Η Κομισιόν προσφέρει ένα δισεκατομμύριο για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παράσχει 1 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας διεθνή διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην περιοχή εδώ και χρόνια. «Εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές ενώ συνεχίζεται ο χειμώνας», δήλωσε η ίδια στην αρχή του συνεδρίου.

«Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να ξαναχτιστούν, με τα υψηλότερα πρότυπα αντισεισμικής ασφάλειας. Η υδροδότηση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλης κρίσιμης σημασίας υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να επανεκκινήσουν, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην».

Η ίδια δήλωσε ότι η Κομισιόν θα δαπανήσει επιπλέον 108 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και την άμεση ανάκαμψη στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ λόγω του πολέμου που έχει ξεκινήσει το 2011.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισεκ. δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Πεζοναύτης απέτρεψε πιθανή τραγωδία στον αέρα -Όρμησε σε επιβάτη πριν ανοίξει την έξοδο κινδύνου
ΟΗΕ: «Η Γάζα είναι η πλέον υποσιτισμένη περιοχή του κόσμου»
ΒΙΝΤΕΟ: Σάλος με τα καταφύγια υπακοής για γυναίκες στη Σαουδική Αραβία-Ξυλοδαρμοί, απομόνωση και βιασμοί
Σήμα Κινδύνου από πρώην επικεφαλής CIA-«Θα επιτεθεί στη Λιθουανία ο Πούτιν, εάν πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία»
Μουσικό συγκρότημα δολοφονήθηκε στο Μεξικό-Νόμιζαν ότι πήγαιναν να παίξουν μουσική και οδηγήθηκαν σε άδειο οικόπεδο
Αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση θα απορρίψει τη νέα πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα
Οι δασμοί Τραμπ διατηρούνται σε ισχύ από Εφετείο μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επτά αδικήματα στον 53χρονο οδηγό που σόκαρε το Λίβερπουλ
Το Ισραήλ υπέγραψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα-Δεν απάντησε η Χαμάς
Πρόκληση Ερντογάν για την Άλωση-«Κωνσταντινούπολη και Αγία Σοφία για πάντα δικές μας»