Σε πρώτο πλάνο το κυβερνητικό έργο, σε δεύτερο οι επόμενες εκλογές στη ΔΗΠΑ

Στον ρόλο της ως πολιτική δύναμη που συμμετέχει στην Κυβέρνηση επικεντρώνεται αυτόν τον καιρό η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, καθώς πρώτος της στόχος είναι να εμβολιάσει με ιδέες και προτάσεις διάφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα σκαριά. Πρόκειται για μία σειρά από θέματα που συμπεριλήφθηκαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη κατόπιν εισήγησης του κόμματος ή αποτελούν ιδέες που η ΔΗΠΑ υιοθέτησε και που τώρα επιθυμεί να διανθίσει και να υποστηρίξει, ώστε να μπουν σε πορεία υλοποίησης το συντομότερο δυνατόν.

Για τον σκοπό αυτό, όπως ενημερώνεται ο REPORTER, το κόμμα ήδη επικοινώνησε με τρεις Υπουργούς, ενώ σκοπεύει το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους, ώστε να καταθέσει απόψεις, εισηγήσεις και σκέψεις που θα συμβάλουν στην προώθηση σημαντικών για τη ΔΗΠΑ ζητημάτων, κοινωνικής κυρίως φύσεως.

Μέχρι στιγμής, στην Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, μεταφέρθηκαν οι θέσεις του κόμματος αναφορικά με τις εξετάσεις τετράμηνων. Με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ισότητας των ατόμων ΑΜΕΑ, καθώς εντοπίζεται μία στρέβλωση στην νομοθεσία, που αντιμετωπίζει διαφορετικά τα άτομα με σωματική και πνευματική αναπηρία, με αποτέλεσμα η στήριξη να διαφέρει και να υπεισέρχονται σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια, αναλόγως με το είδος της αναπηρίας. Με τον Υπουργό Γεωργίας, Πέτρο Ξενοφώντος, η επαφή της ΔΗΠΑ είχε ως βασικό αντικείμενο την κάρτα του αγρότη, για την οποία ήδη υπήρξε εξαγγελία στη Βουλή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της παροχής κεφαλαίων στους αγρότες. Συζητήθηκαν, επίσης, ιδέες που σχετίζονται με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, που αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τη ΔΗΠΑ.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ακόμη μεγάλα τεστ για τα συμπολιτευόμενα κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, σε γενικές γραμμές, οι πρώτες εκατό μέρες στη διακυβέρνηση θεωρούνται περίοδος προσαρμογής και κατ’ επέκταση χάριτος, η παράταξη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με ωφέλιμο τρόπο αυτό το χρονικό διάστημα, για να βοηθήσει στην παραγωγή πολιτικής και να εμβολιάσει με ιδέες θέματα που βρίσκονται υπό προώθηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πέραν του ότι είναι χρήσιμη και υποστηρικτική, εμπεδώνει την παρουσία της στο κυβερνητικό στρατόπεδο, βάζοντας την σφραγίδα της σε ζητήματα που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, σε κομματικό επίπεδο, η έμφαση αυτή την περίοδο βρίσκεται στο οργανωτικό κομμάτι. Η ανασκόπηση της οργανωτικής δουλειάς που έγινε κατά τη διάρκεια των Προεδρικών Εκλογών, παρόλο που αφήνει ικανοποίηση στην ηγεσία της παράταξης, έφερε στην επιφάνεια και κάποια κενά και παραλείψεις, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν. Μπορεί οι επόμενες εκλογές να φαντάζουν αρκετά μακριά, όμως το γεγονός πως πρόκειται για μία διαδικασία που συνδυάζει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτει επιπλέον βαθμούς δυσκολίας, αφού πρόκειται για εκ διαμέτρου διαφορετικές διαδικασίες, δεδομένου ότι η μία γίνεται με ελάχιστους υποψήφιους και με ολόκληρη την Κύπρο να θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια, ενώ η άλλη με εκατοντάδες υποψηφίους σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα με ένα καινούριο σύστημα. Γι’ αυτό και η οργανωτική ετοιμότητα θεωρείται ύψιστης σημασίας για να επιτύχει η ΔΗΠΑ τους στόχους της, καθώς επιθυμεί να θέσει τον πήχη ψηλότερα και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Συναφής με τις Ευρωεκλογές θεωρείται και η επίσκεψη του ALDE στην Κύπρο περί τα τέλη Μαρτίου. Η αποστολή της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, της ευρωπαϊκής ομάδας που συμμετέχει η ΔΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει σεμινάρια στο κόμμα και τα στελέχη θα έχουν την ευκαιρία για εκτενείς συζητήσεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, που αγγίζουν και τα οργανωτικά θέματα. Το ALDE αναμένεται να παρουσιάσει προγράμματα τεχνολογίας που έχει στη διάθεσή του, τα οποία βοηθούν στην οργάνωση και την ανάπτυξη πολιτικής των κομμάτων, ενώ η έλευσή του στην Κύπρο θεωρείται από την ηγεσία και ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων και συζήτησης ζητημάτων προτεραιότητας, τα οποία σχετίζονται και με τις Ευρωεκλογές.

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους