Οι δέκα εντολές Χριστοδουλίδη στη σκιά των σκανδάλων και της απαξίωσης
06:20 - 02 Μαρτίου 2023
Αναμφίβολα, η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στους θεσμούς, που κυρίως τον τελευταίο χρόνο, για μια σειρά από λόγους, βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Τα απανωτά σκάνδαλα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας και η ευνοιοκρατία, αλλά και η συγκάλυψη των περισσότερων υποθέσεων, είχαν ως αποτέλεσμα, από την μια την πλήρη απαξίωση ολόκληρων Κυβερνήσεων και από την άλλη, την παρακμή κορυφαίων θεσμών, που αποτελούν τα βασικά γρανάζια στη λειτουργία του κράτους.
Ο κόσμος μπούχτισε με τα όλα τα κακώς έχοντα συμβαίνουν γύρω μας και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές, που ουσιαστικά ερμηνεύουν το τεράστιο επίτευγμά του Νίκου Χριστοδουλίδη να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά χωρίς τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων, ως απότοκο της όλο και πιο έντονης αντίληψης που επικρατεί μέσα στην κοινωνία για τις ευθύνες, των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, για τη παρακμή των θεσμών και των αξιών, που θεωρητικά θα έπρεπε να πρεσβεύει ένα ευρωπαϊκό κράτος.
Η χθεσινή ημέρα, με τις τελετές διαβεβαίωσης των νεών υπουργών, αλλά και με τις παραδόσεις-παραλαβές των Υπουργείων, θα είναι σημείο αναφοράς για την επόμενη πενταετία. Όχι μόνο γιατί ουσιαστικά χθες δόθηκε το στίγμα των προθέσεων της νέας Κυβέρνησης σε όλες της τις εκφάνσεις, αλλά κυρίως γιατί ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεδίωξε να δώσει στους υπουργούς του, την πυξίδα που θα τους καθοδηγεί για την περίοδο που θα βρίσκονται στην Κυβέρνηση του.
Μια πυξίδα με ξεκάθαρους στόχους και συγκεκριμένο προσανατολισμό που φιλοδοξεί να διορθώσει όλα τα κακώς έχοντα που τραυματίζουν εδώ και χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία. Το σίγουρο είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού κατανόησε πλήρως τι ήθελε να ακούσει ο μέσος πολίτης. Προεκλογικά το υποσχέθηκε, ενώ μετεκλογικά το αποτύπωσε ως κατευθυντήριες οδηγίες προς το νέο πολίτικό προσωπικό της χώρας. Αυτό που μένει είναι να διαφανεί αν θα γίνει και πράξη.
Συνοπτικά και μεταξύ άλλων στην ομιλία του ενώπιον των νέων υπουργών ο Νίκος Χριστοδουλίδης τους έδωσε τις εξής εντολές:
1) Ανεβάστε τον πήχη του ήθους ψηλά, κρατώντας τους τόνους χαμηλά
2) Πολιτευτείτε στη βάση του τρίπτυχου διαφάνεια, έλεγχος και λογοδοσία
3) Κανείς σας δεν είναι υπεράνω του Νόμου
4) Παραμερίστε το προσωπικό συμφέρον
5) Φαινόμενα ευνοιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεχτά όποιον και αν αφορούν
6) Φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά
7) Να είστε έτοιμοι να παραιτηθείτε πριν σας το ζητήσω εγώ
8) Σπάστε κατεστημένα και αντιλήψεις ότι το Κράτος εξυπηρετεί μόνο κάποιους
9) Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις
10) Να έχετε πάντοτε κατά νουν τους κώδικες δεοντολογίας
Αυτός ο δεκάλογος που εξάγεται μέσα από την ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελεί ουσιαστικά μηνύματα που ο κάθε πολίτης είχε ανάγκη να ακούσει. Είναι αυτά, που όλοι θέλουν να δουν, αλλά κανείς δεν κατάφερε ή δεν ήθελε να τα δει να γίνονται πράξη. Είναι επίσης, μηνύματα που ψηλώνουν πολύ τον πήχη, τόσο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και για ολόκληρη την Κυβέρνηση. Είναι αυτά που λόγω της μη εφαρμογής τους, οδήγησαν το πολιτικό σύστημα σε ανυποληψία και απαξίωση. Μένει να διαφανεί εάν θα παραμείνουν παραινέσεις του νέου Προέδρου προς τους υπουργούς του ή αν όντως θα αποτυπωθούν και πρακτικά σε ενέργειες και πράξεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα που εκπέμπει στο σύνολο της η κυπριακή πολιτική σκηνή.
Το σίγουρο είναι πως η νέα Κυβέρνηση έχει μπροστά της δεκάδες ευκαιρίες για να αποδείξει τις προθέσεις της, για να υιοθετήσει τον δεκάλογο Χριστοδουλίδη. Ανοικτές υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς, άλλες που έκλεισαν, χωρίς να δοθούν απαραίτητες εξηγήσεις (σ.σ μαύρο βαν, υπόθεση Σιζόπουλου, σκάνδαλο Κατσουνωτού, ανατροπή διώξεων για κατά συρροή δολοφόνων κτλ) και συνεχίζουν να απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά όχι τους αρμόδιους θεσμούς, πλάνα για μελλοντικές πολιτικές, εξαγγελίες που θα συμβάλουν στη διαφάνεια, αλλαγές προσώπων σε θέσεις κλειδιά, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που θα βοηθούσαν στην εφαρμογή του δεκαλόγου.
Είναι ενδεικτικό πως τα όσα είπε απευθυνόμενος προς τους υπουργούς ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τα επανέλαβε συνοπτικά και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα έδωσε οδηγίες προς τους αρμόδιους λειτουργούς, όπως σταλεί σε όλους τους υπουργούς η ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης, για να λειτουργήσει ως οδηγός ανά χείρας για το πώς θα πρέπει να δρουν και να συμπεριφέρονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
Επιπρόσθετα, σε μια εποχή που οι παρεμβάσεις στα ΜΜΕ αποτελούν κοινό μυστικό, ειδικότερα στις περιπτώσεις που ασκείται κριτική, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα θεσμών και κρατικών αξιωματούχων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στους υπουργούς, ανέφερε πως θα πρέπει να επιδιώκουν κριτική, τόσο σε αυτήν που θα γίνεται με καλές προθέσεις και όσο και αυτή που θα γίνεται για άλλους λόγους, ενώ υπέδειξε πως θα κριθούν από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβασε πολύ τον πήχη των προσδοκιών, όπως τον είχε ανεβάσει τις προηγούμενες εβδομάδες και σε σχέση με την επιλογή των προσώπων που θα συνθέτουν το Υπουργικό του. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική που του ασκήθηκε για «χαλάρωση» των κριτηρίων που ο ίδιος είχε θέσει για το Υπουργικό του. Πλέον μένει να διαφανεί, εάν τους επόμενους μήνες ή χρόνια θα πορευθεί με στίγμα τα δέκα σημεία που αναφέρονται πιο πάνω ή αν θα κληθεί και μελλοντικά να εξηγήσει γιατί πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που ο ίδιος έθεσε.