Προετοιμάζει το έδαφος για την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

Σειρά επαφών με ομολόγους του της Γερμανίας, Γαλλίας, Σουηδίας και Ουγγαρίας, καθώς και ευρωπαίους αξιωματούχους, θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ. Υπό το λήμμα των τρεχουσών υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στο Ιράν και σε σχέση με τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, ενώ στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την κατάσταση στην Τυνησία.

Το απόγευμα, θα διεξαχθεί κοινή σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, με κύρια θέματα συζήτησης την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας ένα έτος μετά την έγκρισή της και τη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Με τα βλέμματα στις Βρυξέλλες και την πρόταση ΠτΔ γα εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος θα έχει σύντομες διμερείς επαφές και συναντήσεις με τον κ. Μπορέλ, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Σουηδίας και Ουγγαρίας.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα με τις εργασίες του ΣΕΥ, θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, με στόχο τη συλλογή δεσμεύσεων αλλά και τον συντονισμό διεθνούς βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους στις δύο χώρες.  Επιπρόσθετα, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Σιούμαν Φόρουμ Ασφάλειας και Αμυντικής Συνεργασίας («Schuman Security and Defence Partnership Forum»).

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, ο κ. Κόμπος θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, το οποίο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, θέματα ανταγωνιστικότητας, ενιαίας αγοράς και οικονομίας, καθώς και επιμέρους πτυχές που αφορούν στον τομέα της ενέργειας. Τους Υπουργούς θα απασχολήσουν επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων ανά χώρα, με τους Υπουργούς να επικεντρώνονται στις βασικές εξελίξεις στη Σλοβακία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi, την Επίτροπο Συνοχής Elisa Ferreira, καθώς και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Δρ Κόμπος θα έχει, επίσης, εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο ψευδοκράτος τη Δεύτερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά Μέσα
Ενημερώθηκε για τις έρευνες για στημένα ο ΠτΔ-Ενισχύει την Επ. Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού
Θέματα των επιτροπών της ενόψει και ευρωεκλογών ανέλυσε η Σταύρου
Καμία αναφορά σε Κύπρο και αν. Μεσόγειο στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ στην Τουρκία
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ μπορεί να δώσει απτά κίνητρα σε όλους στο Κυπριακό
Σ. Στεφάνου: Μεσόγειος και Μ. Ανατολή απαλλαγμένες από όπλα μαζικής καταστροφής
Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά
Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ένα χρόνο πριν τις εκλογές
Ανέλυσε το όραμα του για αξιοποίηση του ΦΑ ο Παπαναστασίου-Στην εξίσωση και η λύση του Κυπριακού
Για προώθηση έργων υποδομής συζήτησαν ο ΠτΔ και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου