Στις 30 Μαρτίου η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Στις 30 Μαρτίου, στις 9:00 το πρωί, ορίστηκε η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τα κόμματα για μία σειρά θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό.

Στην ατζέντα της ενημέρωσής του αναμένεται να βρίσκονται οι επαφές που έκανε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ενώ ακολούθως αναμένεται να αναλύσει τα όσα έγιναν κατά την επίσκεψη της Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα.

Τα κόμματα θα ενημερωθούν και για τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί για πρώτη φορά σε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πρόταση του Προέδρου για ενεργότερο συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία στο Κυπριακό, η οποία, όπως είναι γνωστό, δεν βρίσκει ανταπόκριση στην τουρκική πλευρά. Έχουν προγραμματιστεί σημαντικές συναντήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, και τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται πως παρόν στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα είναι και ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 23 Μαρτίου το πρωί, και πριν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για άμεση άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, και ενώπιον των ηγετών που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα, μετά την ενημέρωση, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και να προβούν σε εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με το Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης