Διαμαρτυρία του Κυπροκουρδικού Συνδέσμου-Καταγγέλλει υιοθέτηση της τουρκικής ρητορικής

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας «ουσιαστικά υιοθετεί την ρητορική της Τουρκίας περί τρομοκρατικής δράσης με το να ζητά από τα δικαστήρια να εκδώσουν τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Kenan Aya, στη Γερμανία», δηλώνει ο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του.

Ο Kenan Ayas συνελήφθη την Τετάρτη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς η Γερμανία τον κατηγορεί για τρομοκρατική δράση, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχιστεί η εξέταση του γερμανικού αιτήματος αύριο Τρίτη, στις 9.00, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Σε διάσκεψη Τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν «Θεόφιλος», στη Λεμεσό, το μέλος του Κυπρο-Κουρδικού Συνδέσμου, βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση, «εμφορούμενη και αυτή από τα φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν, συνεχίζει την ίδια τακτική της υποταγής στα θελήματα και τις προσταγές του τουρκικού κράτους, απέναντι στου Κούρδους».

Αυτή τη φορά, συνέχισε, διεκδικεί την έκδοση, στη Γερμανία, του Kenan Ayas, κατηγορώντας τον ότι είναι μέλος του «τρομοκρατικού PKK». «Έτσι βαφτίζει και χαρακτηρίζει κάθε φωνή για δημοκρατία, ανθρωπισμό και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του κουρδικού λαού το τουρκικό καθεστώς» είπε και πρόσθεσε πως, «όποιος τολμήσει να διεκδικήσει ψωμί, παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, χαρακτηρίζεται τρομοκράτης και υπόκειται σε διώξεις και απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση μέχρι και εξαφάνιση».

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως ο Kenan Ayas είναι πολιτικός πρόσφυγας και διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αυστρία, σε συνέδριο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ειδικά των Κούρδων.

«Όταν υπάρχει αίτηση πολιτικού ασύλου δεν μπορείς να τον θέσεις υπό κράτηση, ούτε να διώξεις κάποιο και αυτός ο άνθρωπος, όχι μόνο έκανε αίτηση, αλλά το αίτημα του έγινε αποδεκτό», εξήγησε και πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δυστυχώς, με το αφήγημα ότι είναι επικίνδυνος να διαφύγει, τον έθεσε υπό κράτηση».

Διερωτήθηκε, επίσης, πού θα μπορούσε να διαφύγει ο Kenan Ayas, αφού όπως υπέδειξε «η Κύπρος είναι το καταφύγιο του εδώ και δέκα χρόνια» και σημείωσε ότι «είναι αυτές οι παραδοξότητες που μας κάνουν να στεναχωριόμαστε για την συμπεριφορά των κυπριακών Αρχών.

Εξάλλου, το μέλος του Συνδέσμου, Φοίβος Σπάρος, ανέφερε ότι ο Kenan Ayas βρήκε καταφύγιο και άσυλο στην Κύπρο, «απέναντι στην καταπίεση και στον κίνδυνο εξαφάνισης του από την Τουρκία και τους πράκτορες της». «Πρόκειται για έναν άνθρωπο του πνεύματος με διεθνείς περγαμηνές, τον οποίον η γερμανική Κυβέρνηση θέλει να τον παραδώσει ουσιαστικά στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, είπε πως με το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κυπριακά δικαστήρια για έκδοση του, «υιοθετεί ουσιαστικά τη ρητορική της Τουρκίας περί τρομοκρατικής δράσης και φυλάκισε τον αγωνιστή Kenan Ayas ως εάν να πρόκειται για πρόσωπο επικίνδυνου του κοινού ποινικού δικαίου».

Ο κ. Σπάρος ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Kenan Ayas και εξέφρασε την ελπίδα ότι το δικαστήριο «θα απορρίψει τη ρητορική της Τουρκίας και της Γερμανίας στη φωνή της ελευθερίας».

Νωρίτερα, στις 11:00, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας του Κυπρο-Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης, έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων