Αντιδράσεις αστυνομικών για την επανασύσταση Ουλαμού Λαθροθηρίας-«Έχουμε πρόβλημα με τις παράγκες»

Αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, προκάλεσε η προαναγγελία του Κινήματος Κυνηγών για την επανασύσταση του Ουλαμού πάταξης Λαθροθηρίας από την ΜΜΑΔ, κάτι το οποίο είχαν ζητήσει οι κυνηγοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως είχε ανακοινωθεί από το Κίνημα, «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρός του κινήματός μας με το Προεδρικό για διάφορα θέματα, του αναφέρθηκε επίσημα ότι δόθηκαν οδηγίες για να ξεκινήσει η επανασύσταση του Ουλαμού», ώστε να συμβάλει στην πάταξη της λαθροθηρίας.

Γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Ισότητας, Νίκο Λοϊζίδη, να μιλά από την μια για άλλη μια παράγκα της Αστυνομίας, την ίδια ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση από τα μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λοϊζίδης, «δεν μπορεί, ενώ προσπαθούμε να φύγουμε τα μη φύσεως καθήκοντα από την Αστυνομία, η οποία έκανε αυτού του είδους τις εργασίες από το 2007 μέχρι το 2018, σαν κλιμάκιο πάταξης λαθροθηρίας, να συνεχίζουμε το 2023 να επιζητούμε να κάνουμε μια δουλειά την οποία κάνει το Ταμείο Θήρας, με προϋπολογισμό εκατομμυρίων. Εκτός, με την προϋπόθεση, εάν θα κλείσει το Ταμείο Θήρας και να μας φέρουν τους ειδικούς αστυφύλακες που τους έχουν ορισμένους στο Ταμείο Θήρας στην Αστυνομία για να κάνουν αυτή τη δουλειά».

Παράλληλα πρόσθεσε, πως δεν «πρέπει να ξεχνάμε, ότι στην Αστυνομία έχουμε πρόβλημα με τις παράγκες. Παράγκα στο ένα γραφείο, παράγκα στην άλλη γωνιά… Τοποθετούμε τους αστυνομικούς σε θέματα που δεν απασχολούν την Αστυνομία ενώ εργάζονται άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λοϊζίδης θέλησε να υπενθυμίσει τα κρούσματα διαφθοράς που καταγράφηκαν στον Ουλαμό Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ και τα οποία τότε είχαν προκαλέσει ντόρο και μεγάλη συζήτηση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κρούσματα διαφθοράς που είχε το συγκεκριμένο Τμήμα το 2017, όπου ενεπλάκη και το Τμήμα των Αδιάφθορων της Αστυνομίας για συγκεκριμένα άτομα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ισότητας, ενώ πρόσθεσε πως, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει έταξε ο πρόεδρος στο Κόμμα των Κυνηγών και καλύτερα να ρωτήσουμε τα μωρά τα βιασμένα και τους πεθαμένους από υπερβολική δόση ναρκωτικών, όπου τους ‘’ετάξαμε’’ πως θα βάλουμε ανακριτές να διερευνήσουν τους θανάτους τους, παρά να βάζουμε αστυνομικούς εκεί που ήδη υπάρχουν Τμήματα, να τα διαλευκάνουν».

Τέλος, ο κ. Λοϊζίδης, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, λέγοντας πως, «η Αστυνομία δεν είναι μέσο για κομματικές χάρες και ρουσφέτια. Η Αστυνομία είναι μέσο για την ευταξία στην Κυπριακή Δημοκρατία και οποιασδήποτε νομίζει ότι θα εκμεταλλεύεται την Αστυνομία για προσωπικές χάρες ή όφελος, αυτό να το βγάλει από το μυαλό του».

Ποιες οι εισηγήσεις των αστυνομικών

Σε σχέση με το εν λόγω θέμα, η Συντεχνία Ισότητα είχε καταθέσει στην Βουλή τις δικές της θέσεις, οι οποίες είναι:

-Όλοι οι ειδικοί αστυφύλακες του Ταμείου Θήρας, που ασχολούνται με το κεφάλαιο λαθροθηρίας, να αποσπαστούν στην Αστυνομία

-Ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας να υπάγεται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, γιατί οι επαγγελματίες λαθροθήρες είναι επί το πλείστο εγκληματικά στοιχεία. Πρέπει να υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση του φαινομένου, με δυνατότητες μιας υπηρεσίας με υπό κάλυψη δραστηριότητες.

-Όλα τα μέλη του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας να μην είναι κυνηγοί. -Να αντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την Αστυνομία, για τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας.

-Να ασχολείται με όλα τα είδη λαθροθηρίας άγριων πτηνών, λαγού και αγρινό.

-Όσοι υπηρέτησαν στον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας στο παρελθόν, να μην δικαιούνται να ξανατοποθετηθούν, εκτός αν ο Αρχηγός Αστυνομίας διατάξει διαφορετικά.

-Με τη σημερινή τεχνολογία και εξοπλισμό, είναι απαραίτητο, η συνεργασία με ΜΚΟ, Ταμείο Θήρας, SBA και Ηνωμένα Έθνη (Νεκρά Ζώνη) να συγκροτείται κάτω από ειδικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με πληροφορίες και επεισόδια στο πεδίο, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου της λαθροθηρίας, αλλά και τήρησης των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών