την ιδιότητα μέλους, να τερματίσει αυτή την ιδιότητα μέλους, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Αυτή η ιδιότητα μέλους έχει υλοποιηθεί, θα συνεχιστεί και όταν έρθει η μέρα, θα υπάρξει μετάβαση από την ιδιότητα του παρατηρητή στην ιδιότητα του πλήρους μέλους».

Αναφερόμενος στις ειδήσεις στον κυπριακό Τύπο μετά τη συμμετοχή του ψευδοκράτους  στη σύνοδο κορυφής του ΟΤΚ, είπε ότι αυτό δεν είναι έκπληξη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τόσες πολλές χώρες μέλη, «μόνο από την Ουγγαρία ζητήθηκαν εξηγήσεις. Θα ήθελα να πω αυτό πρώτα: οι Ελληνοκύπριοι αισθάνονται άβολα με την παρουσία μας».

Στο μεταξύ, ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου, που ήταν στη Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στο Μπαχρέιν, σχολιάζοντας την επιστολή διαμαρτυρίας της Προέδρου της Βουλής για την ανύψωση της σημαίας του ψευδοκράτους, είπε ότι ο δρόμος τους είναι μακρύς αλλά όχι ανέφικτος. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε καθημερινά την ορατότητα του κράτους μας και θα πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στη διεθνή κοινότητα».

Λέγοντας ότι το ψευδοκράτος εκπροσωπήθηκε με τη «σημαία» του τόσο στο Μπαχρέιν όσο και σε δύο συνόδους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), ο κ. Χασίπογλου είπε ότι τόσο οι «βουλευτές» τους όσο και ο «πρόεδρος» και ο «υπουργός εξωτερικών» τους απευθύνθηκαν στη σύνοδο της IPU και στις συνόδους του ΟΤΚ και έφεραν στην ατζέντα το θέμα της από κοινού επούλωσης των πληγών από τον σεισμό και των «άδικων περιορισμών που επιβάλλονται».

«Πλέον νιώθουμε μεγάλη ευτυχία και τιμή να βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο μαζί με όλα τα τουρκικά κράτη, όχι μόνο με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους, ο κ. Χασίπογλου διερωτήθηκε πόσο νόμιμο είναι να εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο αφού τους «πέταξαν» - κατά την έκφρασή του – έξω από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963. «Τι θα λείψει από την ζωή του γείτονά μας στον νότο αν αρχίσουν απευθείας πτήσεις που είναι το πιο απλό δικαίωμα ζωής, αν οι ομάδες μας μπορούν να παίζουν με ομάδες της νότιας Κύπρου και άλλων χωρών, αν ξένα φολκλορικά ή μουσικά συγκροτήματα έρχονται στην χώρα μας να χορέψουν, να τραγουδήσουν; Φοβάστε ότι θα αναγνωριστεί μια μέρα η τδβκ αν γίνουν όλα αυτά; Και γιατί προσπαθούν να παραγνωρίσουν και να κρατήσουν κάτω από εμπάργκο τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος είπε ναι σε όλα τα σχέδια;»

Για την επιστολή της Προέδρου της Βουλής, ο Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι «σήμερα υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στο νησί μας χάρη στον τουρκικό στρατό που ήρθε από τη μητέρα πατρίδα. Αν θα γίνει αναφορά σε κάποια κατοχή και παρανομία, η ουσιαστική παρανομία είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία επωφελείται από το υφιστάμενο στάτους κβο, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες και εκδιώκοντας με τη βία των όπλων από το κράτος τους, τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι είναι ίσοι ιδρυτικοί εταίροι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»